Olet täällä

Pyrin siihen, että ainakin kotona hän tuntisi olevansa tasavertainen muiden kanssa.

 

Tyttärelläni todettiin 8-vuotiaana keliakia. Keliakia oli jonkin verran tuttu asia, mutta ruokavalion aloittaminen vaati ponnisteluja koko perheeltä. Alussa oli myös haasteita saada muut ihmiset ymmärtämään, miksi tyttäremme piti noudattaa gluteenitonta ruokavaliota vaikka hänellä ei ollut mitään oireita. Onneksi kuitenkin tytär noudatti alusta alkaen tarkasti gluteenitonta ruokavaliota.

Keliakialla on vaikutusta lapsen ja nuoren elämään monellakin tavalla. Keliaakikko on aina erityistapaus. On paljon tilanteita ja tilaisuuksia, missä keliaakikkoa ei ole osattu ottaa huomioon. Mikään ongelma ei ole ottaa omia eväitä mukaan, mutta aina se ei ole mukavaa. Teini-ikäinen nuori ei välttämättä halua tehdä numeroa itsestään.

Useimmissa kahviloissa löytyy jo gluteeniton vaihtoehto, mutta esimerkiksi toreilla, diskoissa, myyjäisissä ja urheilutapahtumissa ei aina löydy sopivaa vaihtoehtoa. En luota täysin kaikkien osaamiseen, koska toiset sekoittavat jopa laktoosittomuuden ja gluteenittomuuden keskenään.

Nipottajan maineen saa helpolla kysellessä valmistustapoja. Tietoa pitäisi jakaa paljon enemmän kouluissa opettajille ja oppilaille sekä varmistaa, että kouluruokailun järjestäjät (myös sijaiset) tuntevat erikoisruokavalion vaatimukset.

Olen huolissani, miten keliakia vaikuttaa lapseni sosiaaliseen elämään ja henkiseen hyvinvointiin. Hän joutuu niin paljosta kieltäytymään ja olemaan niin usein erikoistapaus. Toivonkin, että keliakian tuntemus vielä lisääntyisi. Kotona pyrin valmistamaan ruoan kaikille sopivaksi ja vain poikkeustilanteissa erikseen gluteenittoman vaihtoehdon. Tämä siksi, että ainakin kotona hän tuntisi olevansa tasavertainen muiden kanssa.

Varsinkin matkustaminen tuo omat haasteensa. Suomessa on todella helppoa matkustaa, mutta ulkomaille matkustaessa pitää varautua ongelmiin tai vähintäänkin aikaa vievään selvittelyyn. Keliaakikon pitäisi pystyä luottamaan, että hänelle tarjottu ruoka on sataprosenttisesti gluteenitonta. Jos on epävarma, nautinto häviää ruokailusta.

Äitinä huolettaa, miten tyttäreni muu terveys säilyy. Mahdollisten muiden autoimmuunisairauksien puhkeaminen hieman mietityttää. Samoin huolestuttaa gluteenittomien tuotteiden hinta varsinkin siinä vaiheessa, kun nuori kustantaa itse elämisensä.