Olet täällä

136

Hei vaan tyypit ja aurinkoista huhtikuuta!

Tässä blogikirjoituksessa kirjoittelen näistä yllämainituista hepuista ja siitä, miksi niiden seuraan tulisi hakeutua.

Keliaakikon ruokavalioon kuuluvat ainakin riisi ja maissi ja näitä tulee helposti nautittua. Riisi ja maissi ovat erilaisten jauhoseosten ja siten myös leipien perusraaka-ainetta. Samoin riisi toimii turvallisena lisäkkeenä aterioilla. Maissia ja riisiä löytyy myös erilaisista mysleistä ja muroista. Lisäksi keliaakikko voi onneksi käyttää gluteenitonta kauraa, joka tarjoaa vaihtelua sekä leipiin että aamupalan puurohiutaleena.

(durra ja teff jauhoja käytetty hapanjuurisämpylän leivonnassa)

Mutta miksi durra tai teff?

  1. Maissi ja riisi eivät ole erityisen kuitupitoisia viljatuotteita, joten gluteenittomat heinäkasvit tai pseudoviljat tuovat lisäkuitua ruokaan. Esimerkiksi riisijauhon kuitupitoisuus on noin 1,5g/100g ja teff-jauhon noin 7g/100g.
  2. Käyttämällä gluteenittomia heinäkasveja ja pseudoviljoja voi monipuolistaa ruokavalion ravintoainekoostumusta. Aivan ylivertaisia ravintoaineiden lähteitä nämä kasvit eivät ole, mutta esimerkiksi durrajauhon proteiinipitoisuus on keskimäärin 9.5g/100g ja maissijauhon noin 6g/100g.
  3. Yksipuolinen vain riisin ja maissin käyttö saattaa lisää ruoasta saatavien haitta-aineiden määrää kuten riisin mahdollinen arsenikki ja maissin mykotoksiinit.
  4. Kokeilemalla durraa leivontaan ja kvinoaa tai amaranttia lisäkkeeksi, voi monipuolistaa omaa ruoanlaittoaan ja makumaailmaansa ja saada ihanaa vaihtelua!

(durra jauhoa tässä kuvassa)

Ja sitten näiden kavereiden esittely:

DURRA

  • Durra tai englanninkielisissä teksteissä sorghum on Keski-Afrikasta kotoisin oleva heinäkasvi ja se on tärkeä ruokakasvi Afrikassa. Durra on itse asiassa maissin, riisin, vehnän ja ohran jälkeen eniten viljelty vilja maailmassa. Kaupoista löytää durrajauhoa ja se sopii mainiosti leivontaan.

AMARANTTI tai AMARANTH

  • Amarantti on Andien pseudovilja ja amarantista käytetään maailmalla niin lehtiä kuin siemeniä. Suomessa amaranttia löytyy kaupoista ”popattuna” eli pop-amaranttina, jauhona ja hiutaleita. Amaranttia voi käyttää puuron tekoon tai siitä voi tehdä lisäkkeen sekä tietysti jauhona leivontaan.

 

KVINOA tai QUINOA

  • Kvinoa alkaa olla melko tuttua suomalaisille kuluttajille, koska sitä alkaa löytymään esimerkiksi salaattibuffeteista ja lisäkkeenä lounasruokaloissa. Kvinoa on amarantin tapaan kotoisin Andeilta ja kvinoakasvista ravinnoksi käytetään siemeniä, joita löytyy eri värisinä. Kvinoaa löytyy jauhona, hiutaleena ja siemenenä.

TEFF

  • Teffiä on viljelty jo tuhansia vuosia Etiopiassa ja teffjauhoa käytetty paikallisen perinneleivän, injeran, tekoon. Teff on heinäkasvi. Teffiä löytyy jauhona sellaisenaan ja erilaisista jauhoseoksista. Erityisesti hapanleivän tekoon teff on omiaan.

kvinoa-pop tässä kuvassa

LÄHTEET

Lehtinen I.M. Pro Gradu -tutkielma. 2017. Gluteenittomat tuotteet amarantista, kvinoasta ja teffistä: markkinapotentiaali ja ruokatrendit Suomessa Pro Gradu -tutkielma. http://epublications.uef.fi/pub/urn_nbn_fi_uef-20170513/urn_nbn_fi_uef-20170513.pdf.

Welstead, L. 2015, "The Gluten-Free Diet in the 3rd Millennium: Rules, Risks and Opportunities", Diseases, vol. 3, no. 3, pp. 136-149.

 


145

Pääsin käymään taas mielipaikassani Lapissa. Olipa mukava nähdä odotetut kirjaimet ruokien yläpuolella, G, L, M jne. Monena vuonna olen jättänyt palautetta merkintöjen puutteesta. Nyt oli ilmestyneet. Ei tarvinnut kysellä kaikista ruuista erikseen. Yleensä löytyi kuitenkin penkomisen jälkeen pakkaus, jonka pienestä tekstistä yritettiin porukalla saada selvää. Joskus uskalsin ottaa salaatin lisäksi keitetyn kananmunan, sitten piti alkaa kyselemään. Nyt oli leipiä ja jopa keksejä tarjolla. Edistystä! Viimeisenä päivänä kuulin, että gluteenitonta puuroakin olisi saanut keittiöstä erikseen pyytämällä. No, puuroa saa kotonakin, erilaiset leivät on harvinaisempaa herkkua. Mummokin pärjää lumessa, jos ylä- tai alamäki on liian jyrkkä, lappilaisen neuvon mukaan "voi ottaa  sukset käthen".wink Ehkä saan kuviakin mukaan, ehkä en. Vanha kuva löytyi, ruokakuvien laitto ei.