Olet täällä

6

Olen jo jonkin aikaa miettinyt, kirjoittaisinko asiasta, jota olen pitkään pitänyt sisälläni. Pohdintani johtivat siihen, että tunnen olevani valmis näin henkilökohtaisesta asiasta kertomiseen. Ajatus lähti liikkeelle siitä, että keliaakikko joutuu usein valokeilaan ruokailutilanteissa ja sellainen saattaa tuntua epämukavalta, saati sitten, jos kärsii syömishäiriöstä. Ruokalutilanteita tahtoisi vältellä, tai ainakin hoitaa ne mahdollisimman huomaamattomasti. Mitä mielessä pyörii, kun kaikkien katseet kohdistuvat lautaseesi, joka ei uhkaa millään täyttyä? Kun ihmiset ehkä ajattelevat, eikö keliaakikolle kelpaa, vaikka juuri häntä varten on gluteenitonta tarjolla? Onpas epäkohtelias.

Minulla todettiin keliakia vuoden 2008 keväällä ja anoreksiaan sairastuin kesällä 2011. Olen kiitollinen siitä, ettei minulla ollut syömishäiriötä silloin kun sain diagnoosin keliakiasta. Alkuhan oli sitä, että minulle ostettiin paljon gluteenittomia herkkuja, jotta löytäisin suosikkituotteita ja ehkä se toimi samalla lohdutuksena siitä, että jouduin luopumaan ruisleipien ja ikävöimieni Doris-keksien mausta. Herkuilla en tarkoita pelkästään makeita leivonnaisia, vaan myös myslejä, välipalapatukoita, leipiä ja muroja. Syömiini tuotteisiin kiinnitettiin paljon huomiota ja puhuin varmaan ruoasta aika paljon, koska makumaailmani muuttui keliakian myötä. Onhan se aika iso juttu. Syömistottumukseni vaihtuivat uusiin.

Olen aina inhonnut sitä, kun keliakiastani tulee numero esim. ravintoloissa tai kouluruokaloissa syödessä. Se on johtunut paljon ujoudestani ja siitä tunteesta, että vaikeutan muiden syömistilanteita tehdessäni itsestäni numeron. Mutta joskus minun on pakko, etten vahingossa syö mitään kiellettyä. Välillä pelkään, että ystäväni eivät kutsu minua juhliinsa keliakiani vuoksi tai että he eivät tahdo tulla luokseni, koska tarjoan gluteenitonta syötävää. Mutta tämä on varmasti enemmän pääni sisällä oleva pelko.

Anoreksian aikana syömistilanteet ahdistivat extra paljon. En tahtonut ihmisten kiinnittävän huomiota syömieni ruokien määriin, tai ylipäätään siihen, söinkö vaiko en. Keliakian vuoksi jouduin välillä esille. Minun oli kylässä otettava toinen keksi, koska niitä oli hommattu minua varten. Minun oli syötävä kahvilassa herkkukakkupala, koska kerrankin jostain löytyi jotain gluteenitonta. Ilman keliakiaa olisin säästynyt lisäkaloreilta. Naurettavaltahan tämä kuulostaa, mutta kolme-neljä vuotta sitten minua ei yhtään naurattanut.

Keliakian sairastamisessa on myös toinen puoli, josta syömishäiriöinen mieleni oli todella kiitollinen: aina ei löytynyt mitään gluteenitonta. Kun muille oli pullaa tarjolla, jouduin tyytymään vain kuppiin teetä tai mehua. Se oli anorektikolle lottovoitto. Nykyäänkin, ja varmasti aina tulee olemaan niin, ettei minulle ole varattu mitään syötävää kaikissa paikoissa, mutta harvemmin ne enää ovat minulle mitään juhlahetkiä. Ne eivät oikeastaan tunnu miltään, sillä en ole mielensäpahoittaja siinä suhteessa ollut edes keliakiani alussa. Mutta sairaalloinen tyytyväisyys siitä, ettei minulle ole mitään, on kadonnut.

Olen selviytynyt anoreksiasta niin hyvin kuin tässä vaiheessa voin olla. Toivon, että ne jotka kamppailevat ongelman parissa, löytävät itsestään halun parantua ja kärsivällisyyden luottaa prosessiin, jolla itsensä saa takaisin raiteilleen. Keliakia ja muut syömiseen liittyvät fyysiset sairaudet tai allergiat voivat vaikuttaa syömishäiriöiseen paljonkin. Ahdistavasti ja/tai päinvastoin. Toivottavasti niistä kuitenkin löytyisi jopa se voimavara, jolla syömishäiriöstä haluaa parantua. Ja toivon, etteivät ns. normiruoan syöjät pahastu, jos keliaakikko ei halua syödä koko hänelle varattua kakkua ;) Keliaakikkona arvostan kyllä, kun ruokavalioni otetaan huomioon ja ihmiset näkevät vaivaa, että voin syödä turvallisesti. Erityisruokavalio ei saisi olla lisäahdistusta tai kyseenalaista helpotusta tuova elementti syömishäiriöissä. Suurella todennäköisyydellä se on jompaa kumpaa, joten elämää helpottaakseen ja elämänlaatuaan parantaakseen, olisi tärkeää toipua.

Toivon lämmintä syksyä jokaiselle! Tämä on höyryävien teekuppien ja paksujen kaulaliinojen kulta-aikaa.

T. Nora

Kommentit

Kiitos kun kirjoitit aiheesta. Samaat ajatukset ovat pyörineet omassa mielessäni (sekä arjessani) jo kauemman aikaa. Taidan itsekin kirjoittaa tästä aiheesta.
Essi kirjoita ihmeessä, olisi kiva lukea asiasta sinunkin näkökulmasta. Ja ehkä tällaista aihetta voisi nostaa enemmän esiin, koska se tuntuu tabulta ja ymmärrän kyllä, miksi tällaista asiaa haluaisi piilotella. Mutta tästä puhuminen voi auttaa muita, ainakin toivottavasti.
Ihanaa, että olet selvinnyt anoreksiasta ilmeisesti hyvin. Se ei ole helppo sairaus. Tsemppiä sulle ja oli todella mielenkiintonen teksti lukea! :)
Kiitos kommentista ja tsempeistä Heidi! Syömishäiriö ei tosiaan ole helppo sairaus, sitä ei toivo kenellekään. Mutta onneksi siitäkin on mahdollista selviytyä :)
Kiitos hienosta kirjoituksesta, Nora!

Lisää uusi kommentti