Olet täällä

0

”Minne tänään mentäisiin syömään” on ehkä tähänastisen työurani toistetuin lause. Meillä ei ole erillistä työpaikkaruokalaa, joten joka päivä noin puolilta päivin joudumme työkavereideni kanssa miettimään, minne Helsingin keskustan lukemattomista ruokapaikoista menisimme syömään. Viime kesänä lähellemme aukesi todella hurmaava kahvila Glutique, josta saa todella hyvää gluteenitonta ruokaa! Yleensä kun ehdotan tätä ruokapaikaksi, selkäni takaa kuuluu: ”Ennemmin kaadun sapeliin”.

Tämä on toki vitsillä sanottu, mutta vielä Glutique ei kuitenkaan ole herättänyt suurta innostusta toimistolla. Kerran sain esimieheni lähtemään sinne mukaan: hän kehui vuolaana syömäänsä punajuurikeittoa ja gluteenitonta omenapiirakkaa! Leipä ei kuulemma maistunut yhtä hyvältä kuin tavallinen vehnäleipä, mutta silti hän voisi tulla Glutiqueen uudestaankin ruokailemaan. Lounaan jälkeen olin tyytyväinen itseeni: nyt on taas yksi uusi ihminen vakuuttunut siitä, että täysin gluteenittomat kahvilat valmistavat hyvää ruokaa!

 

Minusta on hienoa, että niin monessa kahvilassa saa nykyään myös gluteenittomia tuotteita. Mielestäni Suomessa tulisi kuitenkin olla enemmän täysin gluteenittomia kahviloita, joissa ei tarjoiltaisi gluteenillisia tuotteita ollenkaan. Näin me keliaakikot voisimme rauhassa syödä kahviloiden tuotteita ilman minkäänlaista pelkoa kontaminaatiosta. Ajattelen tätä aina, kun tapaan sisartani Tampereella. Käymme siellä aina kahvila Alleduurissa (suosittelen muuten lämpimästi kaikille!), joka on täysin munaton/maidoton/pähkinätön/gluteeniton kahvila. Sisarellani on vakava kananmuna-allergia, joten ulkona syödessämme takaraivossa kolkuttelee aina pelko kananmunakontaminaatiosta. Alleduurissa hän voi syödä täysin vapautuneesti mitä tahansa tuotteita tietäen, ettei tämä kahvitteluhetki pääty sairaalaan. Tällaisia kahviloita näkisi mieluusti muissakin kadunkulmissa!

Täysin gluteenittomien kahviloiden ongelmana lienee kuitenkin asiakaskunnan niukkuus. Omien kokemusteni mukaan tavallinen kuluttaja irvistää, kun kurkistaa sisään gluteenittomaan kahvilaan ja tajuaa, ettei siellä ole mitään gluteenillista. Miten näitä ennakkoluuloja voitaisiin lieventää? Olisiko joskus mahdollista, että gluteeniyliherkkyyttä sairastamattomat ihmiset sopisivat tapaamisia gluteenittomaan kahvilaan? Tätä odotellessa yritän kuitenkin omalta osaltani viedä gluteenittomien kahviloiden ilosanomaa eteenpäin ja houkutella mukaani ihmisiä gluteenittomiin kahviloihin. Eikä tietenkään pidä unohtaa omaa tukea toiminnalle. Ennen kävin hakemassa perjantaisin tuoretta leipää alakerran kahviosta, nykyisin haen sen vähän matkan päästä Glutiquesta!