Olet täällä

92

Tällä viikolla olemme saaneet nauttia valtakunnallisesta keliakiaviikosta, ja moni varmastikin on osallistunut Keliakialiiton löydä gluteeniton tuote -kilpailuun. En tiedä, onko palkinnot jo arvottu, mutta ainakaan itseni kohdalle tämä arpaonni ei ole osunut :D

Teemaan liittyen ajattelin kirjoittaa hieman tuotteesta, jota ilman elämänlaatuni varmasti laskisi, nimittäin gluteenittomasta leivästä. Leipähän kuuluu monen suomalaisen päivittäiseen ruokavalioon keskeisenä osana, enkä usko kaikkien keliaakikoiden olevan tässä poikkeus. Itse syön gluteenitonta leipää joka aamu ja ilta, ja joskus esimerkiksi salaatti- ja keittolounaan kanssa. Joskus syön lounaaksi pelkkää leipää. En enää edes muista, kuinka monta kertaa olen tilannut gluteenittoman aurinkokuivattu tomaatti/vuohenjuustoleivän työpaikan viereisestä kahvila Briossista Helsingin Kalevankadulla. Tämä herkku vie kielen mennessään!

Kaupan leipähyllyllä minua ilahduttaa kaikista eniten valikoiman laajuus. Norjassa minulla oli hieman hankalaa, sillä sieltä sai tuoreena ainoastaan Schärin perusleipää (ja tätäkin suojakaasuun pakattuna) ja vain muutamaa leipälaatua pakkasesta. Suomessa gluteenittomien leipien valikoima on moninkertainen verrattuna Norjaan! On vaaleaa leipää, jälkiuunileipää, tummaa leipää, siemenleipää ja ehdotonta lemppariani: saaristolaisleipää!

Koska ostan gluteenitonta leipää niin paljon, ehkä tässä asiassa huomaan hintaeron gluteenia sisältävään tuotteeseen selkeimmin. Gluteenittoman leivän hinta on monikertainen, sitä ei voi kiistää. Tähän liittyen katsoin Keliakialiiton videon, jossa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila tutustutettiin gluteenittomiin tuotteisiin ja kysyttiin, pitäisikö Kelan tuki keliaakikoille palauttaa. Omasta puolestani täytyy sanoa, että petyin Mattilan sanoihin. Sain videosta sellaisen kuvan, että hänen mielestään korvauksen maksaminen on hieman hankala asia muun muassa siksi, että keliaakikot saattavat vain ottaa rahat ja ostaa normaaleja tuotteita (tai näin ymmärsin hänen puhuessaan henkilökohtaisista taustoista - voi olla, että tulkintani on täysin väärä). Uskon kuitenkin, että valtaosa keliaakikoista ei hyväksikäytä tukea näin, ja että muita tukia käytetään paljon röyhkeämmin vielä hyväkseen. Ministeri myönsi sen, että keliaakikoilla on oikeus kokea ruokavaliokorvauksen poistaminen epäoikeudenmukaisena, sillä me emme saa kroonisen sairautemme lääkitykseen tukea, samalla tavalla kuin jotkut muut sairausryhmät. Hän totesi videolla ”sairaudet ovat samalla viivalla, sikäli kuin se vain on mahdollista”. Miksi tämä ei ole keliakian kohdalla mahdollista?

Tämä meni ehkä hieman sivuraiteille, mutta halusin kuitenkin lempituotteeni hinnasta puhuttaessa ottaa tämän esille. Eikä tämä koske ainoastaan gluteenitonta leipää, kaikki gluteenittomat tuotteet ovat kalliimpia kuin gluteenia sisältävät. Eikä mielestäni ole sekään hyvästä, että keliaakikoiden tulisi köyhdyttää ruokavaliotaan sen takia, että emme saa tukea sairautemme hoitoon. Keliakialiitto jakoi kaikille kansanedustajille pussin gluteenitonta leipää keliakialiiton viestin kera, toivottavasti tämä mahtava tempaus auttaa meitä keliaakikoita saamaan tuen takaisin, jotta voimme jatkossakin nauttia upeasta gluteenittomien leipien valikoimasta!