Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
0

Teksti Ann-Mari

Tuleva kesä tietää meidän perheessämme muutosta. Kaisasta tulee täysi-ikäinen. Arki jatkuu meillä ennallaan varmasti vielä pitkäänkin, mutta jossakin vaiheessa tyttö lähtee omilleen. Pieni irtautuminen tapahtui jo viime viikolla, kun kävimme yhdessä viimeisessä HUS:in keliakiakontrollissa.

Kaisan keliakiaa ja vointia on seurattu upean terveysjärjestelmämme ansiosta säännöllisesti aina siitä asti, kun hän 5-vuotiaana sai keliakiadiagnoosin. Aluksi kontrolleja oli vuosittain, myöhemmin niiden väliksi harveni kaksi vuotta. 

Kontrolleissa on seurattu muun muassa keliakiavasta-aineita, raudan tasoa, maksa-arvoja ja kilpirauhasden toimintaa. Lääkäritapaamisissa tärkeänä osana on ollut myös tytön henkinen hyvinvointi. Lääkärit ovat aina kyselleet harrastuksista, koulunkäynnistä ja kaverisuhteista. On ollut kiva huomata, että kysessä on kokonaisvaltainen huolenpito.

Viime vuosina lääkäri on tavannut Kaisan ensin kahden kesken, sitten on aikuinen saanut liittyä seuraan. Sekin on ollut hyvä tapa: näin nuori on voinut jutella vastuullisen aikuisen kanssa ja kertoa mahdollisesti hänelle sellaisia asioita, joista ei välttämättä vanhempien kanssa ole ollut helppo jutella.

Viime viikolla oli tosiaan viimeisen kutsutun kontrollikäynnin aika. Jatkossa tyttö tulee huolehtimaan itse siitä, että hän otattaa verikokeet muutaman vuoden välein. Hyvä rutiini on kontrolleista ehtinyt jo syntyäkin, joten varmasti niistä tulee Kaisalle luoteva rutiini myös jatkossakin.

Vaikka Kaisakin on oppinut vuosien varrella pitämään huolta ruokavaliostaan, tuli lääkäriltä ihan hyvä muistutus. Hän kehotti Kaisaa tarkastelemaan tuoteselosteita niistäkin ruoka-aineista, joita hän on tottunut käyttämään. Aina ei äiti ole pitämässä huolta hänen syömisistään, vastuu pitää kantaa itse. Ja sen Kaisa on kyllä oppinutkin tekemään. Ravintolastakin hän saa eteensä kuvan kaltaisen gluteenittoman hampurilaisen ihan ilman äidin apua. :-)

Olen hurjan ylpeä tytöstäni, josta on kasvanut vastuuntuntoinen, itsestään huolta pitävä ja toisista ihmisistäkin aidosti välittävä nuori nainen.