Olet täällä

65

"Tuo voi liittyä keliakiaan."

"Kuinka tarkka olet sun ruokavaliossa?"

"Laitetaan tuo nyt keliakian piikkiin."

Mikään muu ei saa minun päätäni kiehumaan yhtälailla kuin nuo kommentit. Etenkin silloin, kun tiedän ettei kyseessä tosiaan ole keliakia vatsakipu. Monesti epäillään kuinka tarkasti noudatan diettiä tai olenko vahingossa kuitenkin syönyt jotain väärää. Mutta, kyllä minä sitä diettiä noudatan ja hyvin noudatankin. Olen todella tarkka. Samoin poikaystäväni. 

Meidän taloudessa minä hoidan tuotteiden järjestelyn niin ettei minkään näköistä kontaminaatiota pääse tapahtumaan. Poikaystäväni pitää huolen puhtaudesta ja tarkkuudesta. Hoitajan ammatista on hyvinkin paljon hyötyä, sillä sairaalassa on pakko olla tarkka ja niin kuin sanonta menee, keliaakikon on pakko olla sairaan tarkka.

Ymmärrän toki lääkäreiden näkökulman, sillä sehän olisi kaikista helpoin ratkaisu selittämättömille vatsakivuille. Varmasti myös on keliaakikoita, jotka eivät piittaa ruokavaliostaan yhtä paljon kuin esimerkiksi minä. Asia on vain niin, että minä en kuulu niihin piittaamattomiin. Se nähtiin nyt, kun minulta otettiin viime viikolla vasta-aineet ja tulokset olivat selvästi alle rajan. Onneksi kuitenkin tämänhetkinen lääkärini lupasi hoitaa vatsakipu asiani loppuun saakka, mikäli vasta-aineet olisivat kunnossa. Nyt toivon pääseväni tähystykseen (kolonskopiaan, kyllä..), sillä tämä ei ole normaalia. 

Toivon todella, että muille ei tapahdu näin. Pitäkää siitä huoli mikäli tunnistatte oman keliakia vatsakipunne ja olette varmoja ettei kyseinen kiputila liity keliakiaan. Itse olen liian myöntyväinen tietyissä tilanteissa ja jään hiljaa sanomaan "niimpä kai..."  Ehkä tämä auttaa jotakuta tulevaisuudessa ennemmin tai myöhemmin ennaltaehkäisemään sitä vähättelyä mitä minä olen kohdannut.

Tästä viisaampana ja henkisesti kevyempänä toivotan kaikille mahtavaa juhannusta!


41

TANKOPARSA

Paketti tankoparsaa
Suolaa
Mustapippuria
Sitruunamehua

Laita uuni 225 asteeseen.

Ensin katkaisin parsoista kovat päät taivuttamalla parsaa. Parsa katkeaa oikeasta kohdasta.
Tämän jälkeen Laitoin parsat pellille, päälle suolaa, pippuria ja öljyä.
Tämän jälkeen uunissa noin 10-15 minuuttia.
Paiston jälkeen parsojen päälle voi laittaa vielä sitruuna mehua.
Resepti täältä.TUMMA RIISI

4 annosta

Vettä 7 dl
Riisiä 3 dl
Suolaa ½ t
Lisää riisi ja suola kiehuvaan veteen.
Sekoita. Keitä hiljalleen kannen alla n. 35–40 minuuttia.
 
BATAATTIRANSKALAISET


bataattia 1 kg
oliiviöljyä 2 rkl

MAUSTESEOS

paprikajauhoja 1 tl
sipulijauhetta 1 tl
sokeria 1 tl
suolaa 1 tl
pippuria 1 tl
 
Kuori ja leikkaa bataatit ranskalaisiksi. Saa olla aika iso kokoisia, sillä ne kutistuvat uunissa. Muista kuitenkin leikata bataatit suurinpiirtein saman kokoisiksi, jotta paistuvat tasaisesti.
Huuhtele bataattiranskalaiset hyvin, jotta tärkkelys häviää bataatin pinnalta. Kuivata pyyhkeen päällä huolellisesti.  Laita pussiin ja oliiviöljyä perään.
Sekoita maustehässäkkä kupissa ja kaada pussiin. Ravista reippaasti. Kaada bataattiranskalaiset pellille leivinpaperin päälle mahdollisimman irtonaisiksi.
Paista bataattiranskalaisia 225 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, niin että ranskalaiset alkavat jo hiukan mustua ja pinta on rapea. 
Tunnisteet: 
resepti

41

Moikka! Paljon on ehtinyt tapahtua. Mulle saapui uusi kamera, mikä onkin saanut minut hyvin kiireiseksi valokuvaajaksi. Samoin valmistuneet ylioppilaat. Lisäksi olen muuttanut ensimmäiseen omaan asuntooni. Lopetin päivälukion ja lähdin lukemaan pitkää matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa aikuislukioon. Olen kokenut mystisiä ja voimakkaita vatsakipuja. Maannut ambulanssin saattelemana seurannassa. Nyt jännitetään tuloksia ja hoitoa. Leikkaus ei minua kiinnostaisi sitten pätkän vertaa!​ Herkkulakossa olen ollut nyt myös puoli vuotta. Tässä lyhkäisyydessään minun kuulumiseni.

Kävimme J:n kanssa paljon kohua herättäneessä Burger Kingissä. Tenttasin tiukasti, mikä aterioista oli gluteeniton. Lopputulema oli Whopper purilainen. Siitäkin he sanoivat tietysti niinkuin asiaan kuuluu, gluteenittomat tuotteet valmistetaan samassa keittiössä tavallisten tuotteiden kanssa, joten emme voi taata täyttä gluteenittomuutta. Kassan työntekijä käytti hauskaa termiä, jos on paha gluteeni-allergia niin voi saada oireita. (Kyllä, söin punaista lihaa, tälläiset kerran kahdessa kuukaudessa tapahtuvat poikkeukset on mulle sallittuja.)

Mietin mielessäni, että jaahas. Kyllähän meidänkin keittiössä on samoja myslejä ja samaa leipää. Minun ruokani valmistetaan samassa tilassa tavallisen ruoan kanssa. Toki meillä ruoat säilytetään erikseen toisistaan. Nauratti termi gluteeni-allergia. Faktahan se on, että kaikki eivät tästä meidän keliakiasta tiedä. Eivät välttämättä edes ravintolan työntekijät. 

Tämä sai minut miettimään kuinka hyvin ravintoloissa pidetään meistä kuitenkin huolta. Mulle on tehty Amarillossa yksilöity ateria kaikkien toiveideni mukaisesti ja vielä jaksettu huomioida gluteenittomuus. Monissa ruokapaikoissa koen itseni kunniavieraaksi saamani huomion perusteella. Olen usein saanut kiitellä ravintolan työntekijöitä hyvin yksilöllisestä palvelusta. Tottakai poikkeuksiakin on, mutta pääsääntöisesti palvelu on ollut ensiluokkaista.

Viimeviikolla olin EA3-kurssilla Nynäisissä ja siellä ruokailu nosti kylmät väreet kyllä minun niskaani. Gluteenittomille leiville ei ollut omia margariineja ja ruoka pidettiin aivan normaalien ruokien vieressä. Jouduin usein kyselemään vielä mikä kaikki oli gluteenitonta ja kertomaan tarpeestani omaan margariiniin. Loppuviikosta moni asia oli jo paremmin, tietysti pieniä huomioitavia kohteita tuli vielä, mutta parhaansa he selkeästi tekivät. 

 

Tunnisteet: 
ravintolakeittiö