Olet täällä

keliakiaviikko

0

4.-10.9 vietetään keliakiaviikkoa teemalla "Kaikki syömään! -gluteenitonta turvallisesti". Kun minulla lähes kymmenen vuotta sitten todettiin keliakia, pidin jotenkin itsestäänselvänä, että voin huoletta syödä myös kodin ulkopuolella. Olin diagnosointihetkellä 14-vuotias. Sopeuduin keliakiaan nopeasti, joten kai ajattelin, ettei se muuallakaan ole ongelma. Vasta myöhemmin ymmärsin, kuinka vähän ihmiset saattavat tietää keliakiasta. Tai kuinka helposti se sekoitetaan vilja-allergioihin ja -yliherkkyyksiin tai jopa laktoosi-intoleranssiin.

130

Olin lasten kanssa mukavan kesäpäivän vietossa leikkipuistokäynteineen. Kävimme myös kirjastossa hakemassa taas kassillisen uutuuskirjoja varauksesta. Olin itsekin lapsena melkoinen lukutoukka, mistä kertoi sekin, että yleisin lahjani jouluna ja syntymäpäivänäni oli uusi kiiltäväkantinen opus. Nämä olivat aina mieluisia lahjoja. En muista montakaan rakasta lelua, mutta kirjat olivat minulle tärkeitä ja menivät jopa usein kavereiden kanssa leikkimisen edelle.

Anonymous (ei varmistettu)
52

Hei pitkästä aikaa! Pahoittelut, että meidän perheestä ei ole kuulunut mitään. Arki, pyykkivuoret, työ, harrastukset, koulu, päiväkoti ja toinen blogini vievät ajan niin, että jatkuvasti on juostava kilpaa kellon kanssa. Sitä paitsi ei mitenkään vähäisimpänä asiana muutimme juuri unelmiemme kotiin, joten pari kuukautta olemme tehneet muuttoa kaiken hereilläoloajan töiden jälkeen. Meidän arjesta ja uudesta kodista voi lukea esimerkiksi tästä.

Anonymous (ei varmistettu)
127

Teksti Ann-Mari

Reilun kymmenen vuoden kokemus keliaakikon äitinä on pitänyt sisällään monenmoisia tapahtumia. Alku oli opettelua meiltä kaikilta: perheeltämme, suvultamme, päiväkodilta, koululta, ystäviltä. Usein tie on kulkenut erehdyksen kautta, mikä on silloin tuntunut maailman suurimmalta epäonnistumiselta. Miksi en pystynyt suojelemaan lastani? Miksi muut eivät pysty suojelemaan lastani?

Anonymous (ei varmistettu)
134

Pitkän hiljaiselon jälkeen aloitan niinsanotusti puhtaalta pöydältä, ilman mitään murusia.

Keliaakikot voivat käyttää gluteenitonta kauraa sisältäviä elintarvikkeita. Siinä on se etu, että se tuo gluteenittomaan ruokavalioon jotain tuttua ja kotimaista verrattuna esimerkiksi tattariin, riisiin ja hirssiin. Puhdas kaura helpottaa myös leivontaa, tuo taikinaan käsittelevyyttä ja makua. Mutta mikä on puhdasta kauraa?

0

Oletteko olleet tilanteissa, joissa ei-keliaakikot puhuvat gluteenia sisältävistä ruuista "normaaleille" tarkoitettuina? Esimerkiksi jossain kyläpaikoissa tai ravintoloissa? Olin jokin aika sitten kaupassa etsiskelemässä kylmäaltaasta jotain pakastetuotetta, kun viereeni tuli vanhempi nainen. Kalapuikot olivat tarjouksessa, sekä gluteenittomat että gluteenilliset. Nainen tuli viereeni ja katseli kalapuikkoja ja lopulta kysyi "Nämäkö on meille normaaleille?". Kyllä, ne olivat ei-gluteenittomia. Naisen kysymys herätti minussa hilpeyttä, sillä tiesin, ettei hän tarkoittanut sitä pahalla.

Sivut

Tilaa syöte RSS - keliakiaviikko