Olet täällä

Kevennä reaktioita

Kun keliakia oli minulle uusi asia, loukkaannuin, jos sitä ei huomioitu. Jos jossain oli tarjolla ilmaiset pullakahvit tai maistiaisia jakeleva konsulentti, minä jäin todennäköisesti ilman. Se tuntui epäreilulta. Vapputorilla tuoksuivat munkit ja tuore lakritsa, mutta jouduin katsomaan vierestä kun muut söivät. Kurjimpia olivat tilanteet, joissa en tiennyt olevan tarjoilua. Silloin en voinut varautua omin eväin tai ilmoittamalla ruokavaliostani.

 

Keliakiaan liittyvissä hankalissa sosiaalisissa tilanteissa voi herätä kielteisiä tunteita, ja nämä tunteet tuntuvat vaativan myös reagointia.

Ongelma

Mieti hetki, miten reagoit keliakiaan liittyvissä vaikeissa sosiaalisissa tilanteissa. Toimitko esimerkiksi näin:

  • Ilmaisen kiukkuni.
  • Kerron oman mielipiteeni ja tarpeeni rehellisesti ja avoimesti.
  • Ryhdyn opettajaksi: valistan kanssaihmisiä gluteenittoman ruokavalion vaatimuksista.
  • Olen hiljaa, koska tunnen oloni noloksi.
  • Lähden pois.
  • Sinnittelen, puren hammasta. En sano mitään enkä lähde pois vaikka haluaisin.

 

Selitys

Olipa reaktiosi mikä tahansa, se kertoo sinussa virinneestä tunteesta ja sen synnyttämästä toiminnan suunnasta.

Saatat erityisesti ajan myötä huomata, että tietynlainen reagointi kuluttaa voimavarojasi enemmän kuin toinen. Esimerkiksi suuttumus antaa pontta itsen puolustamiselle mutta on jatkuessaan kovin väsyttävää. Pelon tunne on hyödyllinen, koska se auttaa olemaan varovainen, mutta jatkuva pelko kaventaa elämää.

Ratkaisu

On tärkeää huomata, ettei tunteita tarvitse vältellä tai väistellä.

Vahva reagointi saattaa kuitenkin kuluttaa voimavarojasi turhan paljon. Hyvä teko itseäsi kohtaan voisi olla keventää reaktioita.

Pohdinta

Kielteisen tunteen aiheuttama reagointi tuntuu pakottavalta, mutta tunnetta voi myös käsitellä.
 
Aloita tutkimalla tunnettasi. Millainen se on? Missä tilanteissa se ilmenee?
 
Voimakas tunne tuntuu hyvin pakottavalta, voimakkaalta ja itsestään selvältä. Helposti tuntuu, että tunne on samanlainen aina ja kaikkialla. Saattaa tuntua, ettei sille voi mitään. Kyllä sille voi! Ihan varmasti on tilanteita, jolloin tuo tunne ei ollut ihan niin voimakas. Palauta mieleesi näitä tilanteita ja pohdi, mitkä asiat voimistavat tunnetta. Entä mikä saa tunteen heikkenemään?
 
Keskity erityisesti niihin asioihin, jotka vähentävät tutkimasi tunteen voimaa ja jotka saavat sen heikkenemään. Tee niitä asioita lisää.