Olet täällä

116

Gluteenittoman leivän leivonta tuntui alussa melko haastavalta. Gluteenillisilla jauhoilla kaikki oli onnistunut kuin leikkiä vaan, mutta gluteenittomat jauhot olivat aivan oma lukunsa. Ensinnäkin ne pöllysivät ja toiseksi leivästä tuli… noh, melko pahaa.

Kuitenkin tässä yli kymmenen vuotta diagnoosista on opettanut yhtä sun toista gluteenittomasta leivonnasta ja tässä kirjoituksessa käyn läpi muutamaa asiaa, josta voi olla sinullekin avuksi. Ja väitän, että nyt leivon ihan todella hyvää leipää :)

  1. Luota gluteenittomiin resepteihin.

  • Aloittelevan leipojan kannattaa ehdottomasti käyttää esimerkiksi Keliakialiiton reseptikirjojen reseptejä avuksi leivonnassa. Nämä reseptit on tehty nimenomaan gluteenittomille jauhoille ja ne on koepaistettu ja maistettu.
  1. Ole tarkkana jauhojen kanssa

  • Jos reseptissä on käytetty tietyn jauhomerkin tiettyä jauhoseosta, niin käytä itsekin sitä ihan samaa jauhoa, että saat onnistuneen lopputuloksen. Jauhoseosten koostumus vaihtelee paljon merkistä toiseen ja on eri asia käytätkö karkeampaa vai hienompaa jauhoseosta.
  1. Älä laita liikaa jauhoja

  • Klassinen virhe on laittaa liikaa jauhoja. Gluteenittomat hiivaleivonnaisten taikinat saavat jäädä löysemmiksi nostatusvaiheessa kuin vehnätaikinat. Samanlaista kimmoisuutta gluteenittomiin taikinoihin ei tule kuin gluteenillisiin. Jätä taikina löysäksi ja kostuta/jauhota kätesi, kun muotoilet leipää/sämpylää.
  1. Käytä leivonnan apuaineita!

  • Tämä ohje pitää alleviivata ja laittaa suurilla kirjaimilla. Psyllium ja ksantaani helpottavat elämääsi ja ovat oikeasti tarpeellisia leivonnassa. Kun gluteenia ei ole, niin taikinassa ei ole sitkoa. Sitko antaa leivälle rakenteen, kuohkeuden ja koostumuksen. Sitko kannattaa korvata juuri psylliumilla ja ksantaanilla. Psylliumia on jauheena ja siemenenä. Ksantaania jauheena. Nämä aineet eivät ole mitenkään kemiallisia, pahoja aineita vaan luontaisia tuotteita, joilla gluteenittomasta leivästä tulee hyvä. Sitkoa sekä rakennetta saa myös chian siemenillä, rahkalla, kananmunalla, perunakuidulla, tapiokatärkkelyksellä ja maissitärkkelyksellä. Suurimmassa osassa reseptejä sitko tehdään psylliumilla ja ksantaanilla.

  1. Kokeile

  • Kokemuksen karttuessa kannattaa kokeilla erilaisia jauhoja ja tärkkelyksiä. Teff ja maissitärkkelys tuottavat erilaisen lopputuloksen kuin riisijauho ja perunakuitu. Ja reseptejä on netti pullollaan! Jos happaman leivän mielitekoa on vähänkin, niin kehotan kokeilemaan gluteenitonta hapanjuurileivontaa. Taikinoihin voi myös lisätä ihan mitä vaan: tomaattimurskaa tai kahvia taikinanesteeksi, maissilastuja taikinaan, härkäpapujauhoa tai maitojauhetta jauhojen sekaan.

 

Leipomisen iloa!