Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
2

Teksti Tarja Korpinen

Jouluhötinät alkaa olla takana päin. Toisaalta ihan helpottavaa mutta toisaalta hieman haikeaakin. Koko joulukuu on aikalailla ohjelmoitu jotta tulee tehtyä kaikki perinteeksi muodostuneet jutut. Mitään niistä ei malta jättää pois kun tuntuu se joulumieli tulevan hötinän myötä. Nyt sitten tulee eräänlainen tyhjiö ennenkuin alkaa innostua kaikesta muusta.

Jouluherkut onnistuivat gluteenittomasti perunalaatikkoa lukuunottamatta. Siitä syytän kyllä näitä savolaisia perunoita joista vaan ei saa onnistumaan hämäläistä imeläperunalaatikkoa kun siihen ei käytetä siirappia. Hämäläinen perunalaatikko imellytetään pienellä lämmöllä useamman tunnin aikana uunissa tai yön yli hellan päällä. Lanttulaatikko onnistui vallan mainiosti kun tein sen aivan alusta kokonaisista lantuista asti. Herkullinen kinkku oli kuorrutettu sinapilla ja gluteenittomilla korppujauhoilla. Pikkuleivät tein gluteenittomasti, mutta pipareita piti tehdä myös vehnäjauhoista vanhemman tytön toiveesta. Ne teen niin että gluteenittomat ensin ja myöhemmin eri päivänä vehnäjauhoiset. Nykyään käytän erittäin harvoin vehnäjauhoja joten oli ihan neuroottinen tunne leivonnan jälkeen että saan kaikki pinnatkin puhdistettua kunnolla.

Oikein hyvän tuoksuvan joulukuusen saimme sukulaismieheltä maalta. Se koristeltiin ihailtavaksi heti saatuamme jo viikkoa ennen aattoa.

Joulukoristeet, joita meillä on paljon, ovat perinteisiä vuosien varrella kerääntyneitä. Paljon niistä on itse tehtyjä. Näitä tonttuja tein vuosia sitten ja nekin aina löytävät edelleen paikkansa.

Hyasintin tuoksu on minulle tärkeä jo lapsuuskodista. Vaaleanpunaiset hyasintit tuoksuvat parhaiten. Ostan niitä tasaisesti koko joulukuun ajan että tuoksua riittää.

Tyttäreni koristelevat pipareita aina 23. päivä. Silloin kun he olivat pieniä, pipareiden koristelu oli mukavaa puuhaa joulujännityksessä. Tämä mukava perinne on jäänyt elämään tyttärien ollessa nyt 19 ja 17 vuotiaita. Kuvassa on Ninnin koristelemat gluteenittomat piparit.

Jouluaattoaamuna oli kaunis sininen hetki kun päivä alkoi valjeta ja maassa oli yöllä satanut kerros lunta.

Kohta on uusi vuosi ja uudet kujeet....

ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2016 KAIKILLE!

Kommentit

Kuulostaa ihanalta joululta :) Mullakaan ei gl. imelletty onnistunut tänä vuonna, mutta olihan sitä muutakin syötävää... Kohti uusia kujeita!
Kiitos kommentista Minna! Olen samaa mieltä että jouluna on paljon herkkuja vaikka yksi ei onnistuisikaan. Lohduttavaa kuulla että muillakin on ollut ongelmia perunalaatikon kanssa.

Lisää uusi kommentti