Olet täällä

Rutiineja ja yllätyksiä

 

 

Sinulla on juuri todettu keliakia. Olet saanut kuulla, ettet voi enää syödä mitään, missä on vehnää, ruista tai ohraa. Eräs keliaakikko kertoi kysyneensä itseltään ensiksi, voiko hän enää syödä yhtään mitään.

Aluksi mielessä on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Mistä löydän hyvää gluteenitonta leipää? Mitä ruoanlaitossa pitää huomioida? Tarjoaako lounasravintolani gluteenitonta ruokaa?

Perusasiat opittuasi vastassa on loputtomalta tuntuva määrä yksityiskohtia. Voiko jäätelössäkin olla gluteenia? Mistä jauhoista leipomukset onnistuvat? Voinko enää koskaan syödä lakritsia?

Ongelma

Gluteeniton ruokavalio aiheuttaa aluksi epätietoisuutta, jatkuvaa yksityiskohtien selvittämistä ja tästä johtuvaa arjen hidastumista.  Onneksi verkosta löytyy paljon tietoa, reseptejä ja vinkkejä, ja ravitsemusneuvontaakin on saatavilla. Jokaisen keliaakikon pitäisi päästä myös keskustelemaan ravitsemusterapeutin kanssa. Vähitellen gluteenittomuus rutinoituu osaksi elämää.

Elämä keliakian kanssa saattaa kuitenkin yllättää. Tutun suosikkituotteesi valmistus lopetetaan tai sen ainesosaluettelo muuttuu gluteenipitoiseksi. Suosikkiravintolasi muuttaa tai lopettaa.

Muutokset voivat näyttää pieniltä, mutta ne saattavat olla suuria sinulle. Arjen muutokset eivät ole välttämättä vain käytännön ongelma, vaan ne voivat aiheuttaa monenlaisia kokemuksia ja tunteita.

Selitys

Et ole yksin kokemustesi kanssa. Jos ne ovat suuria sinulle, ne ovat suuria osalle kaikista keliaakikoista.

Vaikka gluteenittoman elämän pelisäännöt rutinoituvat osaksi arkeasi, sopeutumisesta tulee jatkuva osa elämääsi. Eteesi tulee uudestaan ja uudestaan muutoksia, joihin on etsittävä oma suhtautumistapa, sopeuduttava.  

Gluteenittoman ruokavalion kanssa elämisessä on pitkälti kysymys sopeutumisen ja mukautumisen taitojen kehittymisestä.

Ratkaisu

Voit luottaa siihen, että sinulla on ratkaisuja ja keinoja, jotka palvelevat juuri sinun hyvinvointiasi. Sopeutuminen ei tarkoita vain mukautumista ja luopumista. Se voi olla myös omien kokemusten ja tarpeiden ottamista vakavasti ja toimimista niiden mukaan.

Jos sinulle on tärkeää, että voit tuoda vieraisille omat eväät mukana, puhu toiveestasi ja seiso sen takana. Jos sinusta tuntuu pahalta tyytyä aina yhteen ja samaan jälkiruokaan, pyydä jotain muuta. Sinullakin on oikeus saada vaihtelua.

Jos omien tuntemusten ja tarpeiden tunnistaminen on vaikeaa, tutustu siihen, miten muut kokevat keliakian. Voit lukea kokemuksia Tarinat- ja Blogit-osioissa. Kerro myös omista ajatuksistasi.

Pohdinta

Millaisiin yllättäviin muutoksiin olet itse joutunut sopeutumaan? Mikä näissä tilanteissa on ollut sinulle tärkeää?