Olet täällä

42

Moikka pitkästä aikaa!

Edellisestä postauksestani on kulunut jo aika kauan, joten paljon on ehtinyt tapahtua tässä välissä. Uudet kuviot uudessa kotikaupungissa pyörähtivät käyntiin viime syksynä ja tämän kevään tavoitteena on valmistua medianomiksi ammattikorkeakoulusta. Joten hommaa riittää!

En kuitenkaan ajatellut jauhaa mun koulutehtävistä, vaan taannoisesta Pariisin matkastani. Pariisissa vietin viisi mukavaa päivää vaihdosta saamani ystävän luona. Hain ensin reissulle vauhtia Lontoosta, josta otin EuroStar -suurnopeusjunan Pariisiin. Niille, jotka eivät tiedä, kyseessä on eurojuna, joka Kanaalitunnelin kautta kulkee myös Brysseliin, Marseilleen ja Bourg Saint-Mauriceen. Suosittelen EuroStar -junaa matkustusvaihtoehtoa pelkästään jo kokemuksena. Juna on hyvä vaihtoehto myös niille, jotka eivät halua suosia lentomatkustamista. Junamatka Lontoosta Pariisiin kesti reilun kaksi tuntia, ja se on myös edullisin vaihtoehto ajoissa matkan varanneille. Itselleni osui vähän huono päivä matkustamiselle, sillä kaikki junat olivat tuntikausia myöhässä ja liikkeelle lähdössä oli muutenkin vaikeuksia. Mutta hei, sehän nyt ei ole mitään uutta suurkaupungissa!

Pettymysten ruokamatka

Vaikka Pariisi olikin mahtava kokemus tällaiselle ensikertaturistille, niin Ranskan gluteeniton ruokatarjonta ei tälläkään kertaa yllättänyt positiivisessa hengessä. Kiertelimme ympäri kaupunkia etsimässä ravintoloita, joista saisin jotain gluteenitonta tai, jonka henkilökunta ymmärtäisi, mitä gluteenittomalla ruokavaliolla tarkoitetaan. Usein siis päädyin syömään salaattia, omelettia tai muuta ”varmaa” vaihtoehtoa. Olen myös sivunnut tätä Ranskan gluteenittomuus -ongelmaa aiemmassa blogitekstissäni. Turisteille ruokavalioon sopivien annosten löytäminen on varmasti todellinen haaste. Vaikka minulla oli tällä kertaa mukana paikallinen ”tulkki”, niin siitä huolimatta oli suuria vaikeuksia. Gluteenitonta ruokaa oli lopulta kyllä tarjolla, kun tulin vastaan vaatimusten osalta ja tyydyin siihen ettei ateria ole monipuolinen. Itse menin aika matalan tason budjetilla, joten tilanne voi olla täysin päinvastainen kalliimmissa ravintoloissa.

Koomisin tilanne oli käyntini Five Guys -pikaruokaravintolassa. Kun kävimme kysymässä gluteenittomasta tarjonnasta, niin myyjän vastaus oli: ”Kyllä, voimme tehdä sinulle salaattiburgerin”. Olin iloisesti yllättynyt ja vastasinkin, että ”Selvä, sellainen sitten”. No, hymyni vaan yltyi saatuani kyseisen burgerin. ”Burgeri” oli siis jauhelihapihvillä, majoneesilla ja tomaateilla täytetyt kaksi salaatinlehteä hampurilaisen muodossa. Pakko myöntää, että oli ehkä absurdein tilanne miesmuistiin! Tästäkin huolimatta, ravintola oli positiivinen kokemus. Tarjolla oli kuitenkin isot juomat, hyvät ranskalaiset perunat, eikä salaattiburgerikaan makunsa puolesta ollut yhtään hullumpi!

Samaan syssyyn haluaisin mainita Disneylandin reissustani. Olin pitkään toivonut pääseväni käymään puistossa ja se oli kyllä odottamisen arvoinen paikka! MUTTA: gluteenittomille ruokailijoille paikka on melko synkkää katseltavaa. Kävimme kysymässä useassa eri paikassa vaihtoehtoja, mutta selvisi että Disneyland tarjoaa ainoastaan muutamaa gluteenitonta vaihtoehtoa kaikissa ravintoloissaan. Ja nämä ruoat... no antaa alla olevan kuvan puhua puolestaan. 

Kaupat pelastavat pahimmalta!

Ruokakaupoissa Pariisin alueella gluteenittomia tuotteita on tarjolla hyvin. Löysimme niin vakuumipakattuja leipiä, muroja, mysliä ym. ja paljon myös samoja brändejä kuin Suomesta. Mutta hintataso oli aivan järjetön! Tuotteet maksoivat keskimäärin 4-6 euroa enemmän kuin Suomessa. Pitää silti olla tyytyväinen, että suuremmat ruokakaupat tarjoavat sopivia ruokia myös gluteenittomille ruokailijoille. Jos olet käynyt Pariisissa ja löytänyt loistavia ruokapaikkoja meille gluteenittomille syöjille, niin suositukset ovat enemmän kuin tervetulleita!


Mukavaa tammikuuta kaikille!

-Kasper