Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
46

Teksti Ann-Mari

Kun keliakia tuli perheemme pysyväksi kaveriksi 12 vuotta sitten Kaisan saadessa keliakiadiagnoosin, oli heti päivänselvää, että häntä ei pidetä erityistapauksena, vaan koko perhe ryhtyy syömään gluteenitonta ruokaa. 

Päätös on pitänyt tähän päivään asti. Ruokapöydässä meillä on tarjolla kaikille samaa ruokaa. Poikkeuksena ovat pastat, jotka keitän Kaisalle gluteenittomina ja muille tavallisina, sekä tietenkin leipä. Leivonnaiset aloin heti leipoa gluteenittomina. On helpompaa, kun kahvipöydässä kaikki on vapaasti kaikkien otettavissa. Ja sitä paitsi gluteenittomat kakut, piiraat ja täytekakut maistuvat jopa paremmilta kuin ei-gluteenittomat! Samat tutut reseptit muuntuvat helposti gluteenittomiksi, kun vehnäjauhon tilalle vaihtaa gluteenittoman jauhoseoksen tai perunajauhon.

Kun yritimme miettiä Kaisan kanssa jouluun liittyviä gluteenittomia huippuhetkiä tai harmituksen aiheita, ei mieleemme oikeastaan noussut mitään erityistä. Keliakia ja gluteenittomuus on meille jo niin itsestään selvä asia, että joulun ajan vierailutkin hoituvat jo sukulaisten oppimalla kaavalla. Kaisalle on aina tarjolla gluteenittomia pipareita, joulutorttuja tai sitä maailman parasta suklaakakkua, jota Kaisan setä aina leipoo tapaninpäivän kahvihetkeen.

Tarkimpana on saanut olla joulusuklaiden kanssa, niissä kun tuntuu olevan vehnäjauhoja tai ainakin niiden jäämiä vähän joka rasiassa. 

Perheessämme on ollut tapana tehdä jouluksi piparkakkutalo. Keliakian myötä Kaisa on saanut leipoa itselleen oman minitalon, jonka hän on aina koristellut mieleisekseen. Tämänvuotinen talo on malliltaan perinteinen, kuten pellillä olevista elementeistä voi jo todeta. Ja se luonnollisesti kuorrutetaan karkeilla niin, että piparia ei alta juurikaan näy.

Hyvää joulua kaikille!