Olet täällä

0

Teksti Ann-Mari

Huhtikuun alussa  5.-6.4. järjestetään taas erikoisruokavalioihin keskittyvä Lautasella-tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa. Olethan tulossa tapahtumaan? Me menemme sinne koko perheen voimin!

Tuosta yllä olevasta kuvasta näkyy hyvin, miten monipuolinen tapahtuma on tiedossa. Lautasella-tapahtumassa pääsee tutustumaan moneen eri aihealueeseen samalla kertaa. Meidän perheelle messut tarjoavat todella mielenkiintoisen kokonaisuuden, jossa on jokaiselle jotakin.

Gluteeniton elämä on tietenkin meille ykkönen. Osastoilla pääsee tutustumaan ja maistelemaan tuoteuutuuksia, saa hyviä vinkkejä gluteenittomaan ruoanlaittoon ja pääsee kuulemaan arvokasta tietoa keliakian ympäriltä.

Näytöskeittiöiden annista minua kiinnostaa erityisesti perjantaina klo 13 oleva Hellapoliisi Kati Jaakosen ja Marjo Kauppilan esitys Gluteenittoman juhlan aika.

Nämäkin kiinnostavat:

Perjantaina Lautasella-lavalla klo 11 Markku Mäki: Lääkehoito keliakiaan - Voiko keliaakikko syödä ruisleipää tulevaisuudessa?

Lauantaina tietoiskulavalla klo 11.40 Eliisa Girsen ja Henna Lehikoinen: 5 väitettä gluteenittomuudesta - tarua vai totta?

Lauantaina tietoiskulavalla klo 14 Jonna Nurminen: Hyvää arkea ruokarajoitteista huolimatta 

Mitä muuta tapahtumasta löytyy? Miestäni kiinnostaa erityisesti FODMAP, josta saa lisätietoa tietoiskulavalla perjantaina klo 13.40 ja lauantaina klo 15. 

Tyttäremme kiertää tapahtumassa varmasti kaikki Vegaaniruokavalio- ja Raakaruoka-osastot. Vegaaniruokavaliosta saa hyvin lisätietoa tietoiskulavalla lauantaina klo 11.20: Miten ja miksi vegaaniksi? sekä klo 16: Vaihtaisinko vegeen?

Tässä vain pieni poiminta tapahtuman mielenkiintoisista esityksistä, käy katsomassa tarkempi ohjelma Lautasella-tapahtuman nettisivuilta.

Ja tule lauantaina tapaamaan meitä Suunnan bloggaajia Keliakialiiton pisteessä klo 14.30-15.30, nähdään siellä!


1

Menin ensimmäiseen tähystykseeni veriarvojen perusteella lähes varmana keliakiadignoosistani. Yllätys oli, että lähdin sieltä keliakiadiagnoosin kanssa eikä koepalojen vastauksia tarvinnut odottaa. Lääkäri ohjeisti aloittamaan elinikäisen gluteenittoman ruokavalion heti. Minun piti makustella asiaa. Minä keliaakikko? Oli torstaipäivä. Annoin itselleni loppuviikon aikaa tottua ajatukseen ja nauttia sellaisesta, mistä en kohta enää saisi nauttia.

 

Perjantaina oli lukion vuosikurssin tapaaminen. Join olutta ja söin pizzaa nautiskellen. Lauantaina vedin pussin lakua. Sunnuntai-iltana pistin ruispuikulat leivänpaahtimeen, voitelin ne ja söin ihanat, rapsakat puikulat lämpiminä - kaikella hartaudella. Viimeisen kerran. Hyvästellen. Tippa linssissä. Huvittuneena omasta reaktiostani.

 

Keliaakikko olen ollut reilut puolitoista vuotta. Sinä aikana olen tajunnut ettei viimeisten ruisleipien syömisen aiheuttama reaktio ollutkaan niin huvittava. Tiedän, mistä ravintolasta saan takuuvarmasti hyvää gluteenitonta pizzaa. Hyvää gluteenitonta pizzaa osaamme tehdä kotonakin. Saan edelleen nauttia mieluisaa kylmää olutta riittävästi (vaikkakin rajoitetusti). Karkkihyllystäkin olen löytänyt sen taivaallisen hyvän lakupatukan. Mutta ruisleipää mä en saa. Todennäköisesti en enää ikinä.