Olet täällä

Jos minulla oli jotain tärkeää menoa, en syönyt mitään. Näin sain hyvä olon!

 

Olen 21-vuotias. Vuosi sitten aloitin gluteenittoman ruokavalion syömisen. Tarvitsen gluteenitonta ruokavaliota ja muutenkin ruokavalioni on rajoitettu.

Olin lapsena lähes kaikelle ruualle allerginen ja olen itkenyt kipeää vatsaani lähes aina. Osittain allergiat lievenivät, mutta mahani on ollut varmasti puolet elämästäni sekaisin. Aamulla kaikki on tullut ulos ripulina, päivä menee ihan hyvin, mutta illalla alkaa taas sattua mahaan ja aamulla taas ripulia. Tiedän, että äidilläni on ollut täysin samanlainen vatsa. Muutenkin sitä on ollut suvussa.

Kun olin 18, en enää jaksanut. Olin jättänyt jo ruisleivän syömisen, sillä olo tuli siitä aivan hirveäksi. Tukkani oli alkanut lähteä irti. Olin väsynyt ja masentunut. Minulla oli anemia. Kahteen vuoteen minulla ei ollut kertaakaan vatsa normaalina.

Syömisen jälkeen maha turposi nopeasti ja usein alkoi oksettaa. Tämä varmasti johtui siitä, että yritin elää liian vähällä syömisellä. Jos minulla oli jotain tärkeää menoa, en syönyt mitään. Näin sain hyvä olon! Joskus tämä johti harkittuun oksentamiseen, josta tuli myös tapa myöhemmin.

En selvinnyt enää kouluun aamulla. Äitini huomautti minulle, että näytin kauhealta ja pakotti minut tekemään jotain. Itse olisin halunnut jäädä vain nukkumaan. Aloin selvittämään asiaa ensimmäistä kertaa elämässäni tosissani ja käytin siihen kaiken energiani. Aloitin gluteenittoman ruokavalion ja jätin paljon muutakin ruokavaliostani pois.

Kävin verikokeissa, mutta olin ollut jo jonkin aikaa gluteenittomalla. Keliakiaa ei näkynyt verikokeissa. Minulle oli aivan sama, vaikka sitä ei todettukaan, sillä oloni oli hieman parempi. Söin myös maitohappobakteereja paljon. Vuodessa mahani alkoi parantua. Ensimmäistä kertaa mahani oli pari kuukautta täysin oireeton.

Aluksi maha saattoi kestää pieniä määriä gluteenia, esimerkiksi jos söin vahingossa soijakastiketta. Nykyään maha on tullut herkemmäksi eikä kestä enää pieniäkään määriä. Jos syö jotain sopimatonta, maha on melkein viikon sekaisin ennen kuin saan sen taas kuntoon.

Ongelmia on ollut siinä, että koko taistelu on pitänyt tehdä yksin. Suolen toiminta todella vaikuttaa mielialaan. Gluteenia on niin monessa ruuassa, joten sitä on vaikeaa aluksi vältellä. Hankalaa on myös se, että olen usein itse epäillyt tarvitsenko gluteenitonta ruokaa oikeasti! Sitähän ei minulla ole todettu. Mahakipu on monesti tullut vasta seuraavana päivänä gluteenin syömisen jälkeen, jolloin on epäselvä olo, mistä maha on ärsyyntynyt.

En kaipaa enää gluteenia. Joudun kieltäytymään usein tarjolla olevista herkuista, mutta se ei haittaa. Pärjään tosi hyvin gluteenittomilla kaurahiutaleilla sekä tattari- ja soijajauhoilla. Gluteenittomat leivokset ovat maukkaampia. Vehnän maun ajatteleminenkin saa aikaan huonon olon.

Perheessä on kaksi muutakin nykyään gluteenittomalla ruokavaliolla, joten kaikki ruuat tehdään gluteenittomana. Koemme, että gluteeni ei sovi meidän suvullemme. Gluteeniton ruokavalio on saanut minut luopumaan myös sokereista lähes kokonaan. Kaikki sokeritkin tuntuvat huonontavan mahaa.

Koen syöväni terveellisemmin ja tunnen saavani monipuolisempaa ruokaa. Monet helpot ruuat sisältävät gluteenia tai ovat gluteenittomana niin kalliita, että minulla ei ole niihin varaa. Gluteeniton ruokavalio voi tulla kalliiksi, jos ei osaa luopua mieliteoista.