Olet täällä

67

Olemme varmasti kaikki huomanneet, miten perinteiset gluteenia sisältävät viljatuotteet ovat nykyisin varsin helposti korvattavissa gluteenittomina: tavallisten jauhojen sijaan voi käyttää gluteenitonta jauhoseosta, perinteisen leivän voi korvata gluteenittomalla leivällä, ja jopa mämmiä saa nykyään gluteenittomana versiona! Vaikka sairastamme keliakiaa, meidän ei ole tarvinnut luopua näistä tuotteista, vaan voimme korvata tuotteet vastaavilla gluteenittomilla. Henkilökohtaisesti olen todella iloinen, että voin yhä nauttia pitsasta, karjalanpiirakoista ja leivonnaisista (tiedän: kaikesta epäterveellisestä wink).

Teinivuosina innostuin leipomisesta, eikä keliakiadiagnoosini ole tätä innostusta lannistanut. Pikemminkin päinvastoin, halusin osoittaa, että gluteeniton leivonta onnistuu yhtä hyvin kuin tavallisia jauhoja käytettäessä. Yleensä en edes katsonut gluteenittomia ohjeita, vaan käytin tavanomaisia reseptejä ja korvasin vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla. Lopputulos ei ihan aina ollut optimaalinen, mutta muistaakseni suurin osa näistä kokeiluista päättyi hyvin. Olin tyytyväinen itseeni ja tuumin: kaikki gluteenipohjaiset tuotteet on mahdollista tehdä gluteenittomana!

Tiedä häntä, teinivuosien itseluottamus omiin leipomistaitoihin on päässyt valitettavasti rapistumaan. Tosin en kyllä äkkiseltään pysty sanomaan, mitä gluteenia sisältävää viljatuotetta ei pysty tekemään gluteenittomana. Joulutortut olivat ennen eräs tällainen herkku, mutta nekin ilmestyivät kauppoihin viime vuonna. Gluteenittomia ravioleja metsästin pitkään, ja löysinkin niitä Kampissa sijaitsevasta Gluto-ravintolasta (jota ei enää ole: nyyh!). Onkohan enää mitään viljatuotetta, josta ammattilaisetkaan eivät pysty valmistamaan gluteenitonta versiota?

Muistan vielä erään kerran ravitsemusterapeutilla, kun minulla oli hiljattain todettu keliakia. Olin muutaman kuukauden verran täyttänyt ruokapäiväkirjaa, jota ravitsemusterapeuttini siinä sitten arvioi. Pelkäsin, että saisin kasvisten vähyydestä häneltä noottia, mutta hänpä antoi yltiöpositiiviset arviot ruokavaliostani. Erityisesti hän kiitteli sitä, etten ollut jättänyt perinteisiä viljatuotteita kokonaan pois, vaan olin korvannut ne gluteenittomilla tuotteilla. Hämmästyin tätä lausetta: miksi ihmeessä jättää nämä kokonaan pois, kun niiden korvaaminen on niin helppoa? Ravitsemusterapeutti kohautti olkiaan ja sanoi, että reilusti yli puolet keliaakikoista jättää tämän ruokapyramidin osan kokonaan pois ruokavaliostaan keliakiadiagnoosin jälkeen. Pitääköhän tämä lausahdus enää paikkaansa, nyt kun gluteenittomien tuotteiden valikoima on laajentunut? Hinnat ovat toki vielä omissa luokissaan verrattuna perinteisten viljatuotteiden hintaan. Niin tai näin, onneksi keliakiassa ei ole kyse yksinomaan luopumisesta vaan myös korvaamisesta!

Keittiöremontin valmistuttua olen päättänyt hieman herätellä sisäistä leipojaani. Seuraavaan postaukseen laitan ihanan reseptin kesän jälkiruokapöytiin smiley

Kommentit

doxycycline online without prescription - doxycycline nz cost can you buy doxycycline over the counter usa
buy prednisone without prescription paypal - discount deltasone how to purchase prednisone online

Sivut

Lisää uusi kommentti