Olet täällä

0

Kun olin pieni, selailimme aina sisarieni kanssa äitimme paksua kirjaa nimeltä Suuri leivontakirja. Katselimme toinen toistaan upeampien kakkujen kuvia ja anoimme jokaiselle kakulle arvosanan ulkonäkönsä perusteella. Toisinaan mietimme, minkä kakuista haluaisimme itse tehdä, ja kun kaikki muu oli käyty läpi, vertailimme ainesosia: kuinka paljon kakuissa oli jauhoja, sokeria, rasvaa ja kananmunia. Muistan edelleen, miten järkyttävä määrä kananmunia oli hääkakussa: kolmetoista!

En pysty yhtään sanomaan, miten suosittuja keittokirjat nykyään ovat. Reseptejä löytyy netistä lähestulkoon kaikesta vain kirjoittamalla googleen tietty hakusana. En kuitenkaan usko, että keittokirjat ovat kuolleet, muutenhan näitä ei näkyisi uutuuksina kauppojen hyllyillä. Monet julkisuuden henkilöt koristavat keittokirjojen kansia, mikä mielestäni ei ole huono asia, jos se saa ihmiset innostumaan keittokirjoista. Jopa Sussexin herttuatar Meghan ollut mukana kirjoittamassa tällaista!

Rakastan kirjoja muutenkin, joten minulle on ilmiselvää käyttää ennemmin keittokirjoja kuin nettireseptejä tehdessäni ruokaa. On ihanaa, kun resepti on koko ajan näkyvillä paperilla samalla kun laittaa ruokaa, sen sijaan että ruutu pimenisi aina vähän väliä. Eikä nettireseptien selaaminen ole lähimainkaan yhtä miellyttävä kokemus kuin selailla kirjaa ihanine kuvineen! Toki netistä löytyy valtavan hyviä reseptejä todella vaivattomasti meille keliakiaa sairastaville, esimerkiksi näistä blogeista ja Keliakialiiton sivuilta. Teenkin usein niin, että kirjoitan netistä löytämäni reseptit ylös omaan reseptikirjaani, tai tulostan ne suoraan. Näin saan netistä löytyvät reseptit itselleni luettavimpaan muotoon!

Kun minulla diagnosoitiin keliakia kymmenisen vuotta sitten, gluteenittomia keittokirjoja ei ollut järin paljon. Huokaisin helpotuksesta, kun löysin yhden hyvin kattavan keittokirjan, Kaarina Virtasen kirjoittaman Leivonnaisia ja kevyttä kotiruokaa keliaakikoille. Tätä kirjaa selaillessani minulle tuli tunne, että gluteeniton leivonta on sittenkin mahdollista! Oli melkein mahdotonta uskoa, että näin hieno gluteeniton keittokirja oli oikeasti kirjoitettu. Sittemminhän näiden valikoima on laajentunut, mikä on ollut äärettömän tervetullutta.

Suuri haaveeni on löytää joku päivä gluteeniton keittokirja, joka olisi Suuren leivontakirjan veroinen. Leivonnaisia ja kevyttä kotiruokaa keliaakikoille olisi voinut olla sitä, jos kuvat olisivat olleet astetta houkuttelevampia. Eräs toinenkin maito-, kananmuna- ja pähkinäallergisille sekä keliaakikoille tarkoitettu keittokirja, Allergisen keittokirja Alice Sherwoodilta, oli lähellä tätä, mutta kirjan kuvista puuttui Suuren leivontakirjan olennainen osa: upeat kattaukset. Näen jo lähestulkoon tällaisen ”Suuren gluteenittoman leivontakirjan” edessäni, mutta minulta puuttuu olennaisesti tietoa itse resepteistä… mutta ehkä joku päivä pääsen toimittamaan tällaista painosta, ken tietää!

Onko sinulla itselläsi jokin gluteeniton keittokirja, joka on olennainen osa keittiötäsi? Kuulisin mielelläni vinkkejä hyvistä gluteenittomista keittokirjoista, jaathan vinkkisi alla kommenttikentässä!