Olet täällä

117

Viikon päästä lähden äitini kanssa muutamaksi päiväksi Tanskan Kööpenhaminaan. Ajattelin, että Tanska olisi muiden Pohjoismaiden tavoin helppo kohde keliaakikolle. Googlailin tietoja ja kokemuksia ja vastaani tuli osumia, joiden mukaan gluteenittomuus ei välttämättä olekaan aivan niin helppoa Tanskassa. Kuitenkin Kööpenhaminassa ollaan hyvin tietoisia gluteenittomuudesta. Esimerkiksi sivustolla happyceliac.com kerrotaan, että ravintoloissa saatetaan tarjota gluteenitonta ruokaa, mutta se ei aina olekaan täysin gluteenivapaata. Trendidieetiksi noussut gluteenittomuus on vaikuttanut ravintoloiden tarjontaan, mutta se voi asettaa haasteita keliaakikolle. Samalla sivustolla kerrotaan ravintoloista, jotka ovat omistautuneet nimenomaan gluteenittomalle ruoalle. Nykyään on mahdollista etsiä jo ennen matkaa keliaakikolle sopivia ravintoloita ja muita vinkkejä, minne kannattaa suunnata.

Tanskan kohdalla huomasin, että on parasta etsiä nimenomaan keliaakikkojen tai keliakiajärjestöjen antamia neuvoja ravintoloista. Karttasovelluksilla voi periaatteessa käydä jo virtuaalisesti paikan päällä katsomassa, mitä miltäkin kadulta löytyy. Siten bongasin pari markettia ja useamman kahvilan läheltä hotellia, jossa yövymme. Löysin myös tiedon siitä, että kaupoissa myydään ainakin Schärin ja Frian tuotteita. On mukavaa löytää hyllyltä tuttuja tuotteita.

Etsi, kysy, varmista, varaudu

Tänään lähetin sähköpostia hotelliin ja kysyin, onko heillä tarjota gluteenitonta leipää aamiaisbuffetissa. Hotellin kuvien perusteella buffetissa on tarjolla runsaasti leikkeleitä, hedelmiä ja juustoa ja leipää. Sain vastauksen jo samana päivänä: kyllä, henkilökuntamme voi valmistaa gluteenitonta leipää pyynnöstä. Tarkkana lähetin vielä kysymyksen siitä, valmistetaanko leipä hotellin keittiössä vai tuleeko se jostain muualta. Siinä sitä taas mietti, meneekö asian kanssa jo liian tarkaksi, mutta kuten hyvin tiedämme: emme voi olla liian tarkkoja ruokamme suhteen. Luultavasti kysyn ielä paikan päällä, onko kaikki muu buffetissa myös gluteenitonta, koska haluan varmistua asiasta. Kokemuksesta tiedän, että gluteenia voi löytyä yllättävistä tuotteista. Aiemmilla matkoilla Itävaltaan ja Kreetalle olen ottanut mukaani leipää Suomesta, ihan vain varmuuden vuoksi. Vähän ehkä huvittaa itseäkin se, että leipä on näin iso kysymys aina matkustaessa. Ilmankin pärjäisi varmasti. Leipä on toisaalta helppo ja täyttävä ruoka, ja koska hotellin buffetissa se on isossa roolissa, toivon gluteenitonta vaihtoehtoa. Seuraavaksi mieleeni ehtikin jo tulla, miten leivän täytteitä otetaan tarjottimilta. Toivottavasti haarukoilla!

Keliakialiiton kielikäännös ja puhelinsovellus matkalla mukana

Tulostin tanskan kielikäännöksen Keliakialiiton sivulta, kuten olen ennenkin tehnyt Tarvittaessa löydän saman käännöksen myös puhelinsovelluksesta, mutta paperinen versio ei tarvitse nettiyhteyttä. Kielikäännöksestä on ollut paljon hyötyä niin Itävallassa kuin Kreetallakin, joten luulisin siitä olevan apua myös Tanskassa. Mieleeni on vain juolahtanut, pitäisikö käännöksessä lukea, että ruoan täytyy olla alusta asti gluteenitonta ja että se ei saa olla kosketuksissa gluteenia sisältävien ruokien kanssa. Matkailukokemuksia lukiessa olen huomannut, että useammalla keliaakikolla on käynyt niin, että esimerkiksi salaatin päältä on vain otettu leipäpalaset pois. Tämähän ei riitä kontaminaation vuoksi. Kielikäännöksessä toki mainitaan, että "en voi syödä pieniäkään määriä".

Ajattelin varmistaa asian niin, että lisäsin kielikäännöksen alle maininnan kontaminaatiosta. Tein siitä sekä englanninkielisen että tanskankielisen version. Tanskankieliseen käytin Google Kääntäjää, toivottavasti natiivit tanskalaiset ymmärtävät sen. Sen vuoksi kirjoitinkin saman tekstin englanniksi. Kielikäännös on hyvä myös kaupassa käydessä: sen ansiosta tunnistan gluteenia sisältävät ainesosat hvede, rug, byg ja havre.

Paras kokemus kielikäännöksen näyttämisestä oli ehdottomasti Itävallan Zell am Seessä, kun tarjoilija meni lappuni kanssa keittiöön ja palasi sieltä itse kokin kanssa! Kokki näytti minulle menusta, mitä ruokia voin syödä (vaihtoehtoja oli PALJON) ja mitä voidaan tehdä gluteenittomana. Hän todellakin teki sen, mitä kielikäännöksessä pyydettiin! Tilasin lohta salaatin kanssa ja annos oli aivan loistava makunsa puolesta. Itävalta on todellakin hyvä matkakohde keliaakikolle. Uskon, että Tanskassa löydän yhtä hyviä ravintoloita ja matkasta tulee hauska.