Olet täällä

Tiesin kyllä mitä saa ja mitä ei saa syödä, mutta välillä laiminlöin tätä ja vähättelin koko keliakiaa.

 

Olen 23-vuotias nainen ja tällä kirjoituksellani lähdin tuomaan esille gluteenittomuuden tärkeyttä keliakian hoidossa. Haluan jakaa oman, melko ikävänkin tilanteeni keliakiaa sairastavana. Ottakaa ruokavalion gluteenittomuus vakavasti, älkää laiminlyökö sitä. Pääsette näin todennäköisesti paljon helpommalla. Omasta diagnoosistani on nyt kolme vuotta, eikä ole olo helpottunut. Päinvastoin, tuntuu paljon pahemmalta nyt, kuin ennen diagnoosia. 

Oireeni olivat lieviä ja vasta alkaneet: vatsan turvottelua ja etovaa oloa leivän ja pastan syönnin jälkeen. Ehkä oli jonkinasteista väsymystä myöskin. Lisäksi saattoi ilmentyä pieni, yksittäinen kutiseva näppylä käsivarteen tai reiteen gluteenipitoisen ruoan jälkeen. Jo näiden oireiden perusteella oli helppo epäillä keliakiaa, sillä myös äidilläni todettiin aikuisiässä keliakia.

Menin työterveyslääkärille, kerroin oireeni ja otettiin vasta-ainearvot. Olivat erittäin koholla. Sain lähetteen tähystykseen. Pari viikkoa söin kaikkia mahdollisia gluteenipitoisia herkkuruokia, kunnes oli tähystyksen aika. Tuloksena oli selvä nukkakato ja siitä lähtien gluteeniton ruokavalio.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt niin hyvin ruokavalion suhteen. Tiesin kyllä mitä saa ja mitä ei saa syödä, mutta välillä laiminlöin tätä ja vähättelin koko keliakiaa sekä sen seurauksia. Saatoin syödä korppujauhoja sisältäviä broileripyöryköitä, koska mieleni teki niitä. Eikä niistä mitään välittömiä oireita minulle tullut – siis aluksi. Onneksi kuitenkin tajusin suhteellisen nopeasti lopettaa syömästä selkeästi gluteenia sisältäviä tuotteita. 

Samaa oli kuitenkin kauran kanssa. Söin pitkään tavallisia kaurahiutaleita ja pussipuuroja vaikka olin tietoinen, että niitä ei suositella. Tyhmänä ajattelin, että jos ottaa vähän ei niin haittaisi. No kyllä vaan haittasi.

Melkein kaksi vuotta diagnoosin jälkeen kävin pahenevien vatsaoireiden (turvotus, paineentunne vatsassa, ankarat ripulikohtaukset, vatsakipu) takia lääkärillä ja otettiin vasta-ainearvot. Olivat koholla. Ei paljoa mutta hieman. Sen jälkeen laitettiin lähete tähystykseen, jonka tuloksena oli edelleen täydellinen nukkakato. Ei parannusta lainkaan edellisestä.

Vasta-aineet on katsottu kerran tuon toisen tähystyksen jälkeen ja olivat jo viitearvoissa, ainakin toinen niistä arvoista oli. Mutta kuulemma sekin riittää tässä vaiheessa. Vasta-aineita seuraillaan ja kolmas tähystys on edessä loppuvuodesta.

En tiedä mistä johtuu, mutta itsestä tuntuu että tämä vatsan oireilu ei lopu koskaan. Tuntuu todella raskaalta tämän keliakian kanssa. Olen vaivojeni takia luopunut monista ruoka-aineista. Edes puhdasta kauraa en syö, leipää vain erittäin harvoin ja vain jos on tehty ns. luontaisesti gluteenittomista aineksista. Myöskään gluteenitonta vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita en siis syö.

Olen joutunut viimeaikoina välttelemään kaikkea viljaa ruokavaliossani, mutta pakko se on välillä esimerkiksi makaronia tai riisiä keittää, että ei ihan liian yksipuoliseksi mene. Rajoittaa siis erittäin paljon tällä hetkellä, kun yritän etsiä helpotusta olooni.

Harva oikeasti tietää, kuinka rajoittavaa tämä gluteeniton ruokavalio saattaa olla, jos itsellä ei ole keliakiaa. Joillekin keliaakikoista tämä saattaa olla paljon helpompi juttu, ilman pahempia oireita. Itselläni tämä ilmenee näköjään erittäin voimakkaasti.

En tietenkään voi olla varma että kaikki kokemani vatsaoireet johtuvat yksinomaan keliakiasta, mutta jos alusta asti olisin noudattanut erittäin tarkkaa dieettiä, niin tilanteeni voisi olla toisin. Tällä hetkellä lääkärissä vaivani laitetaan keliakiasta johtuviksi. Vaikka toisaalta, kukapa sitä tietää?