Olet täällä

3,067

Hakiessani sopeutumisvalmennukseen Talven taikaa -kurssille, joka oli tarkoitettu lapsille ja nuorille, mietin sen kohdeyleisöä. Olihan meillä ollut keliakia perheessä jo yli kahden vuoden ajan. On tunnustettava, etten tutustunut selvästi sopeutumisvalmennuksen kuvaukseen Keliakialiiton sivuilla, vaikka tavoitteeni heidän näkemyksiään vastasikin. Hain paikkaa vahvistaakseni ja kerratakseni murrosikää lähestyvälle lapselleni ruokavalion merkitystä keliakian hoidossa. Myös vertaistuen merkitys oli mielessäni hakemusta täyttäessäni.

 

Sekä sopetumisvalmennuskurssin lapset ja nuoret (11-13 -vuotiaista koostuva joukko) että vanhemmat korostivat vertaistuen merkitystä kurssin odotuksista puhuttaessa. Kaipasi kyllä joku muukin minun lisäkseni lapselleen vahvistusta gluteenittoman ruokavalion merkityksestä keliakian hoidossa. Osalle porukasta keliakia oli uusi kumppani elämässä, kun taas toisilla se oli kulkenut rinnalla jo vuosikausia. Tuntemukset ja ajatukset sairaudesta olivat silti kaikilla samankaltaisia.

 

Kurssin kulkuun kuului keliakiaan liittyviä luentoja, joista osa oli yhdessä lasten kanssa ja osa suunnattu aikuisille. Kurssilla käsiteltiin keliakiaa sairautena, sopeutumista keliakiaan sekä ravitsemusta, johon liittyen pääsimme myös leipomaan gluteenittomia herkkuja. Sopetumisvalmennuskurssin tavoitteena oli kerrata keliakiatietoutta hoidon onnistumisen takaamiseksi.

Näille teineille ja esiteineille oli varmasti tärkeää kokemus siitä, että on muitakin, joilla on samat haasteet ja rajoitteet elämässä. Toisilla oli  keliaakikoita koulu- ja harrastuskavereina ja toisilla taas lähisuvussa, mutta eihän se kavereiden kanssa kulkiessa lohduta, jos mummolla tai äidillä on keliakia. Teininä kun useimmille on tärkeää kokea olevansa samanlainen kuin muut, kuulua ja sulautua joukkoon.

 

Sopetumisvalmennuksesta äidille jäi käteen varmuus siitä, että toimimme oikein. Maalaisjärki riittää eikä keliakiaa hoidettaessa tarvitse mennä äärimmäisyyksiin. Hyvä hoitotasapaino kertoo siitä, että meidän tapamme toimia on sekä minun että Siirin keliakian hoidon kohdalla toiminut. Konkreettisesti käteen jäi isot kasat yhteistyökumppaneiden tuotenäytteitä. Siirille tuntui tärkeintä olevan vertaistuki, kivat ohjatut ja omaehtoiset aktiviteetit sekä ystävät, joista yhteen on yhteydenpito jatkunut tiiviinä kurssin jälkeen.