Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
4

Teksti Ann-Mari

Seurasin ja kirjasin helmikuussa ylös perheemme ruokamenoja. Toki minulla oli siitä jonkinlainen käsitys jo ennalta, mutta oli todella avartavaa kirjata ylös kaikki menot, eritellä sieltä ruoat ja muut päivittäistavaratuotteet ja tietenkin erityisesti gluteenittomat tuotteet.

Meidän nelihenkisen, urheilevan perheemme ruokaan kului helmikuun aikana 790,58 e. Noudatin ihan normaaleja ostosrutiinejani ja ostin paljon tarjoustuotteita. Minulla on tapana ostaa esimerkiksi gluteenittomat leivät 30% alennuskorista, paloitella valmiiksi annospaloiksi ja laittaa pakkaseen. Leivon leipää myös itse. Käyn pääosin K-ruokakaupoissa, joista varsinkin Citymarketista löytyy aina useita gluteenittomia tarjoustuotteita. Tosin onhan tuo naurettavaa, että ostan itselleni 750 gramman kaurahiutalepaketin reilusti alle eurolla, kun tyttäreni vastaava kilon gluteeniton kaurahiutalepaketti maksaa 4,89 e. 

Kaikista säästötoimistani huolimatta yhden keliaakikon ja toisen FODMAP-diettiä noudattavan perheessä gluteenittomiin tuotteisiin meni kuukaudessa 115,08 e. Aika paljon siis. 

Nyt kun tuo keliaakikon ruokavaliokorvaus poistui vuoden alussa, näkyy se erittäin selvästi ainakin meidän perheen rahapussissa. Vuonna 2014 tehdyn hintaselvityksen mukaan keliaakikolle koituu kuukaudessa keskimäärin 68 euron ylimääräiset ruokakustannukset. Näyttää selvitys olevan hyvässä suhteessa tuohon omaan laskelmaani, se kun käsittää kaksi henkilöä. Olihan 23,60 euroa kohtuuttoman vähän tuosta keskimääräisestä kustannuksesta, mutta kuitenkin sentään jotakin.

Harmittaa vietävästi kaikkien keliaakikkojen puolesta. He kun eivät ole sairauttaan valinneet, mutta joutuvat sen seurauksista kärsimään monin tavoin koko loppuelämänsä, myös rahallisesti.

Siksi toivonkin nyt gluteenittomia tuotteita valmistavien uusien yritysten esiinmarssia ja sitä mukaa tarjonnan ja kilpailun lisäämistä, ehkä se saisi meidän kuluttajien maksamia kustannuksia vähän alemmaksi. Siihen asti käytän kyllä hyödyksi kaikki mahdolliset tarjoukset, joita ruokakaupat onneksi nykyisin osaavat kohdentaa käsittämättömän hyvin. Laittakaa kauppiaat edelleen niitä gluteenittomien tuotteiden kohdennettujakin tarjouksia vaan tulemaan!

Kommentit

Mielenkiintoinen postaus. Pitää itsekin joskus harkita vähän seuraamista. Tiedän, että kuinka paljon omat kauppamenot nousivat keliakian myötä. Jos aiemmin selvisin kauppaostoksista n. 40-50 eurolla, niin nykyään menee noin 70-80 euroa.
Kiitos Maiju! Kannattaa tehdä vähän seurantaa. Ja pienillä huomioilla saa tosiaan kustannuksia pidettyä kurissa.
Ja me muita kroonisia sairauksia sairastavat olemmme valinneet sairautemme emmekä kärsi sairauksistamme mitenkään - edes rahallisesti?
Käsittelin postauksessa asiaa keliaakikon kannalta.

Lisää uusi kommentti