Olet täällä

Harmittaa, suututtaa, pelottaa

Gluteeniton ruokavalio lähtee sujumaan vähitellen. Se sulautuu pikku hiljaa osaksi elämääsi kodin piirissä ja arkisissa ruokailutilanteissa. Kodin ulkopuolella vastassa on usein tilanteita, joissa saatat kohdata oman mukavuusalueesi rajat.

Sinua usutetaan maistamaan edes vähän tai sinua arvellaan nirsoksi, kun kieltäydyt tarjotusta ruoasta. Jotkut tuppautuvat uteliailla kysymyksillään, toiset ohittavat asian puolihuolimattomasti. Osa ei usko, että keliakian hoito on niin tarkkaa kuin se on.

Usein huomaat olevasi seurueen ainoa keliaakikko. Välillä huomaat, että muiden lautasilta löytyy monenlaista maisteltavaa, sinulta ei. Saatat joutua selittämään ruokavaliosi vaatimuksia väsymykseen asti.

Onneksi elämään keliakian kanssa kuuluvat myös myönteiset tunteet. Pienet arjen ilot tuntuvat välillä todella tärkeiltä. Lounasravintola kertoo suurustavansa kaikki kastikkeet maissijauholla ja pitää valikoimassaan herkullista gluteenitonta leipää. Työkaveri muistaa aina kahvipöytään makeaa tuodessaan myös gluteenittomat herkkupalat. Kun joskus juhlien tarjoilu onkin kokonaan gluteeniton, ei ilolla ja mielihyvällä ole rajaa.

Ongelma

Kodin ulkopuolella saatat törmätä siihen, että ympärillä olevat ihmiset eivät välitä keliakiasi hoidosta. He eivät tiedä keliakiasta, eivätkä ole kiinnostuneita siitä. He saattavat suhtautua ruokavaliohoidon tarkkuuteen vähätellen.

Voi olla, että päädyt tällaisiin tilanteisiin uudestaan ja uudestaan. Varsinkin toistuessaan ne voivat tuntua raskailta ja vaikeilta. Ne saattavat harmittaa, suututtaa, ahdistaa, pelottaa, nolottaa…

Usein tilanteet ovat sellaisia, ettei niissä herännyttä tunnetta ole helppo ilmaista. Vaikka ruokatarjoilu juhlissa aiheuttaisi sinussa suuttumusta, sinun on vaikea toimia juhlatilanteessa ärtymyksen ohjaamalla tavalla.

Vaikeus ilmaista heränneitä tunteita lisää niiden merkitystä. Koetat ehkä vain sinnitellä tilanteessa. Ei ole ihme, jos olosi on epämukava ja tilanne tuntuu vaikealta.

Selitys

Tilanteesi on erityinen. Valtaosalle ihmisistä syömiseen liittyvät sosiaaliset tilanteet eivät ole yhtään samassa mittakaavassa henkilökohtaisesti merkityksellisiä. Sinulle ne voivat olla. Arkinen ja jokapäiväinen syöminen saa uusia merkityksiä. Ruokailuun yhdistyvät omat kokemukset kuulluksi tulemisesta, ja valitettavasti välillä ei-kuulluksi tulemisesta. Siinä voi riittää sulateltavaa, ja itse syömisestäkin voi kadota spontaanisuus, kokeilu ja iloisuus.

Tunteiden perusluonteeseen kuuluu, että niillä on herkästi pakottavalta tuntuvaa voimaa. Kun suutut, se tuntuu ihan väkisin vaikuttavan reaktioihisi. Jos ei muuten, se voi tuntua ainakin sisäisenä kiehumisena. Tunteet energisoivat, motivoivat ja panevat liikkeelle. Juuri tässä on tunteiden vahvuus.

Ratkaisu

Haastavat tilanteet keliakian kanssa herättävät tunteita. Oman hyvinvointisi kannalta keskeinen kysymys on, miten käsittelet oloa, joka tilanteista tulee. Vastaus voi joko tukea tai haitata jaksamistasi keliakian kanssa, ja siksi tämä kysymys on tärkeä.

Pohdinta

Mieti, millaiset tilanteet ovat olleet sinulle keliakian vuoksi haastavia? Millaisia tunteita nämä tilanteet ovat herättäneet?