Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
31,396

Teksti Ann-Mari

Saimme viime viikonloppuna koko perheen koolle pitkästä aikaa. Olin jo pitkään haaveillut tekeväni blinejä, ja nyt siihen koitti oiva tilaisuus. Blinit ovat nimittäin ehdottomasti ison porukan kesken jaettavaa ruokaa.

Blinien ovat meidän perheemme suurta herkkua. Emme tee niitä kovin usein, mutta talveemme kuuluu aina vähintään yksi herkutteluhetki blineillä. Ja mitä herkkua ne ovatkaan!

Blinien juju on tattarijauhossa. Se tuo niihin kivan happaman maun. Osan jauhoista voi korvata gluteenittomilla jauhoilla, mutta voi taikinan tehdä kokonaankin tattarilla. Blinit voi paistaa pienellä blini- tai ohukaispannunnulla, mutta paistamista nopeuttaa hurjasti, jos tekee niistä isoja "lettuja" paistinpannulla. Viime vuonna kokeilin bliniä pannukakun muodossa pellillä paistettuna, mutta siihen en ihastunut. Siitä kun puuttui tuo voin paistamisessa tuoma rasva. 

Blinien paras puoli on mielestäni niiden mutkattomuus. Blinit voi paistaa valmiiksi ja lämmittää uunissa juuri ennen tarjoilua. Pöytään voi kasata erilaisia täytteitä, joita jokainen ruokailija voi ottaa oman mielensä mukaan. Meidän bliniemme täytteinä on usein mätiä, smetanaa ja punasipulia, suolakurkkuja ja hunajaa, katka- tai jokirapuja, perunasalaattia, sienisalaattia, graavi- tai kylmäsavulohta, kalatahnaa, hummusta, raejuustoa - vai mielikuvitus on rajana.

Taikina on oikeastaan aika helppo valmistaa, vaikka sen tekemiseen pitääkin varata aikaa. Jos oikein hyvin suunnittelee, voi taikinan laittaa alulle jo edellisenä iltana ja jättää muhimaan jääkaappiin. Mutta kyllä blinitaikina nousee ja valmistuu ihan muutamassa tunnissakin.

Raaka-aineet ovat yksinkertaiset: hiivaa, maitoa, munia, suolaa, voita ja tattarijauhoja. Minä tein blinitaikinan tänä vuonna tällä ohjeella:

Gluteenittomat blinit

5 dl maitoa

25 g hiivaa

2,5 dl tattarijauhoja

1 1/4 dl gluteenitonta jauhoseosta

3 keltuaista

200 g kermaviiliä

3 valkuaista

½ tl suolaa

Paistamiseen: voita

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon isossa kulhossa, sillä taikina kohoaa runsaasti. Vatkaa tattari- ja gluteenittomat jauhot joukkoon. Anna kohota huoneenlämmössä tunnin ajan.

Lisää taikinaan keltuaiset, kermaviili ja suola. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja yhdistä taikinaan varovasti nostellen.

Paista blinit ohukais- tai paistinpannulla molemmin puolin.

Voit paistaa kaikki blinit kerralla valmiiksi ja pitää ne lämpiminä 100-asteisessa uunissa ennen ruokailua.