Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
6

Jokin aina sitten tuli mainittua Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kasvikunnan tuote maniokki. Pääsimme Amatsonian matkallamme tutustumaan hieman lähemmin kyseiseen kasviin pienessä intiaanikylässä. Saimme paahtaa itse omin käsin tuoreesta maniokista "ryynejä", joka jauhetaan myös jauhoksi ja maistaa niistä tehtyä tapiocaleipästä. Kasvi on raakana todella myrkyllinen, joten raakamaistiaisa ei tarjottu. Maku ei ole mitenkään maailman paras, mutta se on todella erilainen ja varmasti gluteeniton.

Maniokista valmistetaan siis tapiocajauhot. Kyseisiä jauhoja saa täällä Brasiliassa monenmoisessa muodossa, mutta mielestäni  loistavin vaihtoehto on paistovalmis tapioca. Maailman helpoin tapa valmistaa tapiocalettuja. Maku on rapeahko ja hieman kumimainen, mutta täytteet maustavat lopputuloksen.

Kun onnistut löytämään juuri sen oikean ryynimäisen jauhon et tarvitse kuin paistinpannun, lastan ja mieleiset täytteet. Nyt jo uskon itsekin, että joukkoon ei kuulu laittaa mitään, eikä myöskään pannulle. Lettutapioca on lähinnä ryynmäistä ja vitivalkoista. Ulkoisesti se näyttää ihan valkoisilta nonparelleilta.

Ensin kannattaa valmistella täytteet. Täytteeksi sopii melkein mikä vain. Yleensä laitan mitä kaapista löytyy. Tonnikalaa raejuustolla, mausteeksi tuoreita tai kuivattuja yrttejä, kinkkujuustosekoitusta, jossa joukossa paprikaa, sipulia, kirsikkatomaattia  yms. Eikä täytettä tarvitse olla paljon.  

Toisinaan olen nähnyt kun täytteet heitetään pannulle juustoineen päivineen ja laitetaan letun valmistumisen jälkeen  letun väliin. Valmistustapoja lienee monia. 

Kun täytteet on silputtu tai sekoitettu, laitetaan pannu kuumenemaan. Jos omistat pannun ilman korkeita reunoja se toimii parhaiten, mutta onnistuu tämä perinteisellä paistinpannullakin. Ilman reunoja lettua on helpompi painella kasaan.

 


Kun pannu on tarpeeksi kuuma sirotellaan siihen noin desin verran näitä tapioca jauhoa.

Lastalla levitetään koko pannun alalle letuksi ja painellaan ryynejä kasaan. Muutaman minuutin jälkeen, pannun kuumuudesta riippuen kun  lettu pysyy kasassa käännetään se, tällöin on myös hyvä alentaa hieman lämpöä.


Keskelle mieleiset täytteet, voi laittaa ihan kylmänäkin ja lettu kiinni. Painellaan varovasti reunoja yhteen ja käännetään kerran. Ja lounas on valmis!

Samalla tapaa voi tehdä makoisia jälkiruokia, esimerkiksi suklaasta, marjoista, hilloista, kookoksesta, vaahtokarkeista melkein mistä vain.

Nyt kun sitten vain tietäisin mistä näitä tiettyjä jauhoja saisi Suomesta. Prisman hyllyllä olen nähnyt tapiocajauhoa erittäin hienona jauhona muutama vuosi sitten. Näistäkin varmaan saisi lettuja, mutta luulen, että siihen tarvittaisiin munia tai jotain nestettä pitämään lettu kasassa. Eikun etsimään tapiocajauhoja ja kokeilemaan.   

 

 

Tunnisteet: 
tapiocamaniokki

Kommentit

Kiitos vinkistä, eipä tullut mieleen... Itse en vaan löytänyt niitä "ryynejä" tai "raastetta" mitälie mistään. Toki en tosissaan vielä ole etsinytkään kunnolla. Vasta sitten kun palaan Suomeen. Ja tapiocajauhojahan saa jo aika monesta kaupastakin, taitaa olla nimellä tapioca tärkkelys. Näistä ei kuitenkaan pysty valmistamaan sellaisenaan noita lettuja.
Moikka, onko tietoa saako näitä "ryynejä" jostain päin Helsinkiä ostettua näppärästi?
Itse ostin juuri Hämeenkadun Vii Voanista. Iso pussi maksoi rapiat 3 euroa.
Voih eih! Kyllä nyt mentiin metsään vaikkei kokonaan, nimittäin, itse 20 Brasseissa asuneena ja tosi paljon Tapioca lettuja tehneenä, on pakko oikaista pari asiaa. Toki en itsekkään ihan kaikkea tiedä kun Maniokki prosessi on intiaanien hommia, mutta: ekaks: Jauho joka on aivan sikahienoa, niin siihen lisätään vettä, pitää osata, vaikea selittää, (muta yritetään: ota tuperware reilu puoleen väliin jauhoa, lisää vettä ekaks vaikka puoli desiä, odota että imeytyy, ehkä 5 min, lisää nyt vähemmän vettä odota, lisäilet vettä pikkuhiljaa ja kunne se on vain kosteaa massaa laita jääkaappiin yöksi) tulee siittä semmonen kova paakku, sitä murennetaan ja siivilöidään kunnes tulee öbaut karkeaa kosteaa jauhoa, kuumenna valurauta (tai teflon), lisää voita reilu teelusikallinen ja levitä pannuun, sitten ohut tasainen kerros tätä jauhoa, kuten lettua tehdessä, se alkaa heti kiinteytyä joten älä töki sitä ja jos tulee halkeamia niin sitten laitoit liian vähän tavaraa, levy 3 tai 4 asennossa, noin 3 min, tällä aikaa täytteet on jo tehty, käännä kuten lettu, jos alapuoli on hieman ruskea niin sitten täytteet, levitä tasaisesti koko alueelle, ja käännä puolikas lettua toisen päälle, täytteen laitto ja käänto pitää olla nopea, nyt odottelet sen öbaut 3 min käännellen pari kertaa kunnes saa taas hieman väriä, ja siinäpä se. Se helmijauho on puuron tekoon älä ikinä käytä sitä lettuun siitä tulee vain kovia palleroita. Jep ja tätä jauhoa saa valmiina mutta siinä on sitten todella paljon säilönaineita eikä kukaan natiivi ainakaan tee niistä. Beijos!
Voit kokeilla Tapiocaa Tampereella, meillä on ruokavaunu Tammelantorissa. Voin antaa sinulle vinkkejä jauhojen valmistamiseksi, koska Suomessa yleisin tapa löytää ne ei-hydratoitu. Tervetuloa! :)

Lisää uusi kommentti