Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
72

Teksti Ann-Mari

Joka blogissa ja ruokalehdessä kohistaan nyt pataleivästä. Olikin mahtava juttu löytää Keliakialiiton sivuilta gluteenittoman pataporkkanaleivän ohje! 

Koska aina on kiva kikkailla - ja hyllyssämme oli sellainen tuote joka ei muuten tuntunut menevän kaupaksi - tuunasin hieman pataleivän ohjetta. Tässä pataleivässä on hyödynnetty Myllärin Gluteeniton Omenatarhan kaurapuuro -pussin sisältöä, sillä siitä tehty puuro ei tuntunut meillä oikein maistuvan. Puuroaineksissa on mukana omenanpaloja ja kanelia, jotka toivat leipään kivan säväyksen. 

Pyrin muutenkin hyödyntämään leivonnassa erilaisia jauhoja, hiutaleita ja raasteita, sillä niillä saa makua ja rakennetta gluteenittomiin leipiin. 

Leivänhimo ei voi iskeä tässä tapauksessa kovin nopeasti, sillä tämän pataleivän esityöt pitää aloittaa jo paistamista edeltävänä päivänä.

Tällä ohjeella tulee yksi leipä, joka ainakin meillä hupeni saman tien kahden syöjän suihin, vain yhdet palat jäivät seuraavaan aamuun. Ja ohje on muuten myös vegaaninen!

Gluteeniton, vegaaninen puuropataleipä

2 dl Myllärin Gluteeniton Omenatarhan kaurapuuro -aineksia

1 dl kaurajauhoja

2,5 dl tattarijauhoja

½ dl auringonkukansiemeniä

½ dl kokonaisia manteleita tai hasselpähkinöitä

2 tl psylliumia

1 tl kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 dl raastettua porkkanaa

4 dl vettä

2 tl oliiviöljyä

Yhdistä jauhot, siemenet, pähkinät, psyllium, hiiva ja suola kulhossa. Lisää kädenlämpöinen vesi ja porkkanaraaste. Sekoita tasaiseksi ja anna kohota huoneenlämmössä yön yli.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä niin, että saat siitä ilmakuplat pois. Muotoile leipä pyöreäksi ja anna sen kohota pöydällä vielä 30 minuuttia.

Laita kannellinen pata tyhjänä 225-asteiseen uuniin lämpenemään noin 10 minuutiksi. Ota pata pois uunista ja lorauta sen pohjalle öljyä. Nosta kohonnut leipä pataan ja sulje pata kannella. Laita pata uuniin ja paista 225-asteessa 30 minuuttia.

Ota padasta kansi pois ja alenna lämpö 200 asteeseen. Jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

Anna leivän jäähtyä padassa hetki ennen kuin otat sen pois.

 


104

Puola jakaa ihmisten mielipiteitä. Täytyy itsekin myöntää, että minullakin oli ennakkoluuloja. Pidin Puolaa ei niin kauniina enkä niin ajan hengessä olevana, mutta kuitenkin kaikesta huolimatta mielenkiintoisena ja lopulta hyvinkin nopeasti potentiaalisena paikkana elää ja asua. Mielipiteeni muuttui myönteisempään suuntaa viime vuonna, kun matkustin ystäväni kanssa ensin Gdanskiin ja sitten Krakovaan. Suhteellisen paljon matkustaneena täytyy sanoa, että Krakova on tällä hetkellä ehdottomasti yksi lempikaupungeistani. Ihmisten ystävällisyys, kaupungin kauneus, puolalaisten ahkera jälleenrakentamisen halu ja houkuttelevat ravintolat ja kahvilat tekevät Krakovasta käymisen arvoisen paikan, enkä voi sanoa, että Gdansk tai Varsova jäisi paljoakaan Krakovasta, päinvastoin.

Löysimme ja saimme asunnon Varsovan Wilanów nimisestä kaupunginosasta. Kotimme on hyvin skandinaavisen sisustukseltaan ja vastaa paljon Suomessa olevaa kotiamme ja kas kummaa, jostain syystä tämä tuntui heti omalta ja kodilta.

Talomme ympärillä on paljon muita taloja, ravintoloita, kahviloita, leipomo, Wilanowin palatsi jne, mutta se mikä eniten herätti innostusta lastemme keskuudessa oli hyvin lähellä oleva Mc Donald`s ravintola! Ensimmäistä kertaa tämä hampurilaisravintola on kävelyetäisyydellä kodistamme. "Mahtavaa!" huutaa kaksi nuorimmaista lastamme, joista vanhempi, eli keskimmäisemme, Emppu poika, sai keliakia diagnoosin kesäkuussa 2016.

Päätimme yksimieleisen äänestyksen tuloksena käydä siellä syömässä melko pian Varsovaan saapumisemme jälkeen. Varsovassa on mahdollisuus tilata tästäkin ravintolasta ruoat suoraan kotiinkuljetuksella, mutta päätimme mennä ihan paikan päälle kävellen nauttimaan ravintolan tutuista herkuista. 

Vastassa oli tilausautomaatti, joka on hyvin tuttu esimerkiksi Ruotsin matkoiltamme. Siitä vaan kielen vaihtaminen englanniksi ja tilaamaan naputtamalla halutut tuotteet koneelle. Mutta - missä olikaan tämä kohta, mistä saa sämpylän vaihdettua gluteiinittomaksi? Tässähän se oli Ruotsissa.. Ei löydy? Mieheni päättää lopulta mennä kysymään tätä henkilökunnalta ja saa kuulla, että tämä erityisruokavalio tuote tilataan suoraan tiskiltä. Näin sitten tehdään ja muutaman minuutin jonotuksen jälkeen saamme kuitenkin kuulla, että ei siellä ole lainkaan mahdollisuutta vaihtaa sämpylää gluteiinittomaksi. Yritämme varmistaa asiaa, kun ajattelemme sen olevan vain epäselvää, koska englanti ei ole kenekään asianosaisen äidinkieli. Mutta ei - Varsovan Mc Donald´s ravintoloista ei saa gluteiinitonta sämpylää. 

Pettymys oli suuri, mutta salaatti maistui joka tapauksessa, samoin kuin isot ranskalaiset, joissa toki voi gluteenia olla, niin kuin kaikki sen tietävät. Tämä ensikosketus perheille suunnattuun ravintolaan ei siis tuonut kovin isoa toivoa siitä, että muissa paikoissa keliaakikko otettaisiin paremmin huomioon. 

Muutto Varsovaan tapahtuu kokonaan kesällä, jolloin lapset ovat jo päässeet koulusta ja työt Suomessa ovat paketissa. Nautitaan vielä täällä koti Suomessa hampurilaisravintoloiden gluteenittomista sämpylöistä ja muista helposti saatavista tuotteista. 

Mukavaa ja aurinkoista kevään jatkoa! smiley (kuva Varsovan kodin keittiön ikkunastamme)

Kuva: Minna E