Olet täällä

0

Sain idean kirjoittaa kellun top 5 vinkkiä arkeen. Pohdin vinkkejä yhdessä muiden bloggaajien (iso kiitos Marjo, Jasmin ja Hanna!) kanssa. Sain muutman kivan lisän, vaikka kaikki eivät mahtuneet top 5:teen. Sana kelluaikuinen, kellulapsi ja kelluihminen olivat minulle aivan vieraita. Tavallaan ihan hauskoja eivätkä anna meistä kelluista liian tylyä kuvaa, kun tylytetään jo ruuasta. Mikäli tulee muita vinkkejä niin antaa kuulua, niitä otetaan vastaan.

1. Kun menet uuteen paikkaan, missä keliakia ja gluteenittomuus ovat vieraita asioita vie etukäteen tai mennessäsi mukanasi kyseinen Pakko olla sairaantarkka esite. Alla PDF, joka kokoaa kaiken mitä tulee tietää keliaakikon tarkkuudesta.

https://www.keliakialiitto.fi/document.php?DOC_ID=999&SEC=afc515fdb496936e289a1a1735b60f0c&SID=1

2. Suunnittele syömiset, mieti etukäteen ruokapaikat ja tarkasta tarjoavatko ne gluteenittoman vaihtoehdon. Pakkaa myös eväät ja hätävara patukka taskuun mukaan. 

3. Gluteeniton karanteeni alue kotiin, mökille tai väliaikaiselle kaverimajoitukselle. Mulla on J:n luona oma ruokapaikka ja oma gluteeniton hylly. Pöytä pyyhitään aina ennen ja ruokailun jälkeen (minä pyyhin eli huolehtikaa itse tästä).

4. Kysy! Varmista aina olihan kyseessä gluteeniton annos jo tilatessasi. Kun ravintolassa saat ruuan pöytääsi ja maininta gluteenittomuudesta tulee, mutta annos vaikuttaa kuitenkin epäilyttävältä niin kysy uudestaan. Kysyminen ei maksa, mutta gluteeni maksaa meidän terveytemme.

5. Älä stressaa. Kyllä ruokaa aina jostain saa. Pitkä pinna ja positiivinen asenne on valttia. Mikäli muiden on saatava syödä tietyssä paikassa, missä ei gluteenitonta ole tarjolla, hae itsellesi ruokaa muualta tai syö jälkeenpäin niin, että muut sitten odottavat. Sopeutuminen on valttia. Oma patukka ja hedelmä taskuun niin tilanne kyllä järjestyy eikä nälkäkuolema pääse yllättämään.

Käykääpä kommentoimassa niitä kirjoitus ideoita. Voin siis kuvata, videoida ja kirjoittaa teidän lukijoiden toiveiden pohjalta. Edelliseen tekstiin ideaa tulemaan siis!


144

Heippa taasen, mietiskelin itsekseni, että miksi kirjoitan tätä blogia ja ketä varten. Olen kirjoittanut tätä teitä lukijoita ja itseäni varten, mutta tähän astisessa kirjoitushistoriassa kaikki tekstit ovat olleet lähtöisin omista tunteistani ja tahdostani. Perustuneet vain minun päätöksiini. Joten mikäpä olisi sen mukavempaa kuin kysyä teiltä lukijoilta, mistä te haluaisitte lukea? Olen nuori ja ollut keliaakikkona vai pitäisikö sanoa kellunuorena vasta vähän aikaa. Varmasti näkökulmani on hievenen eri kuin vanhemmilla ja vaikka 20 vuotta keliaakikkona olleilla. Tässä teille pohdittavaa. Lisäksi vielä muutama otos Lahden urheilukeskuksesta. Mukaan mahtuu myös yksi kuvakokeilu. Olen aika tyytyväinen otoksiini. 


113

Pari viikkoa sitten kutsuin luokseni muutaman ystävän. Törmäilemme aina silloin tällöin yliopistolla, mutta pidämme päivittäin tiiviisti yhteyttä WhatsAppin välityksellä. Välillä on siis ihanaa vaan rauhassa istahtaa pöydän ääreen jutustelemaan ilman kiirettä. Tai minun luona vieraat istuvat usein lattialla, koska yksiöni ei pidä sisällään kovin montaa tuolia :D Mutta onneksi se ei ystäviäni haitannut, vaan monta tuntia täällä rupateltiin, taidettiin vähän juorutakin.

Olin leiponut kinuskijuustokakun, sillä juustokakut ovat suosikkejani ja helppotekoisia. En ollut pitkään aikaan leiponut ja tälläkin kertaa jouduin tekemään sen kiireessä, mutta herkullista tuli. Söin sitä seuraavana päivänä aamupalaksi. Lisäksi tarjoilin tekemääni feta-pinaatti-piirakkaa. Ystäväni toivat myös mukanaan herkkuja, joita täällä sitten popsimme. Oli suklaakeksejä, Pandan suklaakonvehteja ja kermatoffeita. Ja kaikki gluteenittomia.

Tuli todella hyvä mieli siitä, kuinka jokainen heistä oli miettinyt tarkkaan, että tuovat varmasti jotain gluteenitonta. Liikutun siitä aina vähäsen. Meillä oli oikein ihanaa laatuaikaa maittavien herkkujen ja syvällisten keskustelujen merkeissä. Ystäviä ei koskaan ehdi nähdä riittävän usein, joten heti kun siihen tulee mahdollisuus, se kannattaa käyttää. Meillä ainakin kaikilla tuntuu olevan kalenterit aika täynnä. Pitää tosissaan nähdä vaivaa sen eteen, että saa muutamankin yhtä aikaa koolle. Mutta aina se vaivannäkö kannattaa <3

Tapasin viikko sitten erään ystäväni, joka on melkoinen terveysruokaintoilija, täällä Turussa olevassa raakakakkukahvilassa. Päädyin ottamaan Matcha-teetä ja puolukka-valkosuklaa kakkua. Kakku oli ihan taivaallisen makuista! 

Myöhemmin samana päivänä minulle tuli todella huono olo, mutta luulen sen johtuneen teestä, joka oli oikea vitamiinipommi. En käytä arkisyömisessäni mitään erikoisia superfoodeja, joten Matcha-tee taisi olla pieni shokki keholleni. Onneksi huonovointisuus meni muutamassa tunnissa ohi. Seuraavalla kerralla taidan ottaa ihan tavis vihreää teetä. Toivon, että osaisin valmistaa itse herkullisia raakakakkuja ja jonain päivänä aion vielä oppia, kuinka niitä väsätään. 

Onko teillä kokemuksia raakakakkuilusta tai muista raakaherkuista? On kyllä mahtavaa, että herkuttelulle löytyy terveellisempiäkin vaihtoehtoja! Aina silloin tällöin maistuu pala raakakakkua ja parasta on, jos sen voi tehdä ystävän kanssa.

 

Oikein ihanaa uutta viikkoa! Nauttikaa ja hymyilkää :)

-Nora


Sivut