Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
130

Teksti Tarja Korpinen

Päivä OLKA-pisteellä

Facebookista huomasin että Pohjois-Savon keliakiayhdistyksellä on päivä Kuopion yliopistollisen sairaalan  uudella OLKA-vertaistukipisteellä.

Innostuin tarjoutumaan avuksi sinne kun silloin oli toipilaana niin sanotusti ylimääräistä aikaa ja saisin myös tietoa uudesta OLKA-toiminnasta. Tosiaan toipilas olen tai olin kun palasin viikko sitten töihin. Minulle tehtiin polviproteesileikkaus marraskuussa ja kolme kuukautta olen ollut sairaslomalla anestesiahoitajan työstäni.

Mutta tässä pieni tietoisku: OLKA-toiminta on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Lyhyesti toiminnan tavoitteena on tukea, auttaa sopeutumaan ja antamaan iloa sekä toivoa potilaalle ja hänen läheisilleen. Lisäksi tavoitteena on vapauttaa hoitajia hoitotyöhön sekä antaa vapaaehtoisille tilaisuus auttaa. OLKA-toiminta alkoi HUS:stä ja on sieltä levinnyt jo useaan sairaalaan.  OLKAlla on sairaalassa oma fyysinen tila jota myös potilasjärjestöt voivat varata esitelläkseen toimintaansa. OLKA toimii yhteistyössä sairaalan kanssa jonka henkilökunnasta on vastuuhenkilö tai -henkilöt mukana kehittämässä OLKA-toimintaa kyseisessä sairaalassa. OLKAn toiminnasta löytyy tietoa ainakin sairaaloiden nettisivuilta ja TERVEYSKYLÄ.FI:n VERTAISTALOsta.

KYS:n OLKAa koordinoi Tukipilari ja toiminta KYS:ssa alkoi tammikuussa 2019. OLKA on Puijonsairaalan pääaulassa keskeisellä paikalla, valoisassa, tilavassa ja kauniisti kalustetussa tilassa jossa on mahdollisuus rauhalliseen ja kiireettömään keskusteluun. OLKAn työntekijä on paikalla arkisin klo 10-14. OLKAan on kerätty eri potilasjärjestöiltä kansioihin materiaalia jota voidaan tietoa tarvitsevalle antaa. Toiminta KYS:llä on vasta alkanut ja kehittyy koko ajan. OLKA Kuopiota voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa.

Pohjois-Savon keliakiayhdistys oli varannut heti ensimmäisen varattavissa olevan päivän, esitellä Keliakiayhdistyksen toimintaa, OLKAn aloittaessa toiminnan KYS:ssa. Muutamia potilaita ja henkilökuntaa kävi OLKAssa päivän aikana keskustelemassa ja hakemassa esitteitä keliakiasta. Jotkut ihmettelivät vielä koko OLKA-toimintaa. Meitä oli Keliakiayhdistykseltä kolme henkilöä ja Tukipilarilta yksi henkilö valmiina keskustelemaan ja vastailemaan kysymyksiin.

Uusi OLKA-toiminta vaikuttaa todella hyvältä ja odotan mielenkiinnolla, millaiseksi se kehittyy. Tunnen sairaalatoiminnan sisältä päin ja tuntuu hyvältä että tällainen vertaistukitoiminta sairaalassa potilaiden lähellä on aloitettu. Uskon kyllä sille olevan tarvetta.

Meillä Pohjois-Savon keliakiayhdistyksessä on viime vuodesta asti ollut tapana soittaa uusille jäsenille. Minä olen lapsiperheiden vertaistukihenkilö joten sain soittaa uuden lapsijäsenen perheeseen. Minusta tämä uusi tapa on oikein mukava ja näin sen otti myös perheen äiti. Puhelun tai mahdollisesti viestin tarkoitus on toivottaa uusi jäsen tervetulleeksi yhdistykseen, tiedustella kuinka on sopeutunut gluteenittomaan elämään, tarvittaessa antaa vinkkejä ja olla vertaistukena.

Keliakia on vakava sairaus, siitä tässä esimerkki mihin hoitamaton Keliakia voi johtaa. Henkilöllä oli alkanut vointi huonontua pikkuhiljaa, mahavaivoja oli ja maksa-arvot koholla joihin ei heti reagoitu. Sitten vointi oli mennyt niin huonoksi että henkilö päätyi sairaalaan. Lopulta todettiin Keliakia ja maksatulehtus. Nyt henkilö voi oikein hyvin kun tulehdus on saatu hoidettua, maksa-arvot normalisoitui ja paino on noussut gluteenittomalla ruokavaliolla.

Kun en ole varsinainen nörtti niin saan taas onnitella itseäni kun selvisin taistelusta voittajaksi tietotekniikan kanssa.

 

 

 

Tunnisteet: 
OLKA-vertaistuki