Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
0

Kävimme tiistaina päivän reissun Tallinnassa. Lähdimme kotoa Pirkanmaalta aamulla kello 8 ja olimme takaisin kotona kello 23. Aika täysi päivä siis! Menimme Viking Xprs -laivalla mennen tullen. Tarkoituksenamme oli tehdä vain pieni kiva päivän reissu ihan fiilispohjalla. Matkustimme pienellä neljän hengen perheellä, koska Matilda on koko viikon partioleirillä.

Emme päättäneet etukäteen mitä syömme ja missä. Koska keliaakikkomme on nirso neljävuotias, ei hänen mukaansa oikein kannata valita ravintolaa. Tietenkään emme mene esimerkiksi pitseriaan, josta ei saa gluteenitonta pitsaa, mutta muuten käy lähes mikä tahansa ravintola. Tiedättehän: ensin selvitellään ikuisuus, mikä ateria käy ja neidille kelpaa ja kun ateria tulee, syö lapsi yhden tomaattiviipaleen eikä mitään muuta. Siispä varasimme hänelle reppuun viinirypäleitä, rusinoita, välipalakeksejä ja sämpylän.

Loppujen lopuksi söimme mennessä laivalla eväitä ja jäätelöt ja Tallinnassa kävimme juomassa vain limsaa ja kaakaota. Päädyimme menemään paluumatkalla laivan buffettiin. Buffet oli ihan hyvä, mutta valikoima suppeampi kuin muilla laivoilla ja noutopöytiä vähemmän. Seisoimme jonossa 20 minuuttia ihan hirveän nälkäisinä ja jalat kävelemisestä väsyneinä... Gluteenittomat tuotteet oli hyvin merkitty, mutta kontaminaatioriski oli toki olemassa. En nyt lähtenyt tähän kuvailemaan valokuvin keliaakikkomme lautasta... Hän nimittäin söi tomaattia, kurkkua, ranskalaisia, lohta eri muodoissa ja nakkeja. Että semmoset gourmeet hän valitsi, vaikka vaihtoehtoja olisikin ollut paljon. Mutta tyttö oli tyytyväinen! Jälkkäriksi hän söi mansikoita, macaron-leivoksia, jäätelöä ja pannacottaa.

En kuvannut ostoksiammekaan: ostimme laatikollisen Fazerin sinisiä konvehteja sekä lapsille M&M -karkkipurkit, joissa päällä oli tuuletin. Niin no minä tuhlasin ja ostin kauan haaveilemani Guessin käsilaukun. Siinä kaikki ostoksemme. Vähän erotuimme, kun meillä oli kärryissä vain lapsi eikä useita laatikoita olutta ja siideriä. Mutta meillä oli mukava päivä laivan pallomerissä ja kaupoissa sekä Tallinnan vanhassa kaupungissa. Laivatunnelmaan ja ulkomaille pääsimme mukavasti, nopeasti ja halvalla. Täytyy tehdä toistekin vastaava irtiotto arjesta!

Aava (edessä) ja Henrik (oranssit housut) olisivat viihtyneet vanhassa kaupungissa vaikka kuinka kauan. Erilaiset toriesitykset olivat kyllä hauskoja!

 

 

 


Anonymous (ei varmistettu)
66

Kielikäännös tulostettu, huomenna lähdetään päiväksi reissuun! Nyt revimme tulostettua käännöstä kukin itsellemme ja harjoittelemme tunteella. Ihana kieli! Reissukuulumisia myöhemmin tällä viikolla.

Mul on haigus nimega tsöliaakia ning ma pean järgima ranget gluteenivaba dieeti. Ma ei tohi süüa vähimalgi määral nisu, rukist, otra ega kaera. Ma võin süüa näiteks riisi, maisi, tatart, kartuleid, liha, kala ja juurvilju. Palun, kas Te saaksite mulle viidata, millised toidud Teie menüüst on mulle sobilikud või valmistada minu toit gluteenivabalt? Tänan Teid abi eest!

 


Anonymous (ei varmistettu)
49

Yhdeksänvuotias nuoriherra kantaa murukulhoa pöytään. Neljävuotias pikkuneiti päättää tehdä käytännönpilan ja iskee nyrkkinsä kulhoon, jossa ei ole vielä maitoa, vain muroja. Mitä sanoo usein herkästi sisarustensa kanssa tappeleva nuorukainen?

a) Tyhmä! Sä saat kyllä siivota! Äiti, mä en todellakaan siivoa, katso mitä Aava teki!

b) Tuo ei nyt ollut nätisti tehty. Näitkö, että nyt murot levisivät?

c) Aava! Mene heti pesemään kätesi, tämä on GLUTEENIA!

Minä tietysti varauduin vaihtoehtoon a ja liikutuin, että repliikki oli vaihtoehto c. Sisaruksetkin tietävät, miten varovainen täytyy gluteenin kanssa olla.

Jos haluat lukea enemmän, miten murokulhot lentelevät, siirry lukijaksi blogiini Yli pyykkivuorten, läpi lasikattojen. Blogini löytyy osoitteesta http://ylipyykkivuorten.vuodatus.net/ Tässä blogissa jatkan kirjoittamalla keliakiaan liittyviä kuulumisia.


Sivut