Olet täällä

80
Hei taas kaikille! Pienen tauon jälkeen taas paikan päällä. Messut ja omat opiskelut ovat olleet niin tiukkoja vetoja, että on pitänyt vetää vähän henkeä. Mutta nyt taas sormet kuumina näppäimistöllä laugh Tässä on muuten kuva siitä, kun olen Lautasella messujen messulavalla.
 
Eli aiheena on, miten suolistomikrobit ja keliakia liittyvät yhteen. Aloittelin kirjoittamalla perimästä ja nyt sitten vauvoista sen verran,  että keliaakikkoäideillä on erilainen mikrobikanta äidinmaidossaan kuin terveillä äideillä. Tutkimustuloksia ei kuitenkaan ole, miten tämä seikka vaikuttaa vauvan suolistomikrobistoon. (Carmen Cenit et. al 2015.)
 
Sitten itse gluteeniton ruokavalio vaikuttaa suolistomikrobeihin. Terveillä aikuisilla (siis ei keliaakikoilla) tutkittiin suolistomikrobistoa ennen gluteenitonta ruokavaliota ja gluteenittomanb ruokavalion aikana ja esimerkiksi Bifidobakterium spp.ja Bifidobakterium longum sekä Lactobacillus spp. määrä väheni suolistossa. Tiettyjen suolistomikrobien kuten Escherichia colin ja Bifidobacterium angulatumuksen määrä kasvoi. (Carmen Cenit et. al 2015.)
 
Samoin tiedetään, että antibioottikuurilla ja keliakian puhkeamisella on tietty yhteys, joka on havaittu myös tulehduksellisten suolistosairauksien kohdalla. Eli siis mikrobiston häiriintyminen antibiootin takia voi olla eräs tekijä keliakian puhkeamisen taustalla. ("This association suggests that perturbation of the microbiota by antibiotics may play a role in CD onset and pathogenesis")(Carmen Cenit et. al 2015.)Kuitenkaan ei siis ole tutkimustietoa siitä, onko suoliston mikrobiston muutos keliakian syy vai seuraus. 
 
Mitä keliaakikko voi asialle tehdä? Eipä suorastaan juuri mitään. Tutkimustietoa ei ole tällä hetkellä siitä, mikä probiootti olisi paras tukemaan keliaakikon suoliston hyvinvointia. 
 
Kuitenkin!!! Tutkimustietoa löytyy runsain mitoin siitä, millä tuemme suoliston hyvinvointia.
1. Syömällä paljon kasviksia. Oikeasti paljon wink
2. Syömällä marjoja
3. Vähentämällä punaisen lihan syöntiä
 
Ja lisää ehdottoman tutkittua asiaa ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaiselta:
 
Ja vielä linkkivinkki erittäin mielenkiintoiseen juttuun:
 
Ihania alkukesän päiviä! Ja jos haluat erityisesti lukea jostain asiasta, niin laita komenttikenttään ehdotus yes
P.S. Kuvat ovat omiani, älä käytä ilman lupaa ja lähdeviitteet löytyvät edellisestä jutusta.

Kommentit

where to buy prednisone online - medicine prednisone 10mg prednisone over the counter south africa

Sivut

Lisää uusi kommentti