Olet täällä

45

Tällä viikolla Keliakialiitto on somessa nostanut Onneksi on joku -kampanjan myötä esiin keliakiaan liittyviä faktatietoja. Yksi postaus käsitteli keliakian vaikutusta hedelmällisyyteen: diagnosoimaton keliakia voi aiheuttaa lapsettomuutta. Mikäli keliakian hoitotasapaino ei ole kunnossa, hedelmöittymiseen tarvittavat ravintoainepitoisuudet eivät ole riittävät. Hyvää hoitotasapainoa ei pidä kuitenkaan unohtaa myöskään sen jälkeen, kun raskaustesti näyttää positiivista.

Tätä kirjoittaessani olen 30. viikolla raskaana. Tähän aikaan on mahtunut paljon muutoksia, joihin on joutunut aivan uudella tavalla sopeutumaan. Fyysisesti raskaus on vaatinut minulta paljon, ja terveyskäyttäytymiseenkin raskaus on tuonut paljon uutta opittavaa.

Yli kymmenen vuotta gluteenitonta dieettiä noudattaneena luulin, että raskausajan ruokasuositusten noudattaminen olisi niin sanotusti peace of cake. Suositusten moninaisuus kuitenkin yllätti. Olin toki valmiiksi tietoinen, ettei esimerkiksi alkoholia tai sushia saanut syödä, mutta hämmästyin listan pituudesta: ei pääasiallisesti kypsentämättömiä juustoja, ei kestomakkaroita tai ilmakuivattuja lihatuotteita, ei inkivääriä, ei öljykasvien siemeniä. Kaikki lempiherkkuni olivat siis nyt kiellettyjä. Yhden raaka-aineen, kuten gluteenin, totaali välttäminen on mielestäni suht helppoa verrattuna siihen, että vältettäviä raaka-aineita on kokonainen lista. Olen kyllä kuullut sellaisiakin kommentteja kuin ”et kai sinä nyt niitä noin pilkun tarkkaan noudata”, mutta en näe syytä, miksei annettuja suosituksia pitäisi noudattaa.

Näiden uusien ruokasuositusten myötä en kiinnittänyt yhtä paljon huomiota perusdieettiini. Sain tästä muistutuksen raskausviikolla 25. Neuvolassa huomattiin, että kohdunpohjan korkeus oli vähän alle kasvukäyrien. Tilannetta päätettiin jäädä seuraamaan, sillä tämä voisi vaikuttaa lapsen kasvuun. Minulle tuli heti ensimmäisenä ajatuksena mieleen, olenko laiminlyönyt gluteenitonta dieettiäni? Imeytyvätkö ravintoaineet suolistostani normaalisti? Olenko itse aiheuttanut sen, ettei vauvani saa tarpeeksi ravintoa kasvuunsa?

Kasvukäyrät ovat nyt onneksi kääntyneet nousuun, eikä sitä tietenkään tiedetä, johtuiko notkahdus siitä, että olin altistunut gluteenille. Tämä oli kuitenkin hyvä muistutus siitä, miten tärkeää keliakian hyvä hoitotasapaino on kaikissa raskauden vaiheissa. Raskaana ollessa ei ole ainoastaan vastuussa omasta terveydestään vaan myös tulevan lapsen terveydestä. Ravintoaineita tarvitaan hedelmöittymisen lisäksi vauvan normaalin kehityksen turvaamiseen. Monet tuttavani ovat ihmetelleet tätä, mutta keliakia voi vaikuttaa paljon raskauden kulkuun, mikäli dieettiä ei noudata. Kaikkien näiden ravintosuositusten noudattaminen voi tuntua hankalalta, mutta lopussa kiitos seisoo heart.