Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
46

Keliaakikko tulossa kylään, mutta pää lyö tyhjää tarjottavien kohdalla? Kun muutaman asian muistaa, niin hyvin sujuu.

Tärkeintä on muistaa hyvä hygienia. Tarjottaviin ruokiin ei saa tarttua pöydiltä, valmistus- ja tarjoiluastioista tai -välineistä leivänmurusia, jauhoja tai mitään gluteenipitoista. Jos leivot, leivo ensin gluteeniton ja siirrä se syrjään. Leivo sitten vasta gluteenia sisältävät.

Tarjoa gluteeniton aina eri tarjoiluastiasta kuin gluteenia sisältävät. Oma lautanen ja mielellään eri puolella pöytää.

Jos tarjoat gluteenitonta, jota kaikki ottavat, ota huomioon kontaminaation (ruuan pilaantuminen esimerkiksi kosketuksen vuoksi) vaara. Esimerkiksi synttäreillä keliaakikolla täytyy olla oma pikku kippo popcorneja tai sipsejä. Hän ei voi ottaa samasta kulhosta, josta muut (pikku)vieraat ottavat käsin, koska esimerkiksi keksinmurut siirtyvät käsistä kulhoon. 

Leivontaa ei tarvitse jännittää. Tee vaikka pannaria! Korvaa vehnäjauhot yksi yhteen gluteenittomilla jauhoilla tai etsi ohje suoraan gluteenittomana. Varminta on ostaa jauhoja, jotka käyvät myös luontaisesti gluteenittomille eli niissä ei ole vehnätärkkelystä. Jauholaatikko maksaa reilu kaksi euroa. Osta sellainen ja anna vaikka loppupaketti vieraalle mukaan, jos ei ole itsellä käyttöä.

Varmista, että sokeri-, leivinjauhe-, suola-, ja vaniljasokeripaketteihin ei ole ikinä laitettu lusikkaa, jolla on myös otettu jauhoja. Jos et tiedä, osta uudet paketit. Käytä myös voita, josta ei ole varmasti koskaan voideltu leipää.

Lisäksi maitoa ja munia, ja taikinan tekoon. Onhan pelti puhdas? Jos ei ole, pese se. Ota ehdottomasti uusi leivinpaperi. Jos levität valmiin pannarin päälle leivinliinan, niin hae kaapista puhdas.

Eihän myöskään hillossa ole gluteenia? En usko, mutta tarkista aina! Älä käytä kaurapohjaista "kermavaahtoa", jos tuotteessa ei ole maininaa, että kyseessä on puhdas, gluteeniton kaura.

Kerro vieraallesi, miten pannukakun teit ja missä sitä säilytit.

Onnistut kyllä ja saat vieraasi iloiseksi! Ja on muuten hyvää!


Anonymous (ei varmistettu)
121

Tapahtuneesta on kulunut aikaa jo kuusi vuotta, ja vasta nyt alan päästä asiasta yli ja antaa itselleni anteeksi. Toinen osapuoli on varmasti antanut anteeksi jo vuosia sitten.

Isommat lapsemme olivat perhepäivähoidossa, josta olivat siirtymässä päiväkotiin tytön esikoulun takia. Siirtymisen aikaan osui pojan syntymäpäivä, joten kutsuin hoitajan meille kylään viettämään samalla yhteisiä läksiäisiä ja pojan synttärijuhlaa.

Hoitajalla oli sairaus, josta en tiennyt mitään. En yhtään mitään. Sairaus nimeltä keliakia. En osannut leipoa mitään hänelle sopivaa, joten päätin tyytyä pakastealtaan valikoimiin. Menin kaupassa hyllyn luo, jossa luki ylhäällä gluteeniton. Otin paketin pullia tai munkkeja, en enää muista, ja vein tyytyväisenä paketin kotiin.

Leivoin muut herkut ja otin pullat pussista. Ehkä käsissäni oli vehnäjauhoja, ehkä leivinliinassa oli vehnäjauhoja, en tiedä, en muista. Koska en ollut koskaan kuullutkaan keliakiahygieniasta enkä kontaminaatiosta, laitoin vain tyytyväisenä pullat uuniin ja nostin sitten tarjoiluastialle. En tiedä oliko sama astia kuin muilla herkuilla. En enää muista.

Vieraat tulivat. Sankari sai Legoja, pikkuautoja ja Salama McQueen -astioita, sen muistan. Pienen pojan silmät loistivat. Esittelin hoitajalle kotiamme.

Sitten kutsuin vieraat pöytään. Hoitajalla oli pienessä rasiassa mukana eväänä Daim-kakkua ja keksi. En ollut ennen nähnyt kenenkään ottavan juhliin omia eväitä.

"Ovatko nämä varmasti gluteenittomia?", hän kysyi katsoessaan pulliani.

Kyllä, kyllä ovat! Sellaisesta hyllystä ostin.

"En ole koskaan syönyt tuollaisia." Kerroin kaupan nimen ja olin ylpeä itsestäni, että olin löytänyt uutuuden. Hoitaja otti vain puolikkaan, maisteli varovasti ja sanoi, että on erikoinen maku. Hän söi kuitenkin tuon puolikkaan, mutta epäili yhä.

Tässä vaiheessa kaivoin pussin roskiksesta ja luin sitä ensimmäistä kertaa.

Gluteeniton olikin laktoositon.

Olin luottanut vain ja ainoastaan siihen, mitä hyllyssä luki. Jo silloin tuntui käsittämättömältä, että olin ollut niin huolimaton, niin typerä! Itselläni on pähkinäallergia, ja saatan kuolla pähkinää syödessäni, enkä silti ollut tuosta tuotteesta osannut lukea tuoteselostetta!

Hoitaja ei saanut gluteenista oireita, mutta ne juhlat olivat pilalla.

Kuusi vuotta olen hävennyt ja surrut mokaani. Nyt keliakialapsen vanhempana en haluaisi olla kärpäsenä katossa katsomassa itseäni kuusi vuotta sitten. Katastrofi!

Mitä tämä muisto on minulle opettanut? Sen, että emme voi olettaa ja ajatella, että keliakia olisi tuttu heille, joita se ei kosketa, joiden lähellä keliakiaa ei ole. Ei voi tietää hygieniasta eikä kontaminaatiosta eikä voi ymmärtää, mitä huolimattomuus voi saada aikaan.

Toki meidän läheisemme ovat opiskelleet ja ottavat sairauden tosissaan, mutta silti! Minä en tiedä mitään diabeetikon tai infektioita välttävän syöpäsairaan elämästä ja arjesta. En minä osaisi toimia oikein! Ei tarvitsekaan osata, ei meidän tarvitse tietää kaikkea. 

Älä kauhistu keliaakikon omia eväitä. Usko pois, hän syö niitä onnellisena. Ne herkut maistuvat mielenrauhalta, niitä syödessä ei tarvitse pelätä, että gluteeniton olikin laktoositon.

 


Anonymous (ei varmistettu)
46

Teksti Ann-Mari

Marraskuun harmaus voi iskeä päälle aika tiukalla otteella. Silloin on paikallaan leipoa lohtukakku, porkkanakakku.

Leivoin tämän kakun isänpäiväksi. Siihen tuli tupla-annos kuorrutetta, joten jos uskot pärjääväsi vähemmällä, voit puolittaa annoksen. Meillä juuri tuo kuorrute on se, joka taltuttaa harmauden.

 

Gluteeniton porkkanakakku

3 munaa

3 dl sokeria

3 dl gluteenittomia jauhoja

2 tl leivinjauhetta

1,5 tl vaniljasokeria

1 rkl kanelia

4 dl porkkanaraastetta 

150 g voita/margariinia

Kuorrute:

100 g voita

400 g maustamatonta tuorejuustoa

3 dl tomusokeria

(koristeeksi appelsiininkuoripaloja)

 

Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhot, porkkanaraaste ja rasva vuorotellen muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.

Voitele ja korppujauhota noin 30 x 20 cm vuoka (tai vuoraa leivinpaperilla). Kaada takina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.

Vaahdota rasva ja tuorejuusto vatkaimella sekaisin. Lisää tomusokeri varovasti joukkoon. Kuorruta kakku.


Sivut