Olet täällä

Minusta tuntuu

Aluksi täytyy totutella ja opetella. Tuttu ruokakauppa tuntuu vieraalta ja kaikki syömiseen liittyvä hitaalta ja hankalalta. Tuoteselosteiden jatkuva lukeminen vaatii oman totuttelunsa. Alussa sinua saattaa myös pelottaa, osaatko olla riittävän huolellinen.

Voit myös tuntea vahvasti huojennusta. Sairaus löytyi, ja siihen on olemassa selkeä hoito. Hankaluuden ja vaivalloisuuden vastapainoksi saatat huomata, että olosi paranee ja oireesi vähenevät. Tämä antaa yleensä voimia ruokavalion noudattamiseen.

Jos hoitamaton keliakia ei ole aiheuttanut sinulle havaittavia oireita, tilanteesi on haasteellisempi. Tällöin tieto gluteenin vaikutuksista elimistössäsi on keskeinen motivoitumisen kannalta. Sisu ja vaivannäkö myös palkitsevat: huomaat ruokavaliohoidon sujuvan yhä paremmin.

Keliakian hoito on muutakin kuin gluteenittomuuden sovittamista omaan arkeen. Keliakiaa hoidetaan syömällä, ja hyvin usein syömme muiden ihmisten kanssa. Milloin tapaat ihmisiä niin, ettei missään vaiheessa syödä mitään? Vierailu ystävän luona, perheen kokoontuminen, juhlapäivä, teatteri-ilta, nuorten bileet tai työpalaveri. Syöminen kuuluu asiaan.

Kun syöt, sinun on hoidettava keliakiaasi. Tällöin keliakiasta tulee herkästi näkyvä asia muillekin, halusit sitä tai et. Monista sairauksista ei ole pakko kertoa kenellekään, jollei halua. Keliakia on toisenlainen. Usein ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kertoa.

Saatat päätyä uudella tavalla oman mukavuusalueesi ulkopuolelle. Sinusta saattaa tuntua kiusalliselta olla erilainen kuin muut. Gluteenittoman vaihtoehdon vaatiminen itselle voi ahdistaa. Välillä huomaat, ettei gluteenittoman ruokavalion vaatimuksia ymmärretä tai niihin suhtaudutaan välinpitämättömästi.  Tämä voi herättää sinussa tunteita.

Keliakian toteaminen saattaa tuntua helpotukselta, jos sinulla on ollut vaikeita oireita ennen diagnoosia. Ruokavaliohoidon vaativuus voi pelottaa. Muiden ymmärtämättömyys saattaa ärsyttää, ja ajatus koko elämän kestävästä sairaudesta ahdistaa. Keliakian hoidossa on alusta lähtien kyse myös siitä, miten tulet toimeen ja käsittelet hoidon sinussa herättämiä erilaisia tunteita.