Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
111

Teksti Ann-Mari

Vaikka olet kuinka tarkkana keliakian ja gluteenittomuuden kanssa, et luultavasti voi välttyä virheiltä. Gluteenia voi tulla syötyä vahingossa, vaikka kuinka sitä yrittäisit välttää. Virheitä sattuu kaikille. Lapsikeliaakikot saattavat saada koulussa tai kaverisynttäreillä vahingossa gluteenia sisältävää ruokaa tai leivonnaisia. Lounasravintolan merkinnät voivat johtaa harhaan, ja gluteenittomaksi merkitty ruoka sisältääkin gluteenia.

Silmä ei aina kerro, mitä ruokaa suuhusi olet laittamassa. Karkit, ranskanperunat, liemijauheet - siinä vain muutamia esimerkkejä niistä ruoka-aineista, joiden sisältämää gluteenia et voi silmillä tai edes makuaistilla havaita.

Miten sitten voi olla varma siitä, ettei ruoka sisällä gluteenia?

Et voikaan, jollet kysy, varmista ja tulpavarmista - loppuelämäsi. Niin tekee moni - ja niin uskoin itsekin tekeväni.

Keliakia on osa arkea

Keliakia on ollut meidän perheessämme ruokailua määrittävä tekijä jo viidentoista vuoden ajan. Silloin nelivuotiaalla tyttärellämme todettiin keliakia. Keliakia on niin selkeä osa arkeamme, että on tullut ehkä jo liiankin arkiseksi.

Tällä tarkoitan sitä, että ote voi joskus lipsua. Tahallista lipsuminen ei missään nimessä ole: koko perhe on erittäin sitoutunut tarkistamaan tutuistakin ruoka-aineista niiden sisällön, kontaminaation vaara on minimoitu ja turhia riskejä ei oteta. Oma levite, gluteenittomien ruoka-aineiden hylly ja puhtaat astiat ovat taanneet sen, että vuosiin meillä ei ole tapahtunut gluteenittomuuteen liittyvää virhettä. 

Virheostos - ja syyllisyyden tunne

Uudet ruoka-aineet tekevät aina kepposia. Näin on käynyt meillä erityisesti uusien proteeninlähteiden kanssa. 

Olemme pikkuhiljaa siirtyneet kasvispainotteiseen ruoanlaittoon ja käytämme lihan sijasta muita proteeninlähteitä. Koska toinen tyttäristämme ei ole keliaakikko, on häntä varten jääkaapissa usein nyhtökauraa. Siksi aivoni eivät tehneet minkäänlaista hälytystä, kun ostin koko perheen fajitas-ateriaa varten rasiallisen nyhtökauraa. Ajattelin, että siitä sitä saadaan kätevästi jauhelihalle korviketta koko perheelle.

Tiesinhän minä, että nyhtökaura ei ole gluteenitonta. Virhe mikä virhe.

Söimme maukkaat fajitakset, eikä kukaan huomannut mitään erikoista ruokailun aikana, eikä sen jälkeen. Vasta seuraavana päivänä tyttäreni huomasi muovijätteen seassa nyhtökaurapakkauksen, ja tajusimme mitä oli tapahtunut. 

Vaikka tyttäreni normaalisti reagoi vatsallaan gluteenia sisältäneen ruokailun jälkeen, ei nyhtökaura aiheuttanut hänelle oireita. Mistä se johtui, sitä en tiedä. Mutta en halua kokeilla samaa uudestaan. Kerran tehdystä virheestä tuli itselleni niin huono olo.