Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
5

Mun mies on kova jätkä. Ei siis mikään gangsteri tai huonoa itsetuntoaan uhoamisella pönkittävä egoisti vaan ihan oikeasti kova jätkä. Semmoinen kunnon pohjalaanen perusmies, joka kohtaa niin elävät kuin kuollehet samalla määrätietoisella tyyneydellä.

Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.

Se astuu hikoilematta ja haparoimatta yleisön jos toisenkin eteen. Se sanoo oman rehellisen mielipiteensä niin isossa kuin pienessä seurassa.

Kun alaikäiset mopopojat kaahaavat kypärittä lähimetsikössä, se astelee paikalle, muistuttaa isällisesti tosiasioista, heittää yläfemmat ja palaa kuistille kahvittelemaan.

Kun esikoinen viiltää päänahkansa auki kaatuessaan – ja minä makaan sohvalla tajunnan rajamailla lumisadetta katsellen – se vie lapsen tikattavaksi ja istuu lähietäisyydelle tarkkailemaan lääkärin taitavaa ompelutyötä, ottaapa muutaman kuvankin muistoksi.

Hyvä mies. Ja kova jätkä.

Mutta miltä kovasta jätkästä tuntuu oman tyttären keliakia?

Pahaltahan se tuntuu, sanoo mies, kun kysyn suoraan.

Se on semmoinen suru, ei siitä pääse mihinkään.

Ja se tuntuu syvällä.

Peilaan tytön keliakiaa omien allergioitteni kautta. Kuinka minun piti oppia elämään niiden kanssa. Kasvukipujen kautta opin hyväksymään, että näin tämä asia vain on.

Adalmiinakin voi joutua kohtaamaan samoja tunteita ja päätyä kysymään saman kysymyksen: miksi minä? Olisi varmasti paljon helpompaa, kun ei tarvitsisi ajatella, mitä syö.

Erityisen raskasta keliakiassa on sen lopullisuus. Se harmittaa. Diagnoosin saaminen oli helpotus, mutta myöhemmin pintaan nousi suru.

Tunteet on vain hyväksyttävä. Eikä niitä pidä peitellä.

Samaa haluan opettaa Adalmiinallekin.

Keliakiaviikon (31.8. - 6.9.) teemana on tänä vuonna Lupa tuntea.  Oma tai läheisen keliakia voi herättää monenlaisia tunteita eikä mikään niistä ole sen enempää oikea kuin vääräkään.

Annetaan itsellemme ja toisillemme lupa tuntea!

Tunnisteet: 
#lupatuntea

Kommentit

Koskettava kirjoitus ja ihana kuva. Täällä blogeissa tulee vahvasti tunne, että emme ole yksin.
Kiitos Hanna!
Hei Hanna, uudestaan. Mitähän tapahtui? Mun kommentissa oli enemmänkin kuin tuo ensimmäinen lause. Tekniikka on arvaamatonta. :) Tämän keliakiaviikon teema on ollut tosi osuva. Tunteita on monenlaisia eikä kenenkään pidä jäädä niiden kanssa yksin.
Minä olen jotenkin lakannut kyselemästä, miksi. Lapseni ei ehkä opi ikinä puhumaan. Mutta hän osaa juosta ja kiipeillä ja kohta uidakin. Minua ei enää sureta lapseni Autismi. Jonkun toisen lapsella ei ole jalkoja. Adalmiina elää tasapainoista, onnellista ja iloista elämää niin kuin poikanikin. Kyllä niitä elämän vastoinkäymisiä saa surra, en sillä sano, mutta loppupeleissä minulle tärkeämpää kuin se, että pystyisin poikani kanssa keskustelemaan, on se, että hän tulee syliin ja halaa ja pusuttelee. Ihan joka päivä, monta monituista kertaa päivässä. Ja se, että hän nauraa ja juoksee minua karkuun. Elämä on täynnä opetuksia. Nämä ovat niistä sekä palkitsevimpia että haasteellisimpia yhtä aikaa.
Niin, vastausta tuohon miksi-kysymykseen voi joutua odottelemaan. :) Minä ajattelen, että ilo ja surukin voivat elää sovussa rinnakkain. Tunteet tulevat ja menevät niin kuin virtaava vesi. Vaikkei varsinkaan ikäviin tunteisiin kannata liiaksi takertua, on niitä kuitenkin hyvä kuunnella ja kunnioittaa. Halauksia teidän suloiselle uimaripojulle ja iloa syksyyn!

Lisää uusi kommentti