Olet täällä

112
Suolistomikrobiston vaikutuksesta ihmisten terveyteen puhutaan julkisuudessa tasaisin väliajoin ja tutkimustietoa pukkaa melko paljon. Aloin kirjoittaa tätä artikkelia ennen kuin ”Gluteeniton elämä” 2/18 ilmestyi, joten ilmeisesti aihe on nyt todellakin kuuma peruna, koska lehdessäkin oli Eliisa Girsénin mainio juttu aiheesta ”suolistomikrobien salaisuudet”. Kannattaa ehdottomasti lukea! Asiaa ja tutkimustuloksia tästä aiheesta riittää, joten pätkäisen kirjoitukseni ainakin kahtia. Toista osaa voi odottaa todennäköisesti ilmestyväksi Lautasella –messujen jälkeen.
Vietän nimittäin itse messuilla sekä perjantain että lauantain. Heilun vähän joka paikassa, joten tule ihmeessä moikkaamaan!!!laugh Ja pistän tässä samalla arvontaan kaksi lippua messuille! Kommentoi siis komenttikenttään, mitä odotat eniten messuilta ja voit voittaa lipun messuille. Siis kaksi onnellista kommentoijaa voittaa liput messuille!yes Arvonta päättyy torstaina 26.4.2018 kl. 16, jonka jälkeen arvon voittajat. HUOM!!!! Onnea voittajille, voittajat arvottu. Kiitos kaikille kommentoijille!
 
Mutta miten sitten keliakia ja suolistomikrobit liittyvät toisiinsa? Olin viime vuonna Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä Helsingissä ja päivien aihe oli ” Mikrobit, ruoka ja terveys- mitä uusin tutkimus kertoo”. Kuulin paljon mielenkiintoisia luentoja ja korviini jäi kaikumaan erään luennoitsijan toteamus, että keliaakikoiden suolistomikrobisto on erilainen kuin terveiden.
Asia jäi kiinnostamaan minua ja teinkin Finna tiedostokantaan haun ”celiac disease” ja ”microbiota” ja nostan tässä esiin kaksi tutkimusartikkelia, joihin törmäsin. Toinen artikkeli on vuodelta 2017 ”Dysbiosis a risk factor for celiac disease” ja toinen on vuodelta 2015 ”Intestinal Microbiota and Celiac Disease: Cause, Consequence or Co-Evolution?”.
 
Ennen kuin lähden perkamaan hieman tarkemmin artikkelien sisältöä, niin käydään läpi vähän terminologiaa ja sananselitystä.
 
Suolistomikrobisto
Suolistomikrobisto koostuu jopa 100 biljoonasta mikrobisolusta ja näistä mikrobeista 99,9 % on paksusuolessa. Suolistomikrobistossa on bakteerien, arkkien ja eukaryoottien lisäksi myös viruspopulaatio. Bakteereja on määrällisesti eniten suolistomikrobistossa ja lisäksi bakteeristo on erittäin monimuotoinen! Kaikkia suolistobakteereja ei ole edes tunnistettu, mutta on arvioitu, että suolistobakteerien lajien lukumäärä olisi jopa 2000! (Kirjavainen et al. 2012.)
Probiootit
Probiootit  ovat eläviä mikrobikantoja, joilla on edullisia terveysvaikutuksia, kun niitä laittaa suun kautta ruuansulatuskanavaan. (Kirjavainen et al. 2012.)
 
Prebiootit
Prebiootti ei tuo mitään uutta mikrobikantaa suolistoon, vaan prebiootti on sellainen sulamaton ruoan komponentti, joka stimuloi bakteeriston kasvua tai aktiivisuutta paksusuolessa siten, että muuttunut suolistomikrobisto joko paikallisesti tai systeemisesti edistää terveyttä. Prebiootti on yleensä hiilihydraatti. (Kirjavainen et al. 2012. Ja katso myös Laatikainen 2010.)
 
No mitäs sitten keliaakikon suolistossa kuhisee?
Ensinnäkin  Girbovan et al. (2017) artikkelissa kerrotaan tutkimuksista, jossa tutkittiin sellaisten vastasyntyneiden suolistomikrobistoa, joilla on vähintään yksi ensimmäinen asteen keliaakikko sukulainen. Tutkimuksissa todettiin, että HLA-DQ genotyyppi (HLA-DQ2 ja HLA-DQ8 yhdistetään voimakkaaseen keliakiariskiin) itsessään vaikuttaa siihen, millä bakteereilla vastasyntyneiden suolisto kolonisoituu. (Tiedetäsmennys: suoliston kolonisoituminen tarkoittaa tässä sitä tapahtumaketjua, jossa vauva saa suolistomikrobeja omaan suolistoonsa). Tutkimustieto ei vielä kuitenkaan osaa kertoa sitä mekanismia, jolla HLA-DQ genotyyppi voi vaikuttaa kolonisaatioon ja mikrobiomiston koostumukseen, mutta kuitenkin sillä on selkeä vaikutus!
 
Ja jatkoa tälle suolistokuhinalle seuraa ensi kirjoituksessa! Tässä alla ovat käyttämäni lähteet.
 
Cenit, M.C., Olivares, M., Codoñer-Franch, P. & Sanz, Y. 2015, "Intestinal Microbiota and Celiac Disease: Cause, Consequence or Co-Evolution?", Nutrients, vol. 7, no. 8, pp. 6900-6923. doi:10.3390/nu7085314
 
Girbovan A-M., Sur G., Samasca G. & Lupan I. 2017.” Dysbiosis a risk factor for celiac disease.” Med Microbiol Immunol. 2017 Apr;206(2):83-91. 
doi: 10.1007/s00430-017-0496-z
 
Kirjavainen, P., von Wright, A. & Mykkänen H. 2012.  Ravinto ja suolistomikrobisto. Teoksessa Aro et al. Ravitsemustiede. Julkaistu 2014. Sähköinen aineisto, Duodecim, Opinportti.
 
Laatikainen, R. 2010. Prebiootti vatsanväänteiden aiheuttajana. http://www.pronutritionist.net/2010/06/prebiootti-vatsanvaanteiden-aiheu...
 
 
 
 
 

Kommentit

Odotan kaikkia tuotenäytteitä, joita voin pelkäämättä maistella :)
Innolla lähdettäisiin miehen kanssa messuihin tutustumaan ja keliaakikolle uusia vaihtoehtoja etsimään. Moni luentoaihe myös kiinostaa! :)
messuilta uusia makuja, elämyksiä ja uutta infoa.
Pojan kanssa odotetaan kun kerrankin saa maistaa eikä aina jää ilman. :0
Lisää tietoa keliakiasta ja uusia tuotteita.
Lähtisimme poikani 11v kanssa maistelemaan gluteenittomia uutuuksia. Hänelle on ihana päästä messuille jossa hänkin saa maistiaisia kuten muutkin.
Olisi mahtava päästä messuilemaan 4-vee keliaakikko tyttäreni kanssa. Messuilta odotan eniten uusia tulleita/tulevia uusia tuotteita, maistiaisia (Koska kaupassa harvoin on) ja sitä että joku olisi keksinyt lapsille enemmän suunnattuja tuotteita, lähinnä siis paketit, että olisi hienoja kuvia ym myös paketeissa, niin kuin lasten normaaleissakin muropaketeissa ja keksipaketeissa. :) Tämä olisi 4-vuotiaalle aivan mahtava juttu.
Keliaakikkotyttäreni kanssa tutustumaan uutuuksiin :)
kiinnostavia luentoja ja uutuuksia.
Odotan messuilta tuhtia tietopakettia siitä mitä pitäisi syödä turvatakseen tarvittavat ravintoaineet ja lisäksi kaikki luontaisesti gluteenittomat tuotteet kiinnostaa kun olen vasta vähän aikaa sitten saanut diagnoosin.
Mahaoireiden takia olen erittäin kiinnostunut erinlaisista tuotteista ja tietopaketeista.
Olemme tulossa messuille katsomaan uusia gluteenittomia tuotteita ja hakemaan reseptejä gluteenittomaan ruokavalioomme keliakia perheelleemme.
Onneksi olkoon nimimerkki Me5! Olet voittanut lipun Lautasella messuille :) Lähetä sähköpostia osoitteeseen kaisa.jarvela@keliakialiitto.fi. Kaisa lähettää sinulle sähköisen lipun. Hauskaa messupäivää ja tulkaa moikkaamaan!
Kaikenlaista tuotenäytteitä,mitä vois maistella ja ostaa
Odotan uusia ideoita ja ostoksia keliaakikko tyttärelleni.
Mielenkiinnolla uusia juttuja lähden katselemaan. Odotukset on korkealla kun Tampereellakin oli niin hyvät messut.
Uutuuksia maistelemaan ja mielenkiintoisia aiheita kuuntelemaan!
Vasta todettu keliakia, joten odotan paljon uusia tuttavuuksia ja infoa :)
uusien gluteenittomien tuotteiden kaipuu on pohjaton
Uusia makuja ja ihokeliakia on mielenkiintoinen aihe mulle. Keliakia ollut yli 30v.
Odotan pääseväni maistamaan mielenkiintoisia uutuustuotteita. Lisäksi toivon löytäväni hyviä tarjouksia.
Messuille lähtisin tutustumaan uutuuksiin, maistelemaan ja ihmettelemään. Varmaan ostaisin kotiinkin mieleisiä tuotteita, kun meidän lähikaupassa on kovin pienet valikoimat.
Tuotevalikoiman ja erityisesti uutuuksien katsastus!
Uutuudet kiinnostaa.
Uutuudet ja koemaistelut kiinnostaa!:)
Haluaisn löytää kaksi erilaista leipää: savukalalle ja sipulikeittoon/fondyyhyn
Uutuudet kiinnostaa aina !
Uusia tuotteita joita voi huoletta maistella
Onneksi olkoon nimimerkki Anki! Olet voittanut lipun Lautasella messuille! Lähetä postia Kaisalle osoitteeseen kaisa.jarvela@keliakialiitto.fi ja saat häneltä sähköisen lipun! Hauskoja messuja ja tule moikkaamaan :)
Maistelisin innolla uutuuksia.
Kerrankin uskaltaa ottaa maistiaisia pelkäämättä gluteenia. Toivottavasti on paljon uusia tuotteita ja myös kotiin ostettavaa. Näytöskeittiötä täytyy mennä seuraamaan ja jonkun luennon voisi myös seurata.
Odotan uusia tuotteita :)
Tuo kiinnostaa minulla nimittäin on myös mikrobioottinen kollageeni koliitti.Messuille olisi mukava päästä ,siellä tuntee kuuluvansa johonkin,en oikeen osaa selittää mutta kun paikalla on muitakin keliaakikkoja ja gluteenitonta maisteltavaa,myytäviä tuotteita ei aina tunne itseään ulkopuoliseksi ja varsinkin pienille lapsille se on iso asia että huomaavat hei en olekaan aina se ainoa jolle pitää olla gluteenitonta ruokaa.
Odotan gluteenitonta lounasbuffetia, että voi turvallisesti syödä kaikkea. Lisäksi odotan sitä, että pääsee tekemään edullisia messuostoksia ja kuuntelemaan luentoja.
Ystävän kanssa lähtisin messuilemaan :)
Tuttujen tapaamista
Kaverin kaa, molemmilla keliakia !
Uusia makuja
order accutane canada - buy accutane online without prescription roaccutane without a prescription

Sivut

Lisää uusi kommentti