Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
99

Teksti Tarja Korpinen

Jouluhötinät alkaa olla takana päin. Toisaalta ihan helpottavaa mutta toisaalta hieman haikeaakin. Koko joulukuu on aikalailla ohjelmoitu jotta tulee tehtyä kaikki perinteeksi muodostuneet jutut. Mitään niistä ei malta jättää pois kun tuntuu se joulumieli tulevan hötinän myötä. Nyt sitten tulee eräänlainen tyhjiö ennenkuin alkaa innostua kaikesta muusta.

Jouluherkut onnistuivat gluteenittomasti perunalaatikkoa lukuunottamatta. Siitä syytän kyllä näitä savolaisia perunoita joista vaan ei saa onnistumaan hämäläistä imeläperunalaatikkoa kun siihen ei käytetä siirappia. Hämäläinen perunalaatikko imellytetään pienellä lämmöllä useamman tunnin aikana uunissa tai yön yli hellan päällä. Lanttulaatikko onnistui vallan mainiosti kun tein sen aivan alusta kokonaisista lantuista asti. Herkullinen kinkku oli kuorrutettu sinapilla ja gluteenittomilla korppujauhoilla. Pikkuleivät tein gluteenittomasti, mutta pipareita piti tehdä myös vehnäjauhoista vanhemman tytön toiveesta. Ne teen niin että gluteenittomat ensin ja myöhemmin eri päivänä vehnäjauhoiset. Nykyään käytän erittäin harvoin vehnäjauhoja joten oli ihan neuroottinen tunne leivonnan jälkeen että saan kaikki pinnatkin puhdistettua kunnolla.

Oikein hyvän tuoksuvan joulukuusen saimme sukulaismieheltä maalta. Se koristeltiin ihailtavaksi heti saatuamme jo viikkoa ennen aattoa.

Joulukoristeet, joita meillä on paljon, ovat perinteisiä vuosien varrella kerääntyneitä. Paljon niistä on itse tehtyjä. Näitä tonttuja tein vuosia sitten ja nekin aina löytävät edelleen paikkansa.

Hyasintin tuoksu on minulle tärkeä jo lapsuuskodista. Vaaleanpunaiset hyasintit tuoksuvat parhaiten. Ostan niitä tasaisesti koko joulukuun ajan että tuoksua riittää.

Tyttäreni koristelevat pipareita aina 23. päivä. Silloin kun he olivat pieniä, pipareiden koristelu oli mukavaa puuhaa joulujännityksessä. Tämä mukava perinne on jäänyt elämään tyttärien ollessa nyt 19 ja 17 vuotiaita. Kuvassa on Ninnin koristelemat gluteenittomat piparit.

Jouluaattoaamuna oli kaunis sininen hetki kun päivä alkoi valjeta ja maassa oli yöllä satanut kerros lunta.

Kohta on uusi vuosi ja uudet kujeet....

ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2016 KAIKILLE!


Anonymous (ei varmistettu)
71
Joulu on suuri ruoka- ja herkuttelujuhla. Olen syksystä lähtien ollut "herkkulakossa" eli jättänyt sipsit, limsat ja karkit kauppaan sekä ollut leipomatta makeita leivonnaisia. "Paasto" ei ole ollut vaikeaa, kun esim, karkkia en juuri muutenkaan syö. Vaikeinta on ehkä ollut olla leipomatta, mutta loppujen lopuksi sekään ei ole ollut kovin vaikeaa (minähän ne leipomukset kuitenkin olen syönyt, joten muu perhe ei ole tästä juuri valittanut). Olen palkinnut itseni laittamalla kaksi euroa päivässä säästöön. Jonkun mielestä ehkä hassua rahan siirtelyä, mutta motiivina se toimii sekin.
 
Ajattelin, että paaston jälkeen jouluherkut maistuvat entistä herkullisemmilta, mutta nyt ei oikein tunnu siltä. Tuntuu, että voisin hyvin jatkaa tätä paastoa koko joulun ajan, ei edes suklaata tee mieli. No, ehkä osaan sitten jouluna syödä kohtuudella, maistella vain.
 
Täysin leipomatta en ole ollut. Tein pariin myyjäisiin mm. suklaataloja ja gluteenittomia kuivakakkuja. Menivät hetkessä kaupaksi. Olin myyjäisten aikana itse muualla, joten siskon lapset hoitivat myymisen. Kävin itse Etelä-Suomessa samaan aikaan eräässä joulutapahtumassa, jossa oli myös myyjäiset. Katselin tuotteita keliaakikon silmin, mutta en löytänyt gluteenittomia leivonnaisia. Valkosipuli-myyjä kertoi tuotteidensa olevan gluteenittomia, hurraa. En tosin voinut ostaa niitä, kun en olisi voinut ottaa purkkia lentokoneen matkustamoon.
 
Kotona minulla on tapana kysyä kaikilta perheenjäseniltä, mitä kukin haluaa joulupöydässä ehdottomasti olevan, koska Niinan tavoin meilläkin vietetään omannäköistä joulua. Tytär haluaa kinkkua ja laatikoita, poika nakkia ja lihapullia. Minulle imelletty perunalaatikko on ehdoton. Se ei tosin gluteenittomana vielä koskaan ole maistunut lapsuuden vastaavalta. Toinen herkkuni on bataattilaatikko. Mies haluaa riisipuuroa ja lisäksi hän on hommannut tämän vuoden joulupöytäämme metson. Sitä en olekaan ennen syönyt. Useimmat jouluherkut ovat jo valmiiksi gluteeenittomia (mm. sillit ja graavilohi) ja lopuista saa sellaisen helposti vaihtamalla korppujauhot gluteenittomiksi. Ihan kaikkia perinteisiä ruokia ei meidän pöydästämme löydy, vaan vain ne meille maistuvimmat. Uusia herkkuja pöytäämme on tullut naapurimaan vaikutteena nuo pojan himoitsemat nakit ja lihapullat (niitä saa tarvittaessa naapurimaasta valmiina ja niihin on käytetty perunajauhoja!). Tänä vuonna uutena herkkuna haluaisin tehdä lihapiirakan pellillä, rahkavoitaikinakuorella. Jälkiruuaksi leivon ehkä luumu-prinsessakakun. Ullan tavoin en aina tee kaikkea itse, vaan ajan ja fiiliksen mukaan.
 
Joulupöytään istun levollisin mielin maistuvia makuelämyksiä odottaen. Tunnelmallista ja herkullista joulua kaikille!

Anonymous (ei varmistettu)
112

Täytyy myöntää, etten ole oikein koskaan ollut perinteisten jouluruokien suurin ystävä. Osa ihmisistä kohkaa joululounailla heti niiden alkaessa ja joulupyhien aikana looraa ja muuta tykötarvetta syödään loppiaiseen asti. Itselleni riittää päivä, pari näiden ruokien parissa. Ainoan poikkeuksen tekee porkkanalaatikko, johon saatan sortua jo heti sesonkgin alettua.

Kun on tullut jo aikuiseen ikään ja ruokapöydässä on monensortin allergiaa ja vakaumusta ruuan suhteen, pitääkö meidän yrittää kuitenkin toteuttaa perinteiksi tulleita ruokatottumuksia mutkien kautta senkin uhalla, ettei niistä monikaan pöydän äärellä oleva sydämessään innostu?

Luontaisesti gluteeniton ruokavalio tuo väkisinkin uusia tulokulmia jouluruokiin jo niiden valmistuksesta lähtien. Mennessäni kylään pyhien aikana, tiedän jo etukäteen emäntien ja isäntien olevan hiukan hämillään, kun kahvileiväksi ei sovikaan se joulutorttu ja kinkussakin on sitä korppujauhoa. Suklaakonvehtienkin kohdalla käden liike pysähtyy kesken, sillä monet myydyimmät makeiset eivät minulle taitu.

Kun olen saavuttanut jo aikuisen naisen iän olenkin päättänyt, että vietän omannäköistä joulua. Joulupöytäämme eivät korista perinteiset laatikkorivit, rosollit ja korppukinkut. Sen sijaan sieltä löytyy salaatteja, juustoja, hedelmiä, porkkanalaatikkoa, kaloja ja moniviljaista luontaisesti gluteenitonta leipää. Herkkuna saattaa löytyä Marks & Spencerin minttusuklaarasia ja Johan Bülowin Lakridseja.

Olipa oma joulusi minkänäköinen tahansa, on tärkeintä että olet siihen itse tyytyväinen. Oikein lämminhenkistä joulua kaikille blogin kirjoittajille ja lukijoille. Tavataan viimeistään ensi vuoden puolella!


Sivut