Olet täällä

80

Hello kaikki!

Edellisestä kirjoituksestani onkin jo vierähtänyt muutama kuukausi, pahoittelut tästä heti alkuun. Moni asia on muuttunut tässä välissä, ihan kaupunkia ja maata myöten.

Vajaa pari kuukautta sitten vaihdoin valuuttaa ja kieltä suoraan lennosta. Sain loppuvuodesta tiedon, että minut on hyväksytty vaihto-opiskelijaksi Iso-Britanniaan kevään ajaksi. Parin kuukauden panikoinnin, paperisodan sekä jännityksen saattelemana koitti se kaunis tammikuinen päivä, kun oli aika kääntää nokka kohti Cornwallia. Vaikka tuntui kauhealta jättää Suomi ja kaikki läheiset jälkeeni, odotin innolla mitä kevät tuo tullessaan.

Tämän kevään ajan asun siis Falmouthissa, Cornwallissa. Falmouth on pieni, reilun 20 000 asukkaan satamakaupunki Etelä-Cornwallissa. Vaikka kaupunki huokuukin perinteikästä, englantilaista maaseutufiilistä, yllätyin, kuinka paljon alueella on nähtävää ja koettavaa. Upeat merimaisemat ympäröivät aluetta, mielettömät ulkoilu- ja urheilumaastot takaavat unohtumattomia elämyksiä ja kävellessä kaupungin läpi voi tuntea aidon brittiläisen tunnelman pienine kahviloineen ja pubeineen. Vaikka täällä sataa useita kertoja viikossa, korvaavat suotuisammat päivät tästä aiheutuneen harmin.

Jos Cornwall alueena kiinnostaa ja haluat päästä kokemaan muuta kuin perinteistä Lontoota, on Falmouth ja sen lähikaupungit ehdottomasti kokemisen arvoisia. Tässä mun 5 vinkkiä, mitä kokemisen arvoista alueella on:

 

1. Gyllyngvase Beach ja alueen vaelluspolut: Falmouthin suurimmalla ja suosituimmalla rannalla on kaikkea: surffausta, vesiurheilua sekä viihtyisä ravintola/kahvila Gylly Beach. Aitoa paikallista henkeä parhaimmillaan. Alueella on myös muita pienempiä rantoja sekä kävelypolkuja rantaviivaa pitkin, jotka jättivät ainakin meikäläisen sanattomaksi. Alueesta äärimmäisen kiinnostavan tekee myös voimakas vuorovesi-ilmiö, jolloin osan aikaa päivästä pääsee kävelemään pitkälle merenpohjaa pitkin.

2. St. Mawes: Falmouthin vastarannalla sijaitseva pieni kaupunki, joka tarjoaa idyllistä merimaisemaa sekä tuo mieleen Kreikan saariston. 20 minuutin lauttamatkan päässä Falmouthista sijaitseva kohde on vierailun arvoinen kaikille, jotka nauttivat pitkistä maisemakävelyistä sekä rauhallisesta miljööstä. Lautta St. Mawesille kulkee ympäri vuoden ja matka edestakaisin kustantaa vain £9.

3. Pendennis Castle, Falmouth: Keskiaikainen linna mahtavilla merinäköaloilla. Historiallisesti kiinnostava sekä kokemisen arvoinen vierailukohde.

4. Truron kaupunki: Cornwallin ”pääkaupunki” tarjoaa sopivassa suhteessa kulttuuria, ostosmahdollisuuksia sekä idyllisiä pikkukatuja. Erityisesti Truro Cathedral on käymisen veroinen.

5. Eden Project, St. Blazey: Ennennäkemätön kasvitieteellinen puutarha, joka lyö ällikällä. Hieman pidemmän matkan päässä oleva turistikohde on hintansa väärti. Kyseessä on kasvihuonekompleksi, joka koostuu kahdesta jättiläismäisestä kasvihuonekuvusta. Toisen sisällä on välimerellinen ilmasto ja kasvillisuus ja toisen sisällä sademetsä.

 

Missä Tesco, siellä gluteeniton ruokailija

Teitä kaikkia varmasti kiinnostaa se fakta, miten olen selvinnyt täällä gluteenittoman ruokavalion kanssa. Ja ilokseni voin myöntää, että se on ollut helpompaa kuin olin alkujaan ajatellut.

Falmouthissa on kaksi Tescon myymälää, jotka tarjoavat suuret valikoimat gluteenittomia tuotteita. Tarjolla on samoja tuotteita, mitä Suomessa esimerkiksi Prismat Tescolta myyvät. Leipä-, mysli- ja jälkiruokavaihtoehtoja on runsaasti ja hintataso on hieman Suomen tasoa edullisempi. On ollut hienoa myös huomata, kuinka hyvin gluteenittomuus alueella tunnetaan. Lähes jokainen ravintola ja kahvila tarjoaa jotain gluteenitonta syötävää turvallisesti. Usein tästä ei edes aiheudu lisäkustannuksia, mikä on ollut pelkkää plussaa. Tarjolla on niin pizzaa, burgereita kuin brittiläisten suosimia sandwichejä, täysin gluteenittomasti. Ruokalistoissa lukee useimmiten automaattisesti, mikä on mahdollista saada gluteenittomana. Henkilökunta tuntee myös aiheen hyvin ja osaa auttaa valitsemaan itselle sopivan ruokalajin menulta.  

Ainoat paikat, jotka ovat tuottaneet pienoisen pettymyksen täällä ruokaillessani ovat suuret pikaruokaketjut, tai ainakin osa niistä. Omakseni pettymyksekseni jouduin huomaamaan, että esimerkiksi McDonald’s ja KFC (Kentucky Fried Chicken) eivät tarjoa mitään gluteenitonta ranskalaisten lisäksi. Erityisesti Mäkkäri oli yllättävä, koska Suomessa sen listoilta voi tilata mitä tahansa gluteenittomana. Ison pettymyksen saattelemana sain myös huomata, ettei minulla ole asiaa nauttia paikallisista, cornwallilaisista herkuista eli Fish & Chipsistä ja Cornish Pastyista. Positiivisena uutisena voin kuitenkin kertoa, että jos pikaruokaketjujen murkinoita halajaa, ainakin Domino’s sekä Pizza Express tarjoavat gluteenittomia pizzoja listoillaan.

Tässä Kasperin viisi ravintolasuositusta Falmouthissa vieraileville gluteenittomille syöjille:

 

1. The Stable: Kaupungin parasta pizzaa! Tarjolla myös hienompaa ruokaa. Paikkana erittäin tunnelmallinen.

2. Harbour View: Hienompaan syömiseen soveltuva ravintola merinäköalalla. Ruoka maistuvaa.

3. The Meat Counter: Paikallinen burgerimesta, joka ehdottomasti kokemisen arvoinen. Pieni ravintola tarjoaa street food -tyylisiä annoksia, myös gluteenittomana. Maanantaisin ravintola tarjoaa burgerit halvemmalla, joten tätä kannattaa suosia heti viikon aluksi.

4. CRIBBS: Karibialainen ravintola, jonka lista kuulostaa aluksi erikoiselta, mutta ruoka oli positiivinen yllätys. Erittäin hyvää ja monipuolista syötävää. Tietoa gluteenittomista vaihtoehdoista saa kysyttäessä, henkilökunta auttoi löytämään sopivia vaihtoehtoja mielellään.

5. Cavendish Cornish Coffee: Kävelykadun ytimessä oleva kahvila, josta saa kaupungin parhaan kahvi-sandwich -kombon. Viihtyisä, rento 70-luku -henkinen paikka, jonka listalla myös gluteenittomia leipiä.

Yhteenvetona sanottakoon, että vaihtoaikani Britanniassa on sujunut paremmin kuin aluksi kuvittelin ja olen nauttinut kokemuksesta täysillä. Vielä pari kuukautta jäljellä ennen Suomeen paluuta.

 

Oletko koskaan käynyt Cornwallissa tai onko haaveissasi ollut matka eteläisempään Englantiin? Kerro kommenteissa! Vastaan myös mielelläni kysymyksiin, jos aikeissa on matka tälle suunnalle.

Mukavaa alkavaa kevättä kaikille!

 

- Kasper

Kommentit

buy amoxicillina 500 mg from mexico - amoxicillin 500 mg for sale in canada today cvs amoxicillin price

Sivut

Lisää uusi kommentti