Olet täällä

47
Heippa tyypit! Lupasin viime kerralla kirjoitella seuraavaksi gluteenittomasta kasvissyönnistä. Tuntuu yhtäkkiä siltä, että kasvissyönti on aiheena mitä ajankohtaisin #varusmiehet laugh Ja tästä kasvisten syönnistä ja syömättömyydestä on ollut julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa melko paljon kommentointia.
 
Mutta ihan tähän alkuun voitaisiin vähän katsoa, mitä tarkoittaa kasvissyönti. Itse asiassa ei ole olemassa yhtä määritelmää siitä, mitä on kasvissyönti. Jos puhutaan henkilöstä, joka syö pelkästään kasvikunnan tuotteita ja joka ei käytä mitään eläinkunnan tuotteita, niin puhutaan vegaaneista. Eli vegaanin määritelmä on paljon yksinkertaisempi, koska vegaani ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevaa tuotetta. Mutta kasvissyönti onkin laajempi käsite. Kasvissyöjäksi eli vegetaristiksi voidaan kutsua henkilöä, joka ei syö lihaa eikä kalaa. Lakto-ovo-vegetaristi puolestaan syö maitotuotteita ja munaa. Lakto-vegetaristi sen sijaan
 käyttää maitotuotteita.  Myös hunaja on vegetaristeilla käytössä, toisin kuin vegaaneilla.
 
No miksi ylipäänsä halusin kirjoittaa blogikirjoituksen keliakiakiasta ja kasvissyönnistä. No ensinnäkin sen takia, koska kasvissyönti on hyvä juttu terveydelle ja toiseksi sen vuoksi, että keliakia ja kasvissyönti vaativat hiukan (vielä) enemmän ruokavalion pohdintaa.  Jos aloitetaan siitä, että miksi kasvissyönti kannattaa, niin
 
Ja mitäs sitten keliaakikon pitää muistaa.
1. No ainakin se kuidun saanti! Kasviksista, hedelmistä ja marjoista saa muikeasti kuitua, joten pelkkää plussaa elimistölle.
2. Tuoteselosteiden lukeminen. Monet kasvistuotteet ovat gluteenittomia, mutta tylsiä poikkeuksiakin on kuten Nyhtökaura. Nyhtökaura ei siis ole gluteeniton. Nettisivujen mukaan:” Tutkimme aktiivisesti mahdollisuutta täysin gluteenittoman tuotteen valmistamiseen”. 
3. Mutta Härkis on gluteeniton! Nettisivuillakin todetaan, että:”Kyllä, kaikki HÄRKIS®-tuotteet ovat tätä nykyä tutkitusti gluteenittomia ja ne soveltuvat myös keliaakikolle.”
4. Samoin Tofu eli soijaproteiinituotteet ovat usein gluteenittomia. Kuten SoFine Tofu a´la minute Thai spiced soijakuutiot.  Lukekaa tuoteseloste silti!
Ja kasvisruoan tekeminen on sikahelppoa ja tosi nopeaa. Linssejä ja papuja löytyy purkista valmiina ja linssit myös valmistuvat kuivattuinakin nopeasti.
 
Ja koska Keliakiaviikko pyörähtää ensi viikolla käyntiin teemalla ”Löydä gluteeniton tuote” niin kehotan teitä löytämään kaupasta Vaissin kasviskääryleen. Erittäin maukas ja siinä on käytetty valkoisen riisin tilalla gluteenitonta täysjyväkauraa! Ihan parasta. https://www.vaissi.fi/tuotteet/
 
Ja tähän loppuun maailman helpoin kasviskastike:
1 purkki tomaattimurskaa (500g)
lehtikaalia kaksi isoa lehteä (leikkaa suikaleiksi)
basilikaa ja persiljaa kumpaakin kourallinen
hieman sokeria pyöristämään makua
oman maun mukaan kasvisliemikuutiota muruina joukkoon
Sekaan purkillinen punaisia linssejä ja papuja.
 
Tarjoile pastan kanssa. Menee ehkä 10 minuuttia, niin ruoka on valmista. Lisäsin vielä avokadoa. Namnamnam heart

P.S. Kuvat ovat omiani ja oikeudet niihin säilyvät minulla. Kiitos ja heippa. 


0

Ne onnekkaat, jotka lomailivat heinäkuussa, saivat tänä vuonna nauttia ihanasta auringonpaisteesta ja lämpimistä keleistä. Itse vietin käytännössä koko heinäkuun mökillä Suomessa sekä Haldenissa Norjan ja Ruotsin rajalla. Uimaan ja rannalle lähti lähestulkoon joka päivä ja mieliala oli korkealla! Koko vuoden stressit ja kiireet tuntuivat jääneen lopullisesti taakse.

Kesällä tuli myös ajettua sellaisen ravintolan ohi kuin Paakari. Mietin, mistä tuo ravintolan nimi oli oikein tuttu. Sitten muistin yhtäkkiä oheisen Aamulehden jutun vuodelta 2016:

https://www.aamulehti.fi/ruoka/nyt-on-suoraa-puhetta-ravintoloista-ketjut-viilaavat-asiakasta-linssiin-koulutus-pain-persetta-24045988/

Gluteenittomuus alkaa olla ravintolapiireissä yleinen vitsi”. Tämän olen kyllä valitettavasti itsekin saanut kokea. Ymmärrän kyllä, etteivät ravintoloitsijat vitsaile keliaakikoille tai sille, että meidän on sairautemme takia noudatettava gluteenitonta ruokavaliota. Mutta mitä varten minulle pitää tuhahtaa ja nauraa pahantahtoisesti selän takana, jos tilaan gluteenittoman version ilman, että mainostan keliakiaani erikseen? Minusta tilaus tulisi ottaa vakavasti, oli syy gluteenittomaan vaihtoehtoon mikä tahansa. Miksi edes tarjota gluteenitonta vaihtoehtoa, jos on naurettavaa, että joku muu kuin keliaakikko tilaa sellaisen?

Kerran sain kokea tällaisen keittiöhenkilökunnan välinpitämättömyyden eräässä lounaspaikassa: ilmoitin haluavani gluteenittoman annoksen, joka sitten loppujen lopuksi sisälsi vehnää. Kokki ei edes tuntunut olevan pahoillaan tästä, vaan kysyi minulta ”tuleeko sinulle vai joitakin oireita tuosta?”.

Sulhaseni on tästä episodista varmaan vielä enemmän traumatisoitunut kuin minä. Joka kerta nykyään, kun tilaan ravintolassa gluteenittoman annoksen, hän lisää vielä ”Sen sitten pitää olla myös gluteeniton, sillä hänellä on keliakia. Hän ei siis saa saada ollenkaan gluteenia, ymmärräthän?”.

Siihen alkaa olla jo vähän tottunut, että muiden ihmisten silmissä gluteenittomuudelle ja muille erikoisruokavalioille nauretaan ”gluteeniton-laktoositon-mauton” -tyyppisesti. Kerrankin eräissä sukulaisjuhlissa yksi vieras katsoi ruokien vieressä olleita ”gluteeniton, laktoositon, kananmunaton” -lappuja ja tuhahti ”kylläpä on sitten ärsyttävää, ettei mitään voi syödä ilman, että näitä lippuslappusia on siinä vieressä”. Mieleeni juolahti sanoa tälle vieraalle vaikka mitä, mutta päätin kohota tilanteen yläpuolelle. Tämäkin lausahdus johtui varmasti vain kokemuksen puutteesta. Mutta toivon todella, että asenne ei ole tällainen ravintola-alan ammattilaisilla, eikä varmasti suurimmalla osalla olekaan. Olen saanut erinomaista palvelua ja maittavaa gluteenitonta ruokaa lukuisissa paikoissa ilman naureskelua ja tuhahtelua. Enkä edes tällöin näyttänyt sairaustodistustani.


0
Olin lomilla niin kuin varmaan moni muukin :) Ja olin matkoilla niin kuin varmaan moni muukin :) Toivottavasti kaikilla teillä tyypeillä oli sikakivaa! Minä kävin Portugalissa, Lontoossa, Pariisissa ja Berliinissä. Jokaisessa paikassa majoituksena toimi asunto, jossa keittiö.  Ajattelin listata tähän postaukseen suokikkipaikkojani tai suosikkijuttujani näistä matkakohteista:
Portugali: isommissa ruokakaupoissa oli tosi hyvin gluteenitonta. Yksi löytö oli gluteenittomat moniviljakorput. Ihan parasta.
Lontoo: Gluteenittomat nopeat lounasvaihtoehdot ruokakaupoissa sekä artesaanileipää lähikapasta. Lontoossa on ihan parasta napata esimerkiksi Bootsista tai M&S Foodsista kolmioleipä tai wrap mukaan ja nauttia pikalounas. Ja lähikaupasta löytyi pumpulinpehmeää artesaanileipää. Oioi.
Pariisi: Oikeasti Pariisi. Ihan maailman paras gluteeniton matkakohde. Tai siis ainakin yksi niistä. Helmut Newbake ja gluteenittomat croissantit. Jepjep. Samoin sieltä sai täytettyä patonkia lounaaksi. Oioi. Ravintola Noglu. Siis todellakin no gluten. Omistaja on itse keliaakikko, joten homma pelaa. Noglu on kerännyt myös Michelin suosituksia. Ehkä parasta ikinä. Ja M&S Food lötyi myös Pariisista, joten pikalounas taattu. Pienestä lähimarketista myös gluteeniton hylly. Ja Pariisin keskustassa on myös täysin gluteeniton kauppa. Ihan siis paras lomakohde keliaakikolle.​
 
Berliini on muuten vaan hyvä. Kaupoista löytyy gluteenitonta. Ravintoloista ei niinkään. Glutanada on pikkuravintola, jossa kerran kuukaudessa gluteeniton brunssi. Osuimme paikalle juuri gluteenittoman brunssin aikana ja ihan oikeasti vähän itketti, kun leipälaatuja oli seitsemän erilaista, joista valita. Samoin kaupungissa toimii Jute Bäckerei leipomo, jonka lähellä asuimme. Voitte miettiä, kuinka ihanaa oli saada uunituore lämmin sämpylä aamupalaksi suoraan leipomosta! Hauska löytö oli myös ”pikaruoka” eli maissi-couscous (niinpä couscous!!!) johon kaadettiin vettä päälle ja sai kivan lounasruoan.
 
Jos mietitte seuraavaa matkakohdetta, niin lämmin suositus Pariisille. Kaikki puhuivat englantia. Oikeasti. Yritin puhua ranskaa, niin Starbucksin myyjä vaihtaa englantiin :) Turvallista ja siistiä ja taxilla kannattaa kulkea matkat hotellilta lentokentälle. Ai niin. Kanaalin alta junalla Eurotransilla kulkiessa saa gluteenittoman ruoan, jos on valinnut sellaisen matkustusluokan, johon ruoka kuuluu. Kaikki muovikääreissä ja tuttu viljantähkä yliviivattuna –logo paketeissa.
 
Seuraavassa postauksessa käsittelen gluteenitonta kasvissyöntiä! Au revoir!