Olet täällä

Tietoa palvelusta

Suunta – gluteenittoman hyvinvoinnin verkkopalvelu on tarkoitettu keliaakikoiden ja muiden gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevien henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tueksi.

Suunnassa on asiantuntijan kirjoittamia tekstejä, joista voit löytää uusia näkökulmia arjen kokemuksiin, sosiaalisiin tilanteisiin ja niistä heräävin tunteisiin. Palvelussa on myös pohdintatehtäviä ja harjoituksia, joita voit tehdä itse.

Asiantuntijoiden lisäksi Suunnassa ovat äänessä keliaakikot itse. Keliaakikoiden ja muiden gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevien kokemuksia voit lukea tarinoina tai sarjakuvina sekä katsella videoina.

Tarinoiden lukemisen lisäksi voit kirjoittaa palveluun oman tarinasi. Blogeissa kirjoitetaan säännöllisesti gluteenittomasta elämästä, ja bloggaajien lisäksi kaikki lukijat voivat osallistua keskusteluun jakamalla ajatuksiaan ja kokemuksiaan blogien kommenttiosiossa.

Voit tutustua palveluun ja tehdä harjoituksia itseksesi. Voit myös tehdä harjoituksia yhdessä jonkun luotettavan läheisesi kanssa. Muistathan, että henkinen hyvinvointi rakentuu tukea antavassa vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Verkkopalvelu ei voi korvata yhteyttä toisiin ihmisiin.

Jos sinusta tuntuu, että palvelussa käsitellyt näkökulmat, pohdintatehtävät tai harjoitukset eivät auta sinua, ethän luovuta tuen hakemisessa henkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnillesi. Tukea ja neuvoja voit saada esimerkiksi keliakiayhdistyksesi vertaistukihenkilöltä ja Keliakialiiton neuvonnasta. Lisäksi Suomen mielenterveysseuran ja Mielenterveyden keskusliiton sivuilla on hyödyllistä tietoa henkisen hyvinvoinnin tukemisesta ja avusta.

Suunta-palvelun sisältö perustuu keliaakikoiden henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tukemiseen tähtäävän Keliakialiiton Hehkuva-projektin työskentelyyn. Projektin aikana on muun muassa tehty kyselytutkimus, kerätty keliaakikoiden ja heidän läheistensä kirjoituksia sekä keskusteltu satojen keliaakikoiden kanssa.

Palvelun Minusta tuntuu- ja Toisten kanssa –osiot on kirjoittanut psykologi Hanna Herno. Hyvän mielen harjoitukset –osion harjoitukset ovat kehittäneet yhdessä VTT ja Jyväskylän yliopiston psykologian laitos. Palvelun sarjakuvat on tehnyt Tiitu Takalo.