Olet täällä
Teksti Ann-Mari
Hyvää alkanutta vuotta!
Joulu meni, mutta piparit jäivät. Teemme gluteenittomia joulupipareita jo hyvissä ajoin joulukuun alussa, ja niitä jaksaa kyllä syödä jouluun saakka. Joulun jälkeen pipareiden menekki kuitenkin laskee. Onko tuttua?
Olen jo monen vuoden ajan jauhanut syömättä jääneet gluteenittomat joulupiparit Runebergin torttujen sekaan, mutta tänä vuonna päätin käyttää niitä juustokakun pohjana. Pipari toimi hyvin mustikan kanssa, mutta toki tähän voi käyttää myös gluteenittomia digestivekeksejä, jos piparin mausteet eivät ole mieluisat.
Tästä gluteenittomasta mustikkajuustokakusta tuli heti perheemme uusi suosikki. Se on raikas eikä mitenkään ylimakea. Ilman uunia valmistetun juustokakun tapaan se pitää kuitenkin tehdä jo tarjoilua edeltävänä iltana, eli maltti on valttia. Kannattaa kokeilla!
Gluteeniton mustikkajuustokakku
Pohja:
150 grammaa gluteenittomia digestivekeksejä tai gluteenittomia piparkakkuja
75 g voita
Täyte:
100 g pakastemustikoita
400 g vaniljatuorejuustoa
1 dl sokeria
2 dl vispikermaa
5 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
Päälle:
100 g pakastemustikoita
2 dl mustikka- tai mustaherukkatiivistettä
2 liivatelehteä
Tee näin:
Sulata jäiset mustikat hitaasti jääkaapissa tai nopeasti mikrossa tai huonenlämmössä.
Murskaa keksit monitoimikoneessa tai puukauhalla jauhaen. Lisää niihin sulatettu voi.
Laita halkaisijaltaan 20 cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja levitä reunoihin ohuesti öljyä. Painele keskiseos vuoan pohjalle.
Soseuta sulaneet mustikat. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi.
Sekoita tuorejuusto ja sokeri keskenään, lisää mustikkasose joukkoon.
Vaahdota vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi. Kiehuta sitruunamehu ja liota siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Kaada mehu täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Sekoita kermavaahto lopuksi joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja tasoita.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia ja mielellään yön yli.
Valmista kiille: Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Kiehauta mehu (voit laimentaa täysmehua vedellä suhteessa 1:1) kattilassa ja sekoita vedestä puristetut liivatelehdet joukkoon. Anna seoksen jäähtyä hetki.
Levitä jäiset mustikat kakun pinnalle. Lusikoi vähän jäähtynyt mehuseos kakun pinnalle.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa vielä pari tuntia tai kunnes kiille on kunnolla hyytynyt.
Kommentit
Sivut
Lisää uusi kommentti