Olet täällä
Keliaakikko tulossa kylään, mutta pää lyö tyhjää tarjottavien kohdalla? Kun muutaman asian muistaa, niin hyvin sujuu.
Tärkeintä on muistaa hyvä hygienia. Tarjottaviin ruokiin ei saa tarttua pöydiltä, valmistus- ja tarjoiluastioista tai -välineistä leivänmurusia, jauhoja tai mitään gluteenipitoista. Jos leivot, leivo ensin gluteeniton ja siirrä se syrjään. Leivo sitten vasta gluteenia sisältävät.
Tarjoa gluteeniton aina eri tarjoiluastiasta kuin gluteenia sisältävät. Oma lautanen ja mielellään eri puolella pöytää.
Jos tarjoat gluteenitonta, jota kaikki ottavat, ota huomioon kontaminaation (ruuan pilaantuminen esimerkiksi kosketuksen vuoksi) vaara. Esimerkiksi synttäreillä keliaakikolla täytyy olla oma pikku kippo popcorneja tai sipsejä. Hän ei voi ottaa samasta kulhosta, josta muut (pikku)vieraat ottavat käsin, koska esimerkiksi keksinmurut siirtyvät käsistä kulhoon.
Leivontaa ei tarvitse jännittää. Tee vaikka pannaria! Korvaa vehnäjauhot yksi yhteen gluteenittomilla jauhoilla tai etsi ohje suoraan gluteenittomana. Varminta on ostaa jauhoja, jotka käyvät myös luontaisesti gluteenittomille eli niissä ei ole vehnätärkkelystä. Jauholaatikko maksaa reilu kaksi euroa. Osta sellainen ja anna vaikka loppupaketti vieraalle mukaan, jos ei ole itsellä käyttöä.
Varmista, että sokeri-, leivinjauhe-, suola-, ja vaniljasokeripaketteihin ei ole ikinä laitettu lusikkaa, jolla on myös otettu jauhoja. Jos et tiedä, osta uudet paketit. Käytä myös voita, josta ei ole varmasti koskaan voideltu leipää.
Lisäksi maitoa ja munia, ja taikinan tekoon. Onhan pelti puhdas? Jos ei ole, pese se. Ota ehdottomasti uusi leivinpaperi. Jos levität valmiin pannarin päälle leivinliinan, niin hae kaapista puhdas.
Eihän myöskään hillossa ole gluteenia? En usko, mutta tarkista aina! Älä käytä kaurapohjaista "kermavaahtoa", jos tuotteessa ei ole maininaa, että kyseessä on puhdas, gluteeniton kaura.
Kerro vieraallesi, miten pannukakun teit ja missä sitä säilytit.
Onnistut kyllä ja saat vieraasi iloiseksi! Ja on muuten hyvää!
Kommentit
Lisää uusi kommentti