Olet täällä

43

Kesä alkaa olla purkissa. Tässäpä kesän kohokohtia, aaltojen loisketta, lokkien kirkunaa ja auringonlaskuja. Maisema on tuttu jo vuosikymmenien takaa. Siksi se onkin varmaan mielen- tai sielunmaisema. Tunturit ovat toinen tärkeä paikka, jonne mieli halajaa.

Yksinkertaiset asiat ovat mukavia lomalla, ruuanlaittoa, tiskausta, kävelyä poluilla, saunomista, unohtamatta kahvittelua tietenkään. Myös yksinkertaiset ruuat tuntuvat parhailta kesällä. Aamulla tattaripuuroa (uusi tuttavuus), päivällä uusia perunoita, salaattia, kalaa jne. Pärjäsimme ilman uusia villityksiä kaura- ja papupöperöitä. Tosin kiinnostavat, kunhan saavat ne gluteenittomiksi. Valiolta on tulossa uutuus gluteenittomana, lihaa korvaava proteeiinivalmiste. Se ei ole varmaankaan vegaanille sopivaa.

Tänä kesänä olen selvinnyt monesta ruokapulmasta nokkoslätyillä, (Virtasalmen viljatuotteen uutuus). Nokkoslätyt käyvät ruuasta ja kahvileivästä. Sienisalaatti ja savukala, sopivat lättyjen kanssa yhtä hyvin kuin marjat ja kermavaahto .

Olin mökkilomalla siskojeni kanssa. Voirasia oli avattu molemmista päistä, toisesta ottivat keliaakikot , toisesta muut kaksi. Leipäpusseja oli kahta laatua myös, gluteenittomat lätyt kelpasivat kaikille. Tarkkana ollaan aina.

 


Anonymous (ei varmistettu)
46

Kesällä tulee usein reissattua ja tavattua ihmisiä. Omalle reissukartalleni osui pari erityisen hyvää kohdetta. Ensimmäiseen kohteeseen osuin käydessäni muistojen polulla katsastamassa Oriveden Opiston nykyistä tilaa. Kahvihampaan kolottaessa menimme paikalliseen Cafe Herkkuhetkeen, joka muistui televisio-ohjelmasta mieleemme. Täytyy myöntää, että Herkkuhetkessä oli tuoretta valinnanvaraa niin suolaisessa kuin makeassa tuotteessa ja kylmälaukku pelasti tällä kertaa ylitilaamisen vaaroilta tiskillä. Oli mukavaa maistella myös toisten lautaselta herkkuja, sillä useimmat tuotteet olivat gluteenittomia. Henkilökunta oli erittäin asiantuntevaa ja en hetkeäkään epäillyt, ettenkö olisi saanut minulle sopivaa lautasen täytettä.

Toinen miellyttävä tuttavuus oli tamperelainen Izakaya-ravintola Nomu. Soitimme kiireisenä päivänä pöytävarauksen ja kyselin puhelimessa luontaisesti gluteenittomasta ruokatarjonnasta. Kun saavuimme paikalle, oli tarjoilijalla paperilla lista kaikista ruuista, jotka voitiin minulle sopivaksi valmistaa, vaikken edes perinteistä soijakastiketta pysty käyttämään. Kun vielä sain erityisesti toiveitteni mukaisesti tehdyn juoman, olin kuin piispa pappilassa. Suosikikseni muodostuivat tulinen Yaki Kimchi & Tofu -annos ja juureslastut umami-majoneesilla:

Toivottavasti sekä Cafe Herkkuhetki että Nomu löytävät tiensä Jyväskylään. Molemmissa olisi ainakin yksi vakiokävijä lisää.

Kesän retkiä voi muistella vielä pitkään ja kesän kipunoista voi nauttia myös muutoinkin, vaikkapa talteen kerättyjen marjojen avulla. Mitähän hyvää näistä ajallaan keksisi?