Olet täällä

Arjen murusia

Blogi lapsen keliakiasta ja perhe-elämästä
0

Me juhlistimme tänään pitkäperjantaita tällä herkullisella kakulla, jonka resepti minun on ihan pakko jakaa kanssanne! 

Muuntelin Valion uudessa reseptilehtisessä ollutta ohjetta. Alkuperäisessä ohjeessa on täytteenä lakritsin makuista rahkaa ja päällä lakukarkkeja, mutta kun ne eivät meidän perheessä käy päinsä, niin muutin kakun kokonaan sitruunaiseksi. Ja hyvää oli!

Kakun jujuna on sen takinaan tuleva raastettu kesäkurpitsa. Ja jos sen olemassaolosta ei mainitse, niin ei kukaan sitä osaa ainesosaksi arvatakaan.Menee siis täydestä niin lapsille kuin miehillekin! :-)

 

Täytetty sitruunakakku

10-12- annosta

 

350 g kesäkurpitsaa (mieluiten keltaista)

1 sitruuna

150 g voita

3 dl sokeria

3 munaa

3 dl gluteenittomia jauhoja

1 2/3 perunajauhoa (tai 2 dl maissitärkkelystä)

2 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

 

Vuokaan:

juoksevaa margariinia, gluteenittomia korppujauhoja

 

Täyte ja kuorrutus:

3 prk maustettua sitruunarahkaa

1 dl vispikermaa

gluteenittomia pääsiäismakeisia

vaahtokarkkeja

 

Jos käytät vihreää kesäkurpitsaa, kuori ensin sen virheä kuori pois. Raasta kurpitsta puolikarkealla raastinterällä.

Pese ja kuivaa sitruuna. Raasta kuori ja purista mehu (noin 3 rkl).

Vaahdota pehmeä voi ja sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen hyvin vatkaten.

Yhdistä rasvavaahtoon kesäkurpitsaraaste, sitruunan mehu ja kuoriraaste. Yhdistä gluteenittomat jauhot, leivinjauhe ja sooda. Lisää ne takinaan ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.

Voitele ja korppujauhota tasapohjainen, mieluiten alumiininen kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan.

Paista 175 asteessa tunti tai kunnes kakun reunat irtoavat kakkuvuoasta.

Anna kakun jäähttyä vähintään vartti viileässä ennen kumoamista.

Leikkaa kakku kolmeen kerrososaan jääkaappikylmänä. Säilytä täyttämätöntä kakkua hyvin peitettynä huoneenlämmössä, mielellään seuraavaan päivään.

Täytä kakun alimmat kerrokset sitruunarahkalla, 1 prk/kerros.

Vaahdota kerma ja lisää purkillinen rahkaa kerman joukkoon, sekoita tasaiseksi. Pursota rahka-kermaseos kakun koristeeksi. Lisää halutessassi päälle vielä pääsiäiskarkkeja ja vaahtokarkkeja.


2

Siinä missä diagnosoimaton keliakia toi lapsellemme liiallisen ulostamisen tarpeen (lue aiempi teksti Aavan keliakia), on gluteeniton ruokavalio tuonut pahan ummetuksen. Se ei ole mikään pikkujuttu.

Lapsen ummetusta ei välttämättä heti huomaa. Työ, koulu, päiväkoti ja harrastukset täyttävät arjen. Kun lapsia on monta ja hommaa riittää aamusta iltaan, ei välttämättä huomaa, jos pyyhkimään-kutsua ei kuulukaan. Sitä paitsi kun päiväkodissa on monta hoitajaa ja kotona kaksi vanhempaa, ei tule pohdittua sitä, onko lapsi käynyt vessassa vai ei, kuka on pyyhkinyt viimeksi. Pitäisi pitää tarkkaa kirjanpitoa.

Vuosi sitten huhtikuussa lapsen pissa alkoi haista voimakkaasti. Kävin kysymässä tk:n tiskiltä neuvoa. "Lapsi juo liian vähän", sanottiin. Niin juokin. Yritimme tehostaa juoman antamista ja jopa juomisen pakottamista pienessä määrin.

Kesäkuussa minulle riitti. Vaadin saada lapselle lähetteen pissanäytteeseen. Siitä se sitten alkoi, pissatulehdushelvetti. Tai ei nyt helvetti, mutta kummitustalo vaikka.

Pian kuusi vuotta täyttävällä lapsellamme on ollut pissatulehdus nyt katkeamatta siitä kesäkuusta asti. Kuuri, kontrolli, yhä tulehdus, onko kuumetta, ei, no seuraillaan. Kuume, tulehdus, kuuri, kontrolli, yhä tulehdus, munuaisaltaan tulehdus, +41,2 c lämpöä. Ja niin edelleen.

Kävimme tammikuussa Taysissa jatkuvien tulehdusten vuoksi. Lääkäri kysyi heti, onko lapsella ummetusta. Niin no, ehkä, taitaa olla, pohdimme. Koska röörit ovat pienet, vaikuttaa kaikki kaikkeen.

Ummetusta, tuhrintaa, ulostebakteereja, pissatulehdus. Jatkuva kierre, jota nyt alkuvuoden olemme yrittäneet hoitaa. Lapsella on Pegorion käytössä, minkä vuoksi hän tuhrii yhä enemmän. Tämän vuoksi hänelle on jatkuva pissatulehduksen estolääkitys. Pissa on housussa koko ajan.

Syksyllä eskariin menevä lapsi ei ole vielä kuiva. Vessa-asia on vaikea koko perheelle, erityisesti hänelle itselleen. Olemme taistelleet näiden vessa-asioiden kanssa jo vuodesta 2014 asti eikä loppua näy. Voin kertoa, että olemme yrittäneet kaikkemme ja ottaneet kaiken avun vastaan.

Halusin vain kertoa, että diagnoosi ja gluteeniton ruokavalio ei ole suoraan oikotie onneen. Muistakaa vesi, muistakaa kuidut. Tarkkailkaa, koska ja kuinka usein vessasta kuuluu "pyyhkimään!" Jos ei kuulu joka päivä tai joka toinen päivä tai viikkoon tai kahteen, toimikaa!

Tunnisteet: 
Ummetustuhrinta

0

Saimme viime viikonloppuna koko perheen koolle pitkästä aikaa. Olin jo pitkään haaveillut tekeväni blinejä, ja nyt siihen koitti oiva tilaisuus. Blinit ovat nimittäin ehdottomasti ison porukan kesken jaettavaa ruokaa.

Blinien ovat meidän perheemme suurta herkkua. Emme tee niitä kovin usein, mutta talveemme kuuluu aina vähintään yksi herkutteluhetki blineillä. Ja mitä herkkua ne ovatkaan!

Blinien juju on tattarijauhossa. Se tuo niihin kivan happaman maun. Osan jauhoista voi korvata gluteenittomilla jauhoilla, mutta voi taikinan tehdä kokonaankin tattarilla. Blinit voi paistaa pienellä blini- tai ohukaispannunnulla, mutta paistamista nopeuttaa hurjasti, jos tekee niistä isoja "lettuja" paistinpannulla. Viime vuonna kokeilin bliniä pannukakun muodossa pellillä paistettuna, mutta siihen en ihastunut. Siitä kun puuttui tuo voin paistamisessa tuoma rasva. 

Blinien paras puoli on mielestäni niiden mutkattomuus. Blinit voi paistaa valmiiksi ja lämmittää uunissa juuri ennen tarjoilua. Pöytään voi kasata erilaisia täytteitä, joita jokainen ruokailija voi ottaa oman mielensä mukaan. Meidän bliniemme täytteinä on usein mätiä, smetanaa ja punasipulia, suolakurkkuja ja hunajaa, katka- tai jokirapuja, perunasalaattia, sienisalaattia, graavi- tai kylmäsavulohta, kalatahnaa, hummusta, raejuustoa - vai mielikuvitus on rajana.

Taikina on oikeastaan aika helppo valmistaa, vaikka sen tekemiseen pitääkin varata aikaa. Jos oikein hyvin suunnittelee, voi taikinan laittaa alulle jo edellisenä iltana ja jättää muhimaan jääkaappiin. Mutta kyllä blinitaikina nousee ja valmistuu ihan muutamassa tunnissakin.

Raaka-aineet ovat yksinkertaiset: hiivaa, maitoa, munia, suolaa, voita ja tattarijauhoja. Minä tein blinitaikinan tänä vuonna tällä ohjeella:

Gluteenittomat blinit

5 dl maitoa

25 g hiivaa

2,5 dl tattarijauhoja

1 1/4 dl gluteenitonta jauhoseosta

3 keltuaista

200 g kermaviiliä

3 valkuaista

½ tl suolaa

Paistamiseen: voita

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon isossa kulhossa, sillä taikina kohoaa runsaasti. Vatkaa tattari- ja gluteenittomat jauhot joukkoon. Anna kohota huoneenlämmössä tunnin ajan.

Lisää taikinaan keltuaiset, kermaviili ja suola. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja yhdistä taikinaan varovasti nostellen.

Paista blinit ohukais- tai paistinpannulla molemmin puolin.

Voit paistaa kaikki blinit kerralla valmiiksi ja pitää ne lämpiminä 100-asteisessa uunissa ennen ruokailua.

 

 


Sivut