Olet täällä

125

Morjens!

Kevät on koetellut meitä tänä vuonna enemmän kuin kukaan olisi voinut kuvitellakaan. Poikkeusolot ovat saaneet jokaisen pysymään kotona aiempaa ahkerammin ja se näkyy myös ruokailutottumuksissa. Kotona tulee syötyä paljon enemmän ja itse olen ainakin huomannut, kuinka samojen bravuuriaterioiden tekeminen viikosta toiseen ei enää toimi. Nyt jos koskaan on aikaa kokeilla laittaa lautaselle jotakin uutta!

Vuoden alussa tein itselleni epävirallisen uudenvuodenlupauksen, jota olin halunnut kokeilla jo pitkään: vähentäisin punaisen lihan syöntiä ja ostamista sekä painottaisin enempi kasvispitoiseen ruokailuun! En ole siis jättänyt lihansyöntiä täysin, vaan korvannut paljon liha- ja eläinperäisiä tuotteita kasvisvaihtoehdoilla.

Helpoilla muutoksilla parempaa ruokaa

Voin ylpeänä sanoa, että olen toteuttanut tätä varsin onnistuneesti. En ole ostanut kotiin kertaakaan punaista lihaa tämän vuoden aikana, vaan olen etsinyt vaihtoehtoisia, lihan korvaavia tuotteita käytettäväksi. Nykyään tomaatti-jauhelihakastikkeessani ei olekaan naudanlihaa vaan härkistä. Härkis® on härkäpavuista valmistettu tuote, joka muistuttaa maultaan ja käyttöominaisuuksiltaan kypsennettyä jauhelihaa. Se on myös heti käyttövalmis tuote, joka soveltuu erinomaisesti myös vegaaniseen ja gluteenittomaan ruokavalioon. (Rantanen 2016). Härkis® on helppokäyttöinen ja loistava valinta lihatuotteiden korvaamiseksi arkiruokailussa. Kannattaa kokeilla myös härkispizzaa tai Chili con vegeä. Voin luvata, että eroa jauhelihaan tuskin huomaa!

Toinen merkittävä muutos, jonka tein samassa yhteydessä, oli tavallisen, maustamattoman jogurtin vaihtaminen soijajogurttiin. Olen huomannut, että vaihto on auttanut esim. ihon puhtauteen sekä kevyempään oloon. Soijajogurtti voi tuntua rakenteeltaan aluksi erikoiselta, mutta siihen tottuu nopeasti. Näidenkin valikoima on suuri marketeissa ja erilaisia variaatioita onkin lukuisia. Itse olen suosinut runsasproteiinista, maustamatonta soijajogurttia. Joukkoon lisään useimmiten pellavarouhetta ja/tai tuoreita hedelmiä. Soija toimii myös hyvin monipuolisesti, kannattaa myös vaihtelun vuoksi kokeilla perinteisen kanakastikkeen sijasta soijasuikaleita.

Varo seitania

Kasvisruokavalioon panostaessa tulee väkisinkin törmänneeksi seitaniin. Mistä on kyse? Seitan on lihankaltainen kasviproteiini, joka valmistetaan vehnägluteenista. Sen valmistukseen käytetään valmiiden gluteenijauhojen lisäksi kikhernejauhoja, mausteita, öljyä ja vettä. (K-ruoka). Seitania käytetään paljon esimerkiksi kebablihan, paistin tai joulukinkun kasviskorvikkeena. Sitä näkee useasti myös salaattipöydissä ja lounasravintoloissa. Kiinnitä äärimmäisen tarkkaan huomiota, sillä vaikka seitan näyttää hyvältä ja hämää uskomaan sitä gluteenittomaksi, älä lappaa sitä omalle lautasellesi, jos noudatat gluteenitonta ruokavaliota. Allekirjoittanut nimittäin saattoi aikoinaan tehdä tämän virheen, en suosittele.

Tsemppiä kaikille tähän poikkeusaikaan! Muistetaan pysyä kotona!

-Kasper

 

Lähteet:

Rantanen, T. 2016. Härkis on kasviperäinen vastine jauhelihalle. Yhteishyvä. Viitattu 7.4.2020 https://yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/harkis-on-kasviperainen-vastine-jauhelihalle/article-794850

K-Ruoka. Mitä on seitan? Viitattu 7.4.2020 https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/arki/mita-on-seitan