Olet täällä
Teksti Ann-Mari
Meidän nelihenkisessä perheessämme käydään helmikuussa kovaa taistelua. Vastakkain ovat kaksi leivonnaista: Runebergin torttu ja laskiaispulla.
Minun mielestäni valinta on selkeä, Runebergin torttu vie voiton. En voi vastustaa sen mehevää, suussa sulavaa koostumusta, ihanaa karvasmantelin makua ja kaunista ulkomuotoa. Oikeastaan otan aina varaslähdön Runebergin tortuissa jo tammikuussa, sillä haluan maksimoida tämän herkun nauttimisajan.
Jauhan torttuihin viimeiset joulupiparit ja teen aina kaksi satsia: toisen gluteenittomana ja toisen perinteisenä. Yhtä hyviä ovat kyllä molemmat versiot.
Muut perheemme jäsenet kallistuvat sitten kyllä enemmän laskiaispullan puolelle. Eivät he Runebergin torttujakaan hyljeksi, kyllä nekin maistuvat, mutta laskiaispulla on se, joka heidän mielestään vie voiton. Ymmärrän sen kyllä, onhan tuoreen pullan, herkullisen täytteen ja kermavaahdon yhdistelmä kieltämättä herkullinen.
Tänä vuonna nämä vuoden tärkeimmät juhlapäivät, Runebergin päivä ja laskiaissunnuntai, osuvat taas harmillisen lähelle toisiaan. Niinpä paistoin Runebergin tortut jo viikko sitten ja laitoin osan niistä pakastimeen odottamaan huomista juhlapäivää. Sunnuntaina on sitten laskiaispullien vuoro. Ai niin, mantelimassalla vai vadelmahillolla? No mantelimassalla tietysti!
Jos jaat innostukseni Runebergin torttuihin, niin tässä ohje. Vielä ehdit leipoa huomiseksi!
Gluteenittomat Runebergin tortut
150 g margariinia
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl mantelijauhoa
1 dl murennettuja piparkakkuja
1,5 dl gluteenittomia jauhoja
1 tl leivinjauhetta
muutama tippa karvasmantelia
Kostutukseen: 2 tl laimennettua mehua tai punssia
Koristeeksi: vadelmahilloa tai -marmeladia ja tomusokerikuorrutetta
Murenna piparkakut muovipussissa pussia varovasti puristellen. Mittaa kuivat aineet kulhoon.
Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen sekoittaen. Sekoita jauhoseos joukkoon. Lisää karvasmanteli.
Laita taikina paperisiin muffinssivuokiin tai voideltuihin ja gluteenittomilla korppujauhoilla jauhotettuihin sylinterivuokiin. Jätä vuoat hieman vajaiksi.
Paista torttuja 200 asteessa noin 15 min. Irrota tortut sylinterivuoista hieman jäähtyneinä.
Kostuta tortut ja viimeistele koristeilla.
Kommentit
Sivut
Lisää uusi kommentti