Olet täällä

Anonymous (ei varmistettu)
10

Ensi vuoden alusta hallitus on leikkaamassa pois keliakiakorvauksen, joka on huimat 23,60 kuussa. Mutta vain yli 16-vuotiailta. Kaksi lausetta ja kolme epäkohtaa.

 

Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoitokeino, siis lääke, on ehdoton elinikäinen ruokavalio. Oli ikä mikä tahansa.

Miksei kaikkien muidenkin lääkkeiden korvauksia leikata nollaan samantien? Miksi juuri keliakia? Hoitamaton tai huonosti hoidettu keliakia on erinomainen pohjustus monille sairauksille, jotka rasittavat kansanterveyttä ja kukkaroa, niin sairastavan kuin valtion.

Miksi juuri keliakiakorvaus otetaan pois? Miksei esimerkiksi diabeteslääkkeiden korvausta nollata? Tähän haluan vastauksen. Minimaalinen osa suomalaisista saa ruokavaliokorvausta. Vuositasolla tämä tarkoittaa 9,6 miljoonaa euroa.

 

Valtaosa keliaakikoista on diagnosoimatta. He odottavat jonossa diabetes-kokeisiin, jonottavat apteekissa rautatabletteja ja kuulevat lääkärin vastaanotolla: ”Ei sinulla voi olla keliakiaa, kun suvussa ei ole”.

He piikittävät itseensä insuliinia, kärsivät lukuisista sairauksista, jotka ovat raja-arvoilla eli varmaa diagnoosia ei saada. Vängätään ja vängätään. Hoitomaton keliakia aiheuttaa myös masennusta, uupumusta ja lukuisia eri kiputiloja, joiden oireita hoidetaan kipulääkkeitä, masennuslääkkeillä, sillä ja tällä lääkkeellä.

Kaikki tämä, koska suolisto sairastaa, muttei suostuta tutkimaan.

Yksi pieni muutos ruokavaliossa ja niin moni voisi paremmin. Lääkekulut romahtavat, terveys paranee, siinä samassa ihmisen psykofyysinen hyvinvointi. Yksi pieni muutos ruokavaliokorvauksessa ja joudun todella pohtimaan, onko minulla varaa hoitaa sairauttani? Onko minulla varaa olla hoitamatta?

Ennen keliakiadiagnoosia minulla kului helposti 600–700 euroa vuodessa lääkkeisiin. Käytin terveyskeskuksen palveluita useamman sadan euron edestä pahimpina vuosina.

Entä nyt, kun olen hoitanut sairauttani? Lääkekulut ovat sadan euron pintaan. Terveyskeskuksessa käyn kerran tai pari vuodessa. Ja tämä laajalti sen ansiosta, että saan 23,60 euroa kuussa, jotta minulla on varaa hoitaa sairauttani.

Niin, vielä toistaiseksi. Vielä puolen vuoden ajan.

 

Mitä sitten? 23,60 euroa kuussa jää saamatta. Pieni summa, mutta merkittävä osa sitä, että pystyn ostamaan ”minun” leipääni, joka maksaa 4,50 euroa per 500 g.

Missä on se hyvinvointiyhteiskunta, jos kuulen puhuttavan? Missä on tasa-arvon jäänteet, josta kuulen enää tämän jälkeen huhuttavan.

Yksi sairaus ei ole ylitse muiden, muttei myöskään alitse muiden. Niin ei myöskään pidä sairauden korvaamisen kanssa. Jos ruokavaliokorvaus otetaan pois, oletan, että seuraavaksi napsaistaan pois kaikkien muidenkin korvaukset.

Ystäväni, joka on diabeetikko sekä epileptikko pelkää tätä skenaariota. Hänellä tulisi lääkekuluja vuodessa arviolta 1600 euroa lisää. Hän odottaa kauhulla, milloin tämä tapahtuu. Minun skenaarioni tapahtuu 1.1.2016, jos emme vaadi muutosta, jos emme tee muutosta.

Niin ja se kolmas epäkohta. Miksi ruokavaliokorvaus poistetaan vain yli 16-vuotiailta? Onko tämä osa lapsiperheiden paapomista Suomessa? Olettaako hallitus todella, että kaikki yli 16-vuotiaat ovat kokopäivätyössä eikä 23,60 euroa kuussa kirpaise lainkaan?

Onneksi on Keliakialiitto, joka pitää meidän puolta. He julkaisivat eilen illalla oman vastauksensa asiaan ja julkaisivat samalla adressin ruokavaliokorvauksen puolesta. Allekirjoituksia on tullut jo yli tuhat!

Minä allekirjoitan aloitteen, teethän sinäkin saman?

 

Lue myös Hannan kirjoitus aiheesta.

Kommentit

Kirjoittajalla on pointti hukassa,jos harmittelee sitä ettei keliakiaa sairastavalta lapselta rahallinen tuki poistu kuten aikuisilla.Kirjoittajan mielestä tämä on lapsiperheiden paapomista.Tällsinen itsekeskeinen kirjoittelu aiheuttaa minussa vain myötähäpeää!
Alle 16-vuotiaat eivät saa keliakiasta johtuvaa ruokavalio korvausta. Mitä tuohon itse keskeisyyteen tulee, niin pieni esimerkki: Oletus että sairastat vakavaa sairautta, olkoon se vaikka syöpä. Lääkkeet maksaa sinulle kuukaudessa 180e, tämä on hyväksyttävää kun kyse vakavasta sairaudesta. Tiedossa noin 10kk hoitoaika. Varmuutta tervehtymisestä ei ole. Saat tiedon että kelakorvaukset lääkityksestäsi on lopetettu, eli nyt maksatkin 1800e/kk lääkityksestä. Toivottavasti jokainen ymmärtää tämän asian ytimen, eli samanlainen myrsky ellei jopa kovempi syntyisi aivan varmasti jos leikattaisi esim, diapeetikon tai syöpä potilaan kelakorvaukset nolliin. Erona näissä sairauksissa on se ettei keliaakikolle ole täsmä lääkitystä, se on ehdoton ruokavalio.(Ymmärtääkseni ruoka ei ole halpaa suomessa, saatikka gluteeniton joka saattaa olla jopa 9 kertaa kalliimpaa) Hoitamaton keliakia voi johtaa suurella tod.näkösyydellä näihin edellä mainittuihin sairauksiin tai moniin muihin, jolloin kuluja syntyy myös valtiolle. Edellä mainitut luvut eivät ole millään tavalla faktaa, vaan täysin tuulesta temmattuja esimerkki lukuja. Ja huomioitavaa on että ruoka valio korvaus tällä hetkellä on n.25% todellisista kuluista, kun yleisesti kela korvaukset taitavat olla luokkaa 50-80%.
Kiitos kommentoista. Pääasia, että teksti herätti tunteita. Minä koen tämän hyvin vääränä keliaakikkoja kohtaan, jos tuki poistetaan vain osalta sairastavia. Yksi vakava sairaus ei ole toista ali- tai yliarvoisempi, eikä sitä tule kohdalla muulla tavalla. Kiitos kuin luitte tekstin ja kommentoitte. Jokainenhan kokee varmasti, että tätä ja tuota paapotaan enemmän kuin tätä ja tuota, ja tämä on minun mielipiteeni. Toki, olisin voinut jättää tuon kommentin pois, mutta sinne se meni.
Ja alle 16-vuotiaiden tuki menee huoltajalle. Se on huomattavasti suurempi kuin yli 16-vuotiaiden yli hieman yli 90 euroa.
Alle 16-vuotias ei saa keliakiakorvausta vaan hänen huoltajilleen maksetaan sairaan lapsen hoitotukea eli vammaistukea n.90€ kuussa..
Essillä aivan loistava kirjoitus! Tämänkaltaisia kannanottoja tarvitaan ja tässä käydään myös niitä sairauksia,mitkä läheisesti ovat osa meidänkin elämää! Lääkehoitoja löytyy muihin sairauksiin ja niihin saadaan korvausta, mutta ruokalääkkeesemme emme saa! Kiitos Essi!
Kiitos suuresti Sirpa! Hienoa, että löysit tekstin ytimen. Minun mielestäni ruokavalio ja elintavat muutoinkin, ovat ykköslääke kaikkeen. Ja sitä tulee kannustaa ja tukea kaikin tavoin. Toki on monia sairauksia, joissa lääkkeet ovat pakollisia, mutta terveellinen ruokavalio ja elämä auttaa niidenkin vaikutusta.
Oon pienituloinen kolmen lapsen äiti ja keskimmäinen lapsi sairastaa diabetestä sekä keliakiaa. Koen että vammaistuesta on huomattava apu parhaaseen mahdolliseen hoitoon, vaikka itsessään keliakiaan ei tukea tulekaan vaan menee samaan piikkiin diabeteksen kanssa. Näiden kahden sairauden hoitoa ei voi verrata keskenään kuten sinä alussa kun mietit miksei insuliinin korvausta katkaista. Diabeteksen hetkellinen laiminlyönti kun voi olla kovin kohtalokas. Ja toisekseen kun elän tässä tätä arkea leipoen itse leivät ja ruokavalion ollessa hyvin tarkka kaiken syömisen suhteen niin ärsyynnyin todella tuosta lapsi perheiden paapomis kommentista. Jos saisin itse valittaa tai olla valittamatta vammaistuen saamisesta ilman parempaa tietoa hoidon rankkuudesta niin olisin hiljaa. Toki on todella surkea juttu että ruokavalio korvaus poistetaan, mutta en sitä lähtisi vertaamaan näihin mihin olet niitä verrannut. Aikuisella kuitenkin on helpompi gluteenitonta noudattaa ja ymmärtää kuin lapsella. Ja mitä diabetekseen tulee niin jokainen sitä sairastava on oikeutettu parhaaseen mahdolliseen tukeen ja osoittaa todella itsekkyyttä miettiä miksi tähän tukea saa mutta aikuisilta poistetaan ruokavaliokorvaus. Nämä kaksi kun hoidettavuudeltaan on todella eri planeetoilta!!
Onhan se perkele törkeää kun osaa saa keliakiakorvausta ja osa ei.Eihän se alle 16vuotias edes syö paljoa.Saahan sillä 90e aika monta gluteenitonta leipää.Ja meneekö korvaus todella lapsen hyväksi.Keliakialiitossa vaan lisätään toimihenkilöitä.Kreikassakin korvaus on 100e.Kuulin että keliakialiitosta olisi tullut ehdotus ruokavalion poistamisesta.Mitenkähän moni liitossa sairastaa keliakiaa.
Jospa se nälkä lähtisi kun tehdään mielikuva harjoituksia.Suomi ainoa pohjoismaa missä ei makseta keliakiakorvausta kaikille.Hävetkää Suomen hallitus.Mitähän se keliakialiitto tekee meidän hyväksi.Jos ei tätä asiaa saada hoidetuksi.

Lisää uusi kommentti