Olet täällä

21

”Anna minulle näyte niin minä parannan keliakiasi tulevaisuudessa”. Näin eräs tutkija sanoi minulle ravintolapöydässä pitkän keskustelun jälkeen. Hän oli tietoinen keliakiastani ja kertoi minulle tutkimuksesta, jonka suunnittelussa hän oli mukana. Yksityiskohtiin menemättä, suunnitelmissa oli tutkia erään keinon mahdollisuuksia parantaa keliakia. Tilanne herätti niin ristiriitaisia tunteita, että tokaisin jotakin yleistä ja juttu jatkuikin jo muuhun aihepiiriin.

Ajatuksen tasolla ideahan kuulostaa hyvältä. Tietysti haluaisin edistää tiedettä ja auttaa kehittämään keinon, joka parantaisi keliaakikoiden elämänlaatua. Lääketieteelliset tutkimukset ovat arvokkaita, ja oman panoksen antaminen näitä varten tuntuu ainakin itsestäni tärkeältä. Jos minun näytteeni auttaa tieteen edistämisessä, toki minä sellaisen haluaisin periaatteessa antaa.

”Periaatteessa”? Niin kuin jo totesin, ajatuksen tasolla ajatushan on hyvä. Mutta nämä asiat ovat harvoin näin yksinkertaisia. Ensimmäinen kysymys ainakin itselläni herää lähes saman tien: missä näytteen voi antaa? Marssinko lääkärin vastaanotolle ja sanonko ”ota minulta ohutsuolesta näyte, minä haluan lahjoittaa sen tutkimukselle”? Melkein tekisi jo heti luopua ajatuksesta.

No, asian selvittely kävikin ihan näppärästi. Oletteko huomanneet, että Keliakialiiton sivuilla kerrotaan selkeästi keliakiatutkimuksesta Suomessa ja käynnissä olevista projekteista? Kannattaa käydä katsomaan, jos ei vielä ole tutustunut tähän (https://www.keliakialiitto.fi/keliakia/keliakiatutkimus/). Sivun alaosassa on osio ”käynnissä olevia tutkimuksia”, jossa tällä hetkellä näyttäisi olevan yksi ilmoitus lääketutkimukseen haettavista keliaakikoista.

Tämän lisäksi voi harkita näytteensä luovuttamista oman sairaanhoitopiirin Biopankkiin. Suomen Biopankkien nettisivuilla (https://www.biopankki.fi/) voi tutustua enemmän näytteen luovuttamiseen ja luovuttajan oikeuksiin. Suosittelen tutustumaan näihin huolella ensin, jos harkitsee näytteen luovuttamista.

Eli eipä se ollutkaan niin vaikea selvittää, missä oman näytteen voi antaa. Kysymykset eivät kuitenkaan tähän lopu: seuraavaksi pitää miettiä omaa sitoutumistaan. Tästä aiheesta jatkan seuraavassa blogipostauksessani. Seuraavaan kertaan!

Kommentit

Biopankit herättävät tosiaan monia kysymyksiä esimerkiksi tietosuojasta ja oikeuksista omien näytteiden käyttöön ja niiden myymiseen esimerkiksi ulkomaille. Esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu kerää myös omaan biopankkiinsa näytteitä ja on hyvä muistaa, että SPR Veripalvelu on kaupallinen toimija. Kuten Aino sanoit, kannattaa tutustua, mihin nimensä kirjoittaa. Tieteelliseen tutkimustyöhön osallistuminen kuitenkin on tärkeä tapa edistää erilaisten sairauksien parantamiseen tähtäävää tutkimusta.
where to buy prednisone - buy cheap prednisone buy prednisone 20mg without a prescription best price

Lisää uusi kommentti