Olet täällä

0

Olen viime aikoina lukenut kirjoituksia, kuinka ammattikeittiöissä huijataan keliaakikkoja tai vaihtoehtoisesti keliaakikkoja ei palvella tarpeeksi laajalla valikoimalla. Itse en usko kenenkään tietoisesti huijaavan - ymmärtämättömyyttä ja osaamisen puutetta on varmasti. Toisinaan tapahtuu myös inhimillisiä virheitä.

Me keliaakikot olemme isona joukkona asenteinemme tärkeässä roolissa sen suhteen, miten erityisruokavaliota noudattaviin suhtaudutaan. Opastakaamme siis tietämättömiä ystävällisesti ja meitä todennäköisesti kohdellaan samoin. On myös tärkeää muistaa, ettemme me keliaakikot ole homogeeninen ryhmä oireinemme ja rajoitteinemme.

Käyn itse nykyisin melko harvoin syömässä kodin ulkopuolella (, jos työpaikkaa ei lasketa). Tämän kevään aikana olen päätynyt monesti ulkoruokintaan. Tässä esimerkkejä:

Kerta 1. Olin päättänyt hakea paikallisesta pikaruokalasta päivällistä koko perheelle. Laitoin edeltävänä päivänä sähköpostia tiedustellakseni, paistetaanko ranskalaiset omassa rasvakeittimessään. Näin kerrottiin olevan ja tyytyväisinä tilattiin ruokaa.

Kerta 2. Menimme turkulaiseen ravintolaan, jossa annokset tuodaan pienilla vadeilla pöytiin, lauantaibrunssille. Ainakaan asiakkaiden aiheuttamaa kontaminaatioriskiä ei ole. Olin varannut pöydän etukäteen ja kertonut keliakiasta samalla. Mainitsin asiasta vielä paikalle päästyämme. Erityistarpeeni huomioitiin hienosti. Ruoka oli muutenkin todella hyvää.

Kerta 3. Yövyimme kylpylässä. Varausta tehdessäni mainitsin keliakiasta. Aamupalalla gluteeniton leipätarjonta oli niukkaa, mutta ihan hyvää. Täytän muutenkin hotelliaamiaisella vatsani ennemmin kaikella muulla kuin hiilareilla (vaikka herkkupeppuna aina harmittelen gluteenittomien aamupalamakeiden häviävän tavallisille).

Kerta 4. Päädyimme menemään ex tempore päivällisbuffettiin. Saimme tyttäreni kanssa gluteenittomia vaihtoehtoja pyydettäessä.

Me keliaakikot olemme oman sairautemme asiantuntijoita. Hyvässä hengessä tehty yhteistyö kanssaihmisten, olivat he sitten läheisiä tai ammattilaisia, kanssa on avain ymmärryksen ja osaamisen lisäämiseen.

Lisää uusi kommentti