Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
0

Teksti Ann-Mari

Aamut ovat varmasti useassa perheessä niitä arjen kompastuskiviä. Asiat pitäisi saada tehtyä minuutin tarkkuudella, muutoin bussi tai juna jättää ja myöhästyminen koulusta tai töistä on valitettava tosiasia.

Eilen Kaisan kohdalle osui tällainen haastava aamu. Syitä oli useita, eikä vähäisimpänä se, että minulla on oli vapaapäivä ja siksi nukuin pidempään. Normaaliaamuina valmistan Kaisalle ja miehelleni aamupuuron, mutta nyt puuron valmistaminen jäi Kaisan kontolle.

Ilmeisesti joitakin muitakin haasteita oli matkassa ollut, sillä heräsin siihen, kun kuulin mieheni sanovan, että meidän perheessä ei ole tapana ottaa puurolautasta mukaan autoon. No ei ole ei. Ehdin nähdä, miten Kaisa lusikoi hätäisesti muutaman lusikallisen puuroa, mutta joutui jättämään sen kesken ja säntäämään autoon. Leivät hän oli onneksi ehtinyt syödä.

Siinä sitten jäi miltei täysi puurolautasellinen pöydälle. 

Mutta ei hätää, puurohan oli oiva pohja leivän tekoon. Heitin sekaan vähän gluteenittomia jauhoja ja kuivahiivaa, ihan summamutikalla, ja heitin leivän kohottamisen jälkeen uuniin. Niin oli koulusta palaavalla tytöllä sitten aamuinen puuro leivän muodossa odottamassa. 

 


Anonymous (ei varmistettu)
0

Gluteeniton arki on sujunut niin mukavasti nyt, että ei ole tullut edes mieleen gluteenittomuuteen liittyviä bloggausaiheita. Suunnan bloggaajien kesken meillä on arkiruokahaaste, mutta siihenkään en ole saanut tartuttua, koska gluteenittomuus on niin tuttua ja arkea, että ei edes keksi sen kummempaa vinkkiä. Ei mitään ihmeellistä!

Hirveän moni ruoka on luonnostaan gluteeniton. Gluteenittomuus on kotona hirveän helppoa.

Jos ohjeessa lukee vaikka vehnäjauho, vaihda se gluteenittomaan vaaleaan jauhoon. Jos korppujauho, vaihda gluteenittomaan korppujauhoon. Tarkista soija, liemikuutiot, mausteseokset. Lue kaikki tuoteselostukset ja opi ymmärtämään, mitä pakkausmerkinnät tarkoittavat (että opit, hanki Keliakialiiton Pakkausmerkinnät-opas). Osta tai leivo gluteenittomat leivät ja pullat. Käytä eri levitettä kuin gluteenileipää voitelevat. Käytä eri leikkuulautaa, leipäveistä ja leivinliinaa. 

Pidä huolta, että astiat, kulhot ja ottimet ovat puhtaita. Ota selvää, kysele, hae vertaistukea Keliakialiiton ja nettiryhmien kautta.

Suurin osa ruuista on meillä sellaisia, jotka käyvät kaikille. Yhtenä iltana teimme esimerkiksi thai-kanakeittoa, johon tulee muun muassa kanaa, kookosmaitoa, korianteria, punacurrytahnaa, limeä, kaffirlimen lehtiä ja paprikaa.

Hyviä ja varmasti onnistuvia gluteenittomia reseptejä olen löytänyt Pörden keittiössä -blogista. Kannattaa tutustua! Tänään tein tällä ohjeella pullia ja onnistui hyvin!

Mikäs sen parempi tapa nauttia sunnuntaista kuin pullia syöden! Mukavaa alkavaa viikkoa!

#gluteenitonarkiruoka #gluteenittomatsafkat

 

 

 

 

 

 

 


Anonymous (ei varmistettu)
2

Kun saimme noin kuusi vuotta sitten tietää, että tyttärellämme on keliakia, mylläsin muutamassa hetkessä keittiömme uuteen aikaan. Lahjoitin vehnäjauhot ja makaronit naapuriin, ja hankin tilalle kaksin verroin gluteenittomia vaihtoehtoja. Se oli kerrasta poikki. Toki perheessämme syödään edelleen myös gluteenileipää ja -muroja, mutta leivomme ja laitamme itse vain gluteenitonta ruokaa. (No, tästä poikkeuksena keitämme kyllä myös normipuuroa ja radikaalin alun jälkeen toisinaan myös perusmakaronia.) Halusin kuitenkin kertarysäyksellä opetella uusille tavoille.

Ostin tyhjän muistikirjan ruokaohjeita varten. Sama kirja on käytössä edelleen. Ohjeista ylivoimaisesti käytetyin on ollut ensimmäiselle sivulle kirjattu perunarieskojen ohje. Se on laiskan leipurin unelma!

Ohje on ollut myös epätoivoisen leipurin unelma. Sokeriset leipomukset menevät kyllä täydestä, harva ehkä arvaakaan syövänsä gluteenitonta. Mutta leipä. Voihan leipä! Olen laiska ja epätoivoinen leipuri. Gluteeniton leipä on minun leipomanani usein vain melkein leipää, mutta gluteenittomat perunarieskat onnistuvat aina!

Yksi ikävimpiä tilanteita keittiössä on se, kun joku lapsista haluaa syödä Adalmiinalta jääneen gluteenittoman leivänjämän, ja reaktio on kovaääninen yäk. (Näissä tilanteissa syön jämän usein itse ja totean, kuinka ihanaa on, kun minullekin jää vähän.)

Mutta gluteenittomat perunarieskat maistuvat jokaiselle! On ihana katsoa, kun kaikki lapset syövät samaa leipää. Yhteinen leipä yhdistää. Uskon, että nämä tilanteet ovat merkityksellisiä myös Adalmiinalle.

En muuten muistanut laisinkaan, mistä olin rieskaohjeen löytänyt. Selvitin asiaa googlettamalla, ja hakukone ohjasi minut Keliakialiiton sivulle! Minnepä muualle sitä gluteenittoman elämän ensimetreillä ihminen menisikään? Lämmin kiitos ohjeesta, ja kaikesta muustakin avusta ja tuesta, Keliakialiitto! (Ohje löytyy täältä, klik!)

Millainen leipuri sinä olet?


Sivut